Psikolog ve aile terapisti Habibe Arıöz ile özsaygı ve özgüven üzerine bir röportaj gerçekleştirdik.
Psikolog Habibe Arıöz, Özsaygı ve Özgüvenin Farklarını Anlattı
Psikolog ve aile terapisti Habibe Arıöz, birçok insanın özsaygı ve özgüvenin aynı kavramlar olduğunu düşündüğünü, ancak bu iki kavramın bazı yönleriyle birbirinden ayrıldığını belirtti. Arıöz, “Özsaygı, kendimize olan inanç, değer ve sevgiyi ifade ederken, özgüven kendimize güven ve inançla ilgilidir. Özsaygı, özgüvenin temelini oluşturan bir faktördür,” dedi. Özgüvenin duruma ve yaşananlara göre değişebileceğini ve bu değişimlerin yüksek, düşük, olumlu ya da olumsuz özgüven durumlarına yol açabileceğini ekledi. Benlik kavramının kişinin ne olduğunu, ideal benliğin ise olmak istediği kişiyi tanımladığını belirterek, “Özsaygı, kişinin olduğu kişi ile olmak istediği kişi arasındaki farklılığa karşı geliştirdiği duyguları temsil etmektedir,” diye konuştu.
Arıöz, özsaygı ve özgüven eksikliğinde kişilerin çeşitli sorunlar yaşayabileceğini belirterek, özgüven eksikliğinin olumsuz etkilerini şu şekilde sıraladı: “Kendinden şüphe etme, değersizlik hissi, başkaları ile kendini kıyaslama ve bu kıyas sonucunda olumsuz hissetme, kendine ve çevresine ilgisizlik, aktivitelerden zevk alamama ve performansını sorgulama.” Özsaygı eksikliğinin de kişide birçok olumsuzluk doğurduğunu ifade eden Arıöz, bu durumları şöyle anlattı:
- Kendi fikirlerini önemsememek ve sürekli başkalarının fikirlerine göre hareket etmek.
- Zamanla psikolojinin zorlanması sonucu huysuz ve gergin bir ruh haline bürünmek.
- Yaşamda verilen önemli kararlardan şüphe etmek.
- Kendini sevmemek ve iyi özellikleri baskılamak.
- Özgüvensiz hissetmek ve başkalarına hayır diyememek.
- Sürekli negatif düşünceler taşıyarak günlük yaşantıyı kendine zindan etmek.
Özsaygıyı geliştirmenin yollarını da açıklayan Arıöz, kişinin kendini kabul etmesi, başarılarını ödüllendirmesi ve duygu ve düşüncelerini ifade etmesinin önemine değindi. Arıöz, özgüven kazanımı için ise kişinin kendini tanıması, olumlu düşünmesi, deneyim kazanması ve destek almasının önemine vurgu yaparak, “Gerçekçi hedefler belirleyerek başarılar elde edebilir ve özgüveninizi artırabilirsiniz,” dedi.