Okullarda derslerin başlama ve bitiş saatlerine ilişkin "Okul ve Ders Saati Uygulaması" konulu genelge illerin valiliklerine gönderildi.

Kalıcı yaz saatinin uygulanmaya başlanması ile kış aylarında başta çocukların olmak üzere karanlıkta güne başlanması tartışma konusu oluşturuyor. Özellikle sosyal medya üzerinden kış saatine geçirilmesi hususunda pek çok paylaşımın yapıldığı görülüyor. Ancak 10 Ekim tarihinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar saat uygulamasında bir değişim olmayacağını duyurmuştu. Bakan Bayraktar konuyla alakalı olarak "Bir değişiklik düşünmüyoruz ama iller mesai ve okul saatleriyle ilgili uygulamalarını yapabilirler" ifadelerini kullanmıştı. Türkiye’nin batısında özellik çocukları etkileyen ve ciddi bir mağduriyete neden olan kalıcı yaz saati uygulaması 7 Eylül 2016 tarihli Bakanlar Kurulu Kararnamesi ile başladı.

Dün ise Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in imzasıyla tüm il valiliklerine "okul ve ders saati uygulaması" konulu genelge gönderildi. Genelge ile il bazlı ders saati başlangıç saatlerini belirlemeye valiliklerin yetkili olduğu belirtildi. Okullardaki ders saatleri planlanırken gün doğumu ve batımı saatleri ile toplumsal şartların göz önünde bulundurulması gerektiği vurgulandı. Derslerin başlangıç ve bitiş saatlerinin eğitim ve öğretimi aksatmamasının ön planda tutulduğu genelgede öğrencilerin herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmamaları istendi.

“Kalıcı yaz saati uygulaması değişmedi”

2024-KPSS'de 4 soru yargı kararıyla iptal edildi 2024-KPSS'de 4 soru yargı kararıyla iptal edildi

Kalıcı yaz saati uygulamasının değişmediğinin vurgusu yapılan genelgede Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nde de ders yılının 180 iş gününden az olmamasının esas olarak belirlendiği aktarıldı.

İlk ve ortaöğretim okullarındaki derslerin başlama ve bitiş saatleri ile ilgili olarak Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği ile Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği'nde yer alan ilgili hükümlere yer verilen genelgede, ayrıca 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda da bölgelerin ve hizmetin özelliklerine göre günlük çalışma saatlerini belirleme yetkisinin illerde valiliklere verildiği anlatıldı.

Muhabir: Gurbet Erul