MUSTAFA KEMAL PAŞA’NIN KIRŞEHİR’E GELİŞİ -5

(KIRŞEHİR’DE KARŞILAMA)

24 Aralık 1919 Çarşamba sabahı yağmurlu bir havada, Gölhisar mevkiinde öncü gönderilen Kırşehir atlıları tarafından coşkulu bir şekilde karşılanmıştır.

Bu sıralarda Kırşehir'de mutasarrıflık görevini vekâleten yürütmekte olan Muhasebeci Ali Hikmet Bey, vergi dairesi veznedarı (halk arasında Hacı Bey namıyla tanınan) M. Sıtkı Doğu ile birlikte karşılama ve uğurlama programını gözden geçirmişlerdir. Hazırlanan bu program; Mutasarrıf Vekili A. Hikmet Bey önderliğinde Müdafaa-i Hukuk, Türk Ocağı ve Kırşehir Gençler Derneği üyeleri tarafından başarıyla uygulanmıştır.

24 Aralık 1919 günü öğleye doğru Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşlarını karşılayan atlılar, Koşuyeri’nde ve Kılıççı Köprüsü çevresinde bekleyen kalabalığa, Heyetin gelişini haber vermişlerdir. Koşuyeri'nde de yüz elli kadar atlı, kuyrukları düğümlenmiş atları ile heyeti taşıyan otomobillerin çevresinde cirit oynamışlardır.

Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşları otomobillerinden inerek halkı selamlamışlardır. Bu sırada tekbir getirilerek, kurbanlar kesilmiştir. Kılıççı Köprüsü'nden itibaren halkla birlikte bir süre yürüyen Mustafa Kemal Paşa ve Temsil Heyeti için geçtikleri yol üzerinde yaklaşık her iki yüz metrede bir kurbanlar kesilmiştir. Bugün Atatürk Caddesi adıyla anılan yol boyunca seymenler ellerinde kılıç ve kalkanlarla, kılıç kalkan oynayarak heyete eşlik etmişlerdir.

Heyet, şimdiki Gazi parkı önüne geldiğinde, Ortaokul müdürü Ömer Aydın Bey yönetimindeki öğrenciler tarafından alkışlarla karşılamıştır. Bu sıcak ilgi karşısında Mustafa Kemal Paşa otomobilden inerek, Ortaokul Müdürü Ömer Aydın Bey'in yanına gelmiştir. Ömer Aydın Bey, öğrencilerine; “Aziz yurdumuzu çizmeleri ile kirleten düşmanı kovmak için canlarını ortaya koymuş, tarihin en şanlı sayfalarına giren milli kahramanlarımızdandır. Onları size tanıtmakla bir ders daha vermiş oluyorum. Yurt için çalışanları, nesiller unutur mu?” diyerek tanıtmıştır. Mustafa Kemal Paşa ise bu sözlere teşekkür ederek yoluna devam etmiştir.

Mustafa Kemal Paşa ve Temsil Heyeti buradaki karşılamadan sonra Kapıcı Camii önündeki meydana gelmişler, burada anaokulu öğrencilerini de gören Mustafa Kemal Paşa otomobilinden inerek çocukları okşamış ve sevmiştir.

Kırşehir, o zamana kadar böyle bir kalabalık görmemiştir. Meydanda da kurbanlar kesilmiş, halk, coşkun sevgi gösterilerinde bulunarak Mustafa Kemal Paşa ve Temsil Heyeti'ni dakikalarca alkışlamışlardır.

Temsil Heyeti üyeleri bu coşku dolu karşılama sonrasında, ilk olarak hükümet binasına giderek burada kısa bir süre dinlenmiş; bu sırada, Gençler Derneği üyelerinden M. Sıtkı (Doğu) ve Türk Ocağı Reisi Hilmi (Nural) Beyler, Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşlarını dernek binalarına çaya davet etmişlerdir.

Bu arada Mustafa Kemal Paşa Kırşehir Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti Reisi Müftü Halil (Gürbüz) Bey ve arkadaşlarıyla görüşerek şu talimatları vermiştir:

1- Erzurum ve Sivas Kongrelerinde belirlenen esaslara göre verilen emirlere uygun hareket edilmesini;

2 - Bu emirlerin her türlü şartlar göz önüne alınarak hazırlandığını, bu hususun tüm vatandaşlara duyurulmasını;

3- Her fırsatta halkla ilişki kurularak genel durumun anlatılmasını ve halkın aydınlatılmasını istemiştir.

 Hükümet binasından ayrılan heyet, önce Belediye’yi, sonra da Ortaokulu ziyaret ederek, okul müdürü ve Milli Eğitim Müdür Vekili Ömer Aydın (Genç) Bey'den Kırşehir Sancağının eğitim - öğretim durumu hakkında bilgi almıştır.

Mustafa Kemal Paşa burada, yöredeki okul sayısını yetersiz görmüş ve eğitimin yükseltilmesi için her köyde bir okul açılmasının gerekliliğini belirtmiştir. Bu konuşmadan, ülkenin kurtulacağından emin olduğunun anlaşılacağı gibi, eğitim ve öğretim konusundaki düşüncelerinin de daha şimdiden hangi boyutta olduğunu göstermesi bakımından çok önemlidir.

 Mustafa Kemal Paşa ve heyet üyeleri ortaokuldaki bu görüşmenin ardından Gençler Derneği'ne gitmişlerdir. Kırşehir Gençler Derneği üyeleri Mustafa Kemal Paşa ve heyet üyelerini kapıda karşılamışlardır.

Dernek üyesi M. Sıtkı (Doğu) Bey: "Genç arkadaşlarım adına derneğimizi şereflendirdiğiniz için teşekkür ederim" demiş, Dernek Reisi Reşat Bey, konukları ve üyeleri Mustafa Kemal Paşa'ya takdim ettikten sonra, kısa bir teşekkür konuşması yapmıştır.

Cevat Hakkı Bey, hazırladığı konuşmayı sunduktan sonra, konuklara çaylar ikram edilmiş ve ülkenin o günlerde içinde bulunduğu olağanüstü durum konuşulmaya başlanmıştır. Dernek üyeleri, milli mücadeleden yana olduklarını söylemeleri üzerine Mustafa Kemal Paşa da, Kırşehir gençlerinin ülke meselelerine gösterdikleri ilgi ve duyarlılıktan memnuniyetini belirtmiştir.

DEVAMI GELECEK…