Ankara'da yaşayan iş insanı Ercan Malkoç'un yurtdışında gördüğü bir müzeden etkilenerek memleketi Kırşehir'de yaptırdığı yaklaşık 10 dönümlük alanda oluşturulan 'Neşet Ertaş Türkü Bahçası ve Açık Hava Müzesi' ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor.

Günlük 600-700 misafiri ağırlayan Neşet Ertaş Bahçesi'nde son zamanlarda çıkan tartışmalara yeni bir boyut kazandıracak belgeler elimize ulaştı. Belgelere göre Neşet Ertaş Bahçesi'nin yapıldığı alanın Kırşehir Orman İşletme Müdürlüğü'nün resmi yazısında "Yapılan inceleme sonucu mesire işletmeciliği yerinin 20 yılı geçmeyecek şekilde Arteks Termal Otelcilik Turizm İnşaat Tic. ve San. A.Ş. ne pazarlık usülü (doğrudan) tekrar kiralanmasına ilişkin genel müdürlüğümüzün 17.03.2022 tarih ve sayılı emirleri ve ekleri yazımızın ekinde gönderilmektedir." ifadelerine yer verilirken Ankara Orman Bölge Müdürlüğü Kırşehir Orman İşletme Müdürlüğü Kırşehir Orman Parkı 2024 yılı denetleme 1. dönem raporunda yapılan incelemeler sonucunda 01.07.2022 - 01.07.2032 tarihleri arasında kiralanan bölgenin mevzuata uygun olduğu görülmüştür.

  • Peki yetkililere soruyoruz... Dönemin Orman İşletme Müdürü Alper Çimen neye göre izin verdi? Bakanlık neye göre onayladı? 

1984 YILINDA ENCÜMEN KARARIYLA ONAYLANMIŞ

Aynı zamanda tartışmalara konu olan bölgenin 25.12.1984 tarihinde dönemin Belediye Başkanı Hakkı Göçen zamanında Kırşehir Belediyesi Encümen kararına göre  "Bu bölgenin orman bölgesi olarak ayrıldığı tespit edilmiştir. Bu yerlerin yaklaşık olarak 1100 dönüm olduğu bu yerin orman sahası olarak ayrılmasına" olarak verildiği karar ise yine haberin ekindedir. 

  • Peki 25 Aralık 1984 tarihinde dönemin Kırşehir Belediye Başkanı Hakkı Göçen tarafından encümen kararıyla ortak alınan kararla bölgenin orman sahası olarak kabul edildiği, Kırşehir Orman İşletme Müdürlüğü tarafından otel yöneticisi tarafından alanın kiralandığı bölgede neden hala sorunlar yaşanmakta?

AHMET HAKAN, NEŞET ERTAŞ BAHÇESİ'Nİ KALEMİNE ALDI

HEP duyuyor, görüyordum: Kırşehir’de “Neşet Ertaş Türkü Bahçası” açılmış diye. Sosyal medyadaki görüntülerini candan destekleyerek izliyordum bu bahçenin. Kim açmış, nasıl açmış. Hiç bilmiyordum. Ve sonunda bu bahçe / müzenin arkasındaki isimle tanıştım: Ercan Malkoç. 50’li yaşlarda bir işinsanı. Neşet Ertaş’ın hemşerisi. Kırşehirli. Asıl işi: Arabaları dekore etmek. Arabaya bir el atıyor, bambaşka bir şey çıkarıyor ortaya. Tarkan’ın arabasını bile dekore etmiş.
“Ben 40 yaşından sonra Neşet Ertaş hayranı oldum” diye girdi söze Ercan Malkoç. Geç keşfetmiş ama tam keşfetmiş. Ertaş’ın felsefesinin hayranı. Sözlerinin arasına mutlaka Ertaş’ın türkülerinden sözler katıyor.
Peki nereden çıkmış bu bahçe / müze işi? Tatlı tatlı anlatıyor Ercan Malkoç:
“Avusturya Salzburg’a gittik gezmeye. Bizi aldılar Mozart’ın müzesine götürdüler. Mozart’ı pek bilmem, dinlemem. Ama hayran kaldım müzeyi görünce. Geniş bir bahçe... Bahçeyi gezerken Mozart’ın bestelerini dinliyorsunuz. O anda aklıma geldi. Böyle bir müze / bahçeyi neden Neşet Ertaş için kurmayalım dedim.”
İki ay önce bitmiş bahçe / müze.
Her tarafında Neşet Ertaş türkülerinin çalındığı, Neşet Ertaş’ın sözlerinin her tarafa asıldığı, Neşet Ertaş’ın doğduğu evin maketinin canlandırıldığı pırıl pırıl ve şahane bir müze çıkmış ortaya. Ercan Malkoç, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Neşet Ertaş’a çok değer verdiğini biliyoruz. Kalpten kalbe giden görülmez yoldan söz eder hep Erdoğan. Açılışı onun yapmasını çok istiyoruz” diyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a duyurulur." ifadelerine yer verdi. 
Türkiye'nin bir çok yerel ve ulusal sitelerinde yer alan, yıllarını gazeteciliğe adamışların köşe yazılarına konu olan Neşet Ertaş Bahçesi neden bu kadar tartışmaların odağı oldu? Bahçe ile ilgili gelişmeler nasıl ilerleyecek hep birlikte takipçisi olacağız.

Aday öğretmenler adına fidan dikildi! Aday öğretmenler adına fidan dikildi!

"DEVLETE GÜVENMEYECEĞİZ DE KİME GÜVENECEĞİZ"

İş İnsanı Ercan Malkoç, "Bir iş insanı olarak devlete, bakanlığa güvenmeyelim mi? 2012 yılında kiralama yaptık ve 2022 yılında yenilemesi gerçekleştirildi sene 2032'ye kadar. Bakanlıkla çok ağır anlaşma yapıldı. Ormanın bakımını yapmak ve bir ağaç kesilse, yangın çıksa biz sorumluyuz. Üç bin civarı ağaç ve çiçek dikimi yapıldı ormanın içerisine. 
Tapu gibi kiralama ve sözleşmemiz var. Meyveli ağaç misali gündemden düşmüyor. Biz kötü bir eser yapmadık. Memleketi güzelleştirecek, turizme katkı sağlayacak bir eser kazandırdık Kırşehir'e. 80-100 Milyon TL para harcayarak şehrimize kazandırdığımız Neşet Ertaş Bahçesi'ni Kültür ve Turizm Bakanlığı'na da devretmeye hazırız. 

Muhabir: Ayşe Hilal Deliorman