Türkiye’nin önemli sulak alanlarından biri olan Seyfe Gölü Kuş Cenneti’nin koruma alan sınırları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile yeniden belirlendi. Kırşehir’in Mucur ilçesinde yer alan ve doğa harikalarından biri olarak kabul edilen Seyfe Gölü, yaklaşık 10,700 hektarlık bir alanı kapsıyor.

Doğal Yaşamın Korunması İçin Önemli Adım

Seyfe Gölü, 27’si nesli tükenme tehlikesi altında olan 187 kuş türüne ev sahipliği yapmasıyla biliniyor. Bu alan, özellikle flamingolar için önemli bir yaşam alanı olarak öne çıkıyor. Göl, su kuşlarının beslenme, üreme ve konaklama alanı olarak sadece Türkiye’nin değil, dünyanın da önemli sulak alanlarından biri olarak kabul ediliyor. Gölün doğusunda yer alan sazlık adacıklar, ötücü kuşlar da dahil olmak üzere birçok kuş türüne yuva yapma imkanı sunuyor.

KİM TAKAR GENELGE VE UYARILARI! KİM TAKAR GENELGE VE UYARILARI!

Ekosistemin Desteklenmesi İçin Protokol İmzalandı

Seyfe Gölü’ne kısmen can suyu sağlanabilmesi için bir protokol de imzalandı. Bu adım, gölün ekosistemini koruma ve destekleme amacı taşıyor. Göl, dünyanın en büyük flamingo topluluklarından birine ev sahipliği yapıyor ve sonbaharda yüz binlerce ördeğin konaklama alanı olarak biliniyor. Ayrıca, çamurcunlar, pelikanlar, balıkçıllar, yağmurcunlar, kazlar, kılıç gagalar, martılar, bababanlar ve sumrular gibi birçok kuş türü de gölde besleniyor ve konaklıyor.

Bölgenin Ekolojik ve Turistik Önemi

Seyfe Gölü, Kırşehir’in kuzeydoğusunda, Mucur’a 16 km uzaklıkta yer alıyor. Orta Anadolu’da bulunan birkaç tuzlu gölden biri olan Seyfe Gölü, sulak ve yer yer sazlık, bataklık alanlardan oluşuyor. Bu özellikleriyle göl, hem ekolojik hem de turistik açıdan büyük bir öneme sahip. İlkbaharda gölün doğusundaki adacıklarda binlerce kuş yuva yapıyor ve Malya Devlet Üretme Çiftliği alanında toy ve turna gibi büyük kuşlar da barınıyor.

Sonuç

Seyfe Gölü Kuş Cenneti’nin koruma alan sınırlarının yeniden belirlenmesi, bölgenin doğal yaşamını koruma ve destekleme yönünde atılmış önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Bu karar, gölün ekosisteminin sürdürülebilirliğini sağlamak ve kuş türlerinin yaşam alanlarını korumak adına büyük bir öneme sahip.

Muhabir: Ayşe Hilal Deliorman