Kırşehir Belediyesi tarafından organize edilen “İyi ki Doğdun Nazım” temalı program gerçekleştirildi.
Kırşehir Belediyesi tarafından Nazım Hikmet’in doğumunun 123. yılı dolayısıyla 18 Ocak 2025 tarihinde Neşet Ertaş Kültür Sanat Merkezi’nde program düzenlendi. “İyi ki Doğdun Nazım” temalı programa Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, CHP Kırşehir Milletvekili Metin İlhan ve vatandaşlar katıldı. Düzenlenen program kapsamında ilk olarak “Nazım Aramızda” adlı Nebil Özgentürk’e ait belgesel sunumu gösterildi. “Nazım Aramızda” belgesel sunumunun ardından belgesel yapımcısı Nebil Özgentürk Nazım Hikmet’e dair olayları anlatarak Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu sohbet gerçekleştirdi. Başkan Ekicioğlu, Nazım Hikmet’e ait olan “Davet” isimli şiirini okudu. Nebil Özgentürk’ün anlatımlarının ardından Ferhat Livaneli ve Orkestrası sahne aldı. Sahnede Nazım Hikmet’e ait şiirlerden bestelenen “Karlı kayın ormanı”, “Ceviz Ağacı”, “Güzel Günler Göreceğiz” gibi en sevilen şarkılar seslendirildi.
Başkan Ekicioğlu, Nebil Özgentürk’ü tekrar misafir etmenin mutluluğunu yaşadığını ifade ederek, “Bugün de Nazım’ın 123. doğum gününde buradayız. Muharrem Ertaş’ın ölüm yıldönümünde ağırlamıştık. Nazım 68’de bizi yetiştirdi. Nazım’dan bir duruş öğrendik. Tabii duruşu olmayanın oluşumu olmaz. Bizde darbeyle birlikte onun kitaplarını yeraltına gömmüştük. Çünkü onun kitapları yasaktı. 1930’larda kendisine gelen yasak 80 darbesiyle birlikte kitaplarına gelmişti. Ama ondan öğrendiğimiz dik duruş, mücadele kültürü bizi buralara taşıdı.” diye konuştu.
“MÜCADELE KÜLTÜRÜNDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ”
Kırşehir’de yapılan altın madeni aramalarına karşı da mücadeleci bir tavır sergilediklerine dikkat çeken Başkan Ekicioğlu, “Baskıcı bir rejim üzerinde hepimiz zor durumdayız. Çünkü yoksulluk, açlık hat safhaya gitmiş. Maalesef bugün başka şeyleri konuşturuyorlar bize. Bunun için biz Nazım'ın eserleriyle büyüyen, Nazım'ın kültürüyle büyüyen gençleriz ama maalesef 80 darbesi üzerimizden silindir gibi geçti. Ama buna rağmen yine ayağa kalkmayı bildik. Şimdi o mücadelenin eseri olaraktan biz buralardayız. Ben de hep birlikte bu mücadeleyi vermeye devam edeceğiz. Bu işin bedeli ne olursa olsun. Yani mücadele kültüründen vazgeçmeyeceğiz. Çünkü bedel ödemeden gelecek kuşaklara bir ülke bağımsızlık bırakamıyorsunuz. Dünyanın önemli bir coğrafyasındayız. Dünyanın emperyalist ülkelerinin hepsinin gözü bu coğrafyada. Nazım o günlerde gördü bu günlere geleceğimizi. Bizde ondan aldığımız mirası mücadele kültürünü, devrimci ruhu inşallah torunlarımızı aktaracağız.” dedi.
Üniversite yıllarında Nazım Hikmet eserlerinin ayrı bir önemi olduğunu ifade eden CHP Kırşehir Milletvekili Metin İlhan, “Mezarının Moskova’da olması, ya insanın en doğal hakkıdır doğduğu topraklara gömülmesi. Yakın zamanda işte akrabalarımızı kaybettik. Nereye defnedilecek diye düşündüğümüzde hepsi kendi köyüne diyor. Ama siz kendi köyünüze değil, kendi vatanınıza defnedilemiyorsunuz. Ülkenin dışındaki topraklara defnediliyorsunuz. Yani gerçekten anlatılacak çok şey var. Ama biz umudumuz hep yüksek. İnşallah bu çocuklarımız için diyorum. Güzel günler göreceğiz çocuklar. Motorları maviliklere süreceğiz diyorum.” ifadelerini kullandı.
Gerçekleşen programın ardından katılımlarından dolayı Nebil Özgentürk ile Ferhat Livaneli’ye plaket verilerek hatıra fotoğrafı çekildi.