16 Ekim Anestezi Günü kapsamında, Anesteziyoloji ve Reanimasyon uzmanı Prof. Dr. Murat Şahin, anestezi işlemleri hakkında detaylı bilgiler verdi. Prof. Dr. Şahin, ilk modern anestezi uygulamasının 16 Ekim 1846 yılında gerçekleştirildiğini ve bu nedenle 16 Ekim'in Anestezi Günü olarak kabul edildiğini belirtti.
Prof. Dr. Şahin, anestezi yöntemlerinin geçmişte yüksek risk taşıdığını, ancak günümüzde modern cihazlar ve ileri teknolojiler sayesinde bu işlemlerin çok daha güvenli hale geldiğini vurguladı. Anesteziyi, insanların duyarsız hale getirilerek ağrıyı hissetmemesi olarak tanımlayan Prof. Dr. Şahin, anestezi sürecinde yapılması gereken prosedürlerin önemine dikkat çekti. Cerrahiye karar verildikten sonra hastanın anesteziye yönlendirildiğini ve gerekli değerlendirmeler yapıldıktan sonra risklerin ve yapılacak işlemlerin belirlendiğini ifade etti.
Anestezinin farklı yöntemleri olduğunu belirten Prof. Dr. Şahin, genel anestezinin yanı sıra, bir kol, bacak veya belden aşağısının uyuşturulması gibi yöntemlerin de kullanıldığını söyledi. Anestezi polikliniğine başvuran hastaların tahlil ve görüntüleme sonuçlarının değerlendirildiğini ve bu sayede kişinin risk grubunun belirlendiğini belirtti. Anestezi işlemi tamamlandıktan sonra hastaların güvenli bir şekilde cerrahiye hazırlandığını ve işlem sonrasında taburcu edildiklerini ifade etti.
Prof. Dr. Şahin, anestezinin günümüzde daha konforlu ve etkili yöntemlerle uygulandığını ve bu süreçte herkesin işbirliği yapmasının anestezi güvenliği açısından son derece önemli olduğunu vurguladı. Anestezi uzmanı, “O zamanki kısıtlı imkanlarla geliştirilmiş olan yöntemlerde riskler çok yüksekken, günümüzde modern araçların geliştirilmesi ve ileri teknolojilerin gelişmesi ile üretilen anestezi cihazları ve monitörler ile bu artık daha güvenli hale yapılmaktadır” dedi.
Anestezi işlemlerinin güvenli ve konforlu bir şekilde gerçekleştirilmesi için hastaların anestezi polikliniğine başvurduğunda tahlillerinin yanı sıra birçok diğer tahlil ve görüntüleme yöntemlerinin de değerlendirildiğini belirten Prof. Dr. Şahin, “Böylece kişinin risk grubu belirlenir. Bu risk grubu belirlendiğinde kişi anestezi yönlendirilip yapıldıktan sonra cerrahiye güvenli hale getirilir. Hasta işlem bittikten sonra taburcu edildikten sonra evine gönderilebilir. Bu yüzden anestezi eskiden çok riskli işlemlerken günümüzde daha konforlu ve daha etkili yöntemle uygulanmakta. Biz bu konuda değerlendirmemizi yaparken herkesin buna yardımcı olması ve istediğimiz yöntemlerle bu işleri yapmamız kişilerin anestezi güvenirliliği açısından son derece önemlidir” dedi.
Anestezi Günü kapsamında yapılan bu bilgilendirme, anestezi işlemlerinin güvenliği ve etkinliği konusunda farkındalık yaratmayı amaçlıyor. Prof. Dr. Şahin'in açıklamaları, anestezi sürecinin modern tıptaki yerini ve önemini bir kez daha gözler önüne serdi.