Kırşehir meydanda Kırşehirli Halk Sanatçısı Şemsi Yastıman için yapılan anıtın açılışı yapıldı.
Kırşehir Belediyesi tarafından Kırşehir meydanda Kırşehirli Halk Sanatçısı Şemsi Yastıman anısı için bir anıt yapılmıştı. Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu’nun katılımıyla halk sanatçısı Şemsi Yastıman için hazırlanan Şemsi Yastıman Anıtı'nın açılışı gerçekleştirildi. Anıt açılışına Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, Şemsi Yastıman’ın ailesi, dostları ve sevenleri katıldı. Bir kentin kültürünün o kente değer katanlarla birlikte geliştiğini söyleyen Başkan Ekicioğlu, Kırşehirli Halk Sanatçısı Şemsi Yastıman’nın anıtının UNESCO Müzik Şehrinde yer almasının önemli olduğunu ifade etti.
Meydanda yer alan anıtın üzerinde Şemsi Yastıman’ın bir adet fotoğrafı, doğum ve ölüm yılları, hayatını anlatan bir metin ve “Memleket Hasreti” adlı şiiri bulunuyor.
10 Temmuz 1923’te doğup 10 Temmuz 1994 tarihinde vefat eden Kırşehir Halk Sanatçısı Şemsi Yastıman’ın hayatı:
Türk Halk Müziğine "kaynak kişi", "derleyici" ve "aşık" kimliği ile emeği geçmiş bir usta halk sanatkarıdır. 10 Temmuz 1923'de Kırşehir'de doğdu. Saza ve söze ilgisi Ortaokul yıllarında başladı.
Şemsi Yastıman, özellikle halk müziği geleneğinin çalıp-söyleme tarzını benimsemiş bir halk sanatkarı olarak adından söz ettirdi. Aşıklık geleneğinin çeşitli türlerde seslendirdiği eserlerle ve bilhassa dönemi içinde unutulmaya yüz tutmuş olana "destan" ve "taşlamaları" sevildi.
Ayrıca Kırşehir'in müzik potansiyelinin geniş kitlelere tanıtılmasına, "mahalli sanatçı" kimliği ile ön-ayak oldu. Şemsi Yastıman, doğduğu gün ve aya tesadüf eden 10 Temmuz 1994 tarihinde Lapseki'de vefat etti.
MEMLEKET HASRETİ
Ölmez, sağ olursam bu yaz inşallah
Sılayı bir daha görmek istiyom
Kırşehir'e varsam ya ağşam, zabah
Topraklara yüzüm sürmek istiyom
Harmana denk gelse, düvene binsem
Şöyle dabaz olup, kaşınsa ensem
Acık bağ bellesem, acık dinlensem
Çayıra bir pala sermek istiyom.