Ramazan ayının bitmesiyle birlikte beslenme konusunda nelere dikkat etmeliyiz? Ramazan Bayramı’nda nasıl beslenilmesi gerektiğine dair her şeyi Diyetisyen Berk Altun cevapladı.
Ramazan ayında uzun süre açlık döneminden sonra bayramda nasıl beslenilmesi gerektiği merak konusu oluşturmaktadır. Oruç tutarken uzun süre aç kalınması ve uyku düzeninin bozulması metabolizmayı etkilemektedir. Diyetisyen Berk Altun, “Oruç tutarken uzun süreli açlık durumu yaşanırken uyku düzeni de bozulmaktadır. Dolayısıyla ramazan ayı sürecinde metabolizma hızı yavaşlamaktadır. Bu sebepten dolayı ramazan ayı sürecinde de hızlı kilo artışı yaşanabilmektedir.” diye konuştu.
Bayram sürecinde yemek çeşitliliğinin artması ve şeker tüketiminin fazlalaşması, kilo alımını tetikleyebileceğinden şekerli yiyecekler, porsiyon miktarları ve yemek seçimlerinde dikkatli olunması gerektiği vurgulanıyor. Altun, "Bayramda şeker ve şekerli besinlerin tüketiminde aşırıya kaçılmamalı, porsiyon kontrolü sağlanmalı. Dengeli ve ölçülü beslenme, Ramazan sonrası metabolizmayı dengelemek açısından kritik önem taşır," ifadelerini kullandı.
Bu dönemi bir toparlanma süreci olarak değerlendirmenin, beslenme düzenine ve sağlıklı yaşam alışkanlıklarına odaklanmanın önemine dikkat çeken Diyetisyen Altun, bir uzmandan destek alarak kişisel bir beslenme planı oluşturmanın uzun vadede fayda sağlayacağını belirtti. Sağlıklı beslenme alışkanlıklarının yanı sıra fiziksel aktivitelerle metabolizmayı canlandırmanın bu dönemde bireyler için en doğru adımlardan biri olacağı ifade ediliyor.
Öğünleri artırmanın önemine değinen Diyetisyen Altun, “Ramazan ayında azalan öğün sayılarının bayramdan sonra günlük beslenme programına ara öğünler eklenerek artırılması, metabolizma hızının yeniden canlanmasına yardımcı olacaktır,” dedi. Ara öğünlerin sağlıklı seçeneklerden oluşmasının önemini vurgulayan Diyetisyen Altun, bu öğünlerde meyve, süt veya süt ürünleri, tahıllı ekmek, peynir ve çiğ kuruyemiş gibi besinlerin tercih edilmesini önerdi.
Ayrıca, öğün aralıklarının dengeli bir şekilde düzenlenmesi gerektiğine işaret eden Altun, “Öğünler arasındaki zaman dilimi en az 2, en fazla 4-5 saat olacak şekilde ayarlanmalıdır,” diyerek bireylerin metabolizma dengesini sağlamada bu basit adımları izleyebileceğini ifade etti.
Ramazan ayı boyunca su tüketiminin azaldığını ifade eden Diyetisyen Altun, bu durumun vücutta çeşitli sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti. Altun, “Ramazan ayında su tüketiminin azalması; yorgunluk, böbrek fonksiyonlarında sorunlar, ciltte kuruma ve sindirim sistemi rahatsızlıklarına sebep olabilmektedir. Bu sebeple Ramazan Bayramı boyunca su tüketimine özellikle dikkat edilmeli ve günlük ortalama 2-2,5 litre su içilmelidir,” dedi.