Gündem

O ürünün hasadı yapıldı! Kış hazırlıkları başladı

Kırşehirli vatandaşların kışa hazırlıkları tüm hızıyla devam ediyor. Bunlardan biriside buğday kaynatmak… Kırşehir merkez ve köylerinde yüzyıllardır süren bu geleneksel yöntem ile kış ayları için bulgur yapımı devam ediyor.

Ağustos aylarının ortasında başlayan ve Eylül ayı sonlarına kadar süren kışlık bulgur yapımı tarladan hasarın toplanması ile birinci adımı atılıyor. Büyük kazanlarda buğdayın kaynatılması ve emek emek kaynatılan buğdayların sonrasında damların üzerine serilerek kurumaya bırakılıyor. Son adım olarak kurutulmuş hallerini değirmenlerde öğütüp kabuklarından ayırdıktan sonra bulgurlar rüzgârda savrulup eski değirmen taşıyla öğütülüyor.

Kırşehir de yıllardır kış hazırlığı için buğday kaynatan Suna Alkan: "Genelde  İç  Anadolu Bölgesinde olan ve  en çok  Kırşehir bölgesinde  çok tüketilen ve yapımında titizlik gösterilen yiyeceklerden biri de bulgurdur. Bulgur yapımına buğdayın temizlenme işlemiyle başlanır. Kaynatılacak buğday yıkanır. Ocaklar kurulur, üzerine büyük kazanlar yerleştirilir. Buğdayın üzeri su ile doldurularak altı yakılır. Kazanın altında is ve koku yapmayan odun türleri yakacak olarak seçilir. Buğday böylece kaynamaya bırakılır" dedi.

"Bulgur Kaynatma" adı verilen bu işlem, kış hazırlığı olduğu kadar, ev halkı için de özeldir. Konu  komşuya tabaklarla taze bulgur ikram edilr diyerek sözlerine devam eden Alkan, "Bu arada bulgurun çıkarılacağı, sermeden önce soğutulup dinleneceği ve serileceği yer ve serilecek bezler hazırlanır. Pişen bulgur tavalarla kazandan çıkarılır. Önceden hazırlanan bezler üzerine serilir, aralıklarla karıştırılarak kuruması sağlanır. Bir kaç günü alan kurutma işi süresince, bulgur kuş ve tavuk gelmemesi için beklenilir. Kaynatılmış bulgur kuruduktan sonra, değirmene götürmeden önce ayıklanır. Bir tabla veya sinin ortasına yığılan bulgur, içinde herhangi bir yabancı madde, çöp, çakıl gibi şeylerden arındırılır. "Bulgur ayıklama" adı verilen bu iş konu komşu yardımıyla kalabalık bir şekilde yapılır. Ayıklama işleminden sonra çuvallara konulan bulgurluk tahıl, öğütülmek üzere değirmene götürülür. Öğütülen bulgur açık havada rüzgara karşı savrulduktan sonra (kepeğinden ayırtmak için) kalburda çalkalamak (elemek) suretiyle "bulguru" ve "düğürcüğü" (ince bulgur) ayrılmış olur" ifadelerini kullandı.