Kırşehir’de kurulu bulunan Petlas Lastik Fabrikası’ndan yapılan açıklamada, suda kızaklamaya karşı sürücüleri uyarıldı.
Şirketten yapılan açıklamaya göre, şiddetli yağışların yaşandığı bu zamanlarda yol ve sürüş güvenliğinin önemi bir kez daha ortaya çıkıldığına dikkat çekiliyor.
Yağmurlu havalarda ıslanan ve kayganlaşan yollarda araçların kavrama özelliğini artırmak için özel olarak tasarlanan kış lastiklerinin kullanımı ise hayati bir rol oynuyor.
Ani ve güçlü yağış nedeniyle yolda biriken yağmur suyu, zemin ile araç lastikleri arasında bir su katmanı oluştururken, bu durum sürüş riskini de beraberinde getiriyor.
Suda kızaklama (aquaplanning) yağış esnasında lastiğin su tahliye kanalları içinde sıkışması ve bu sıkışan suyun basıncının araç ağırlığından fazla olması nedeniyle aracın suda yüzmeye başlaması olarak niteleniyor.
Söz konusu tehlikeli durum, hafif ve hızlı olan binek araçlarda daha çok görülüyor. Lastiklerin yol ile temasının önemli derecede azalmasıyla sürücü, direksiyon hakimiyetini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor. Araç kayarak daha büyük sorunlara yol açabiliyor.
Petlas’tan yapılan açıklamada sürücüler uyarılırken, şu ifadelere yer verildi:
“Şiddetli yağışların yaşandığı bu zamanlarda, yağmur suyu doğrudan yol yüzeyinden akamadığı zaman yolda büyük su birikintileri oluşur. Bu durum birçok arabada suda kızaklamaya neden olabilir. Aquaplaning, aracınızın lastikleri suyu yeterince hızlı tahliye edemediğinde ve lastikler yol yüzeyiyle temasını kaybettiğinde meydana gelir ve bu da aracın kontrolünü kaybetmenize neden olabilir.
“Suda kızaklamayı önlemek için alacağınız küçük önlemler ile bu risk azaltabilirsiniz.
“Yağışlı havalarda aracınızın hızınızı azaltarak lastiklerinizin asfalt ile temasını kaybetme olasılığını düşürebilirsiniz.
“Aracınız ile önünüzdeki araç arasındaki mesafeyi koruyarak olası bir suda kızaklama durumuna karşı size alan yaratacaktır.
Suda kızaklama yaşadığınızda; frene basmak yerine ayağınızı gaz pedalından çekin ve hızınızı yavaşlatmaya çalışıp direksiyonu olabildiğince düz tutmaya çalışın, ani yön değişikliği yapmayın. Aracınız yeniden yol tutuşunu sağlayana kadar bekleyin ve sonrasında hızınızı kademeli olarak artırabilirsiniz.”(HABER: CEMRE BAYRAM)