Gündem

“ÖLDÜRÜLDÜK EY HALKIM UNUTMA BİZİ!..”

Bugün Uğur Mumcu’nun öldürülmesinin ardından 32 yıl geçti.

Bugün Uğur Mumcu’nun öldürülmesinin ardından 32 yıl geçti.

24 Ocak 1993’te karlı ve soğuk bir günde Ankara sokakları patlama sesiyle sarsıldı.

Türk gazeteci, araştırmacı ve yazar. 24 Ocak 1993'te Ankara'da Karlı Sokak'taki evinin önünde, arabasına konulan bombanın patlaması sonucu suikasta bağlı olarak öldü. Bu cinayet 32 yıl geçmesine rağmen aydınlatılamadı.

Kırşehir’de dünyaya gelen araştırmacı gazeteci Uğur Mumcu, özellikle yolsuzluklar, terör, din ve siyaset ilişkileri gibi konularda yaptığı cesur araştırmalarla dikkat çeken bir gazeteciydi. Cinayeti, karanlıkta kalan birçok siyasi suikast gibi tartışmalarla gündemde kaldı, olayın failleri ve arkasındaki güçler tam anlamıyla aydınlatılamadı.

Araştırmacı yazar Uğur Mumcu, uzun zamandır tehditler alıyordu ve yakın dostlarına kendisine yönelik bir eylem olabileceği kuşkusunu dile getiriyordu ama yazmaktan ve araştırmaktan vazgeçmiyordu. 24 Ocak 1993 Pazar günü sabahı, Çankaya’nın hemen her yerinden patlama sesi duyuldu. Uğur Mumcu artık yaşamıyordu. Arabasına konulan bombanın patlamasıyla Uğur Mumcu yaşamını kaybetti.

Uğur Mumcu “Sesleniş” isimli yazısında şöyle diyor:

“Korkmadan öldük ey halkım unutma bizi!..

Bir gün mezarlarımızda güller açacak ey halkım, unutma bizi... Bir gün sesimiz hepinizin kulaklarında yankılanacak ey halkım unutma bizi.

Özgürlüğe adanmış bir top çiçek gibiyiz şimdi, hep birlikteyiz ey halkım unutma bizi, unutma bizi, unutma bizi...”

Uğur Mumcu Kimdir?

Uğur Mumcu, 22 Ağustos 1942 tarihinde Kırşehir'de doğdu. Babası Hakkı Şinasi Bey Tapu kadastro memurudur. Uğur Mumcu Hakkı Şinasi Bey ile Nadire Hanımın dört çocuğunun üçüncüsüdür. Ankara Ulus'taki Devrim İlkokulunda başladığı ilköğrenimini Bahçelievler'deki Ulubatlı Hasan İlkokulunda tamamladı. Ankara Cumhuriyet Ortaokulunu ve Ankara Deneme Lisesini bitirdikten sonra Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesine girdi. Yazmaya öğrencilik yıllarında başladı. Cumhuriyet Gazetesinde yayımlanan "Türk Sosyalizmi" başlıklı makalesiyle 1962 senesinde Yunus Nadi Ödülünü aldı. 18 Haziran 1965'te "Biz Anayasayı Savunuyoruz. Ya Siz?" başlıklı makalesiyle Yön Dergisinde yazmaya başladı. 27 Mayıs Devriminin özgürlükçü ortamında "İnsanlar sadece konuştuklarından değil sustuklarından da sorumludurlar" diyerek Doğan Avcıoğlu'nun yönetimindeki Yön Dergisinde yazdığı makalelerle bir yandan Mustafa Kemal Atatürk'ün ilke ve devrimlerini, tam bağımsız bir Türkiye'yi savundu. 1962 senesinden ölümüne dek yazdığı yerler değişmiş olsa da yazdıkları değişmedi. Hep yazdı.. Hep cesurca yazdı... Öldürülmeden önce, PKK ile Kürt sorunu birbirinden ayırdığı bir bakış açısıyla, konu üzerinde çalışmalar yapmaktaydı.

Son yazısı ise "Zeyilname" olmuştur.

24 Ocak 1993 Pazar günü arabasına yerleştirilen bomba ile öldürüldü.

Kırşehir Çiğdem Gazetesi ve Çiğdem Haber Portalı olarak Kırşehir doğumlu olan, karlı bir Ankara gününde karanlık odaklar tarafından otomobiline konulan bombanın patlaması sonucu can veren araştırmacı gazeteciliğin simgesi hukukçu Uğur Mumcu'yu ölüm yıldönümünde saygı ve özlemle anıyoruz. Unutmadık seni Uğur Mumcu.