(HACIBEKTAŞ’TA)
Millî Mücadele Lideri Mustafa Kemal Paşa’yı Samsun’dan beri takip eden Kırşehir Halkı, Amasya Tamimi ardından Erzurum ve Sivas Kongrelerini de yakından takip etmiştir.
Temsil Heyeti’nin geleceğini Ankara’ya geçerken Kırşehir’e uğrayan 20. Kolordu Komutanı Ali Fuat (Cebesoy) Paşa haber vermiş, Mustafa Kemal Paşa ve Temsil Heyeti üyelerinin karşılanması ve gerekli hazırlıkların yapılması için şehrin ileri gelenlerini bilgilendirmiştir.
Bu sırada Mucur halkı da Mustafa Kemal Paşa’ya bir telgraf çekerek “Ankara’ya geçerken Mucur’a da teşrif etmelerini” istemiş; Mustafa Kemal Paşa da “… geçerken uğrayacağım, alakanıza teşekkür ederim.” diyerek, davete olumlu cevap vermiştir.
18 Aralık 1919 tarihinde Mustafa Kemal Paşa ile birlikte 3 otomobillik bir konvoyla Kayseri’den Kırşehir’e doğru yola çıkmıştır. Bu kafilede Mustafa Kemal Paşa’nın yanında yer alan Temsil Heyeti Üyeleri Şunlardır: Hakkı Behiç (Bayiç), Ahmet Rüstem, Mazhar Müfid (Kansu), Hüseyin Rauf (Orbay), Doktor Refik (Saydam), Şeyh Fevzi Efendi (Baysoy), Başyaver Cevat Abbas (Gürel), Yaver Muzaffer (Kılıç), Genel Kâtip Hüsrev Sami (Kızıldoğan), Yüzbaşı Bedri.
21 Aralık 1919 Pazar sabahı 9.00 sıralarında Kayseri’den törenle uğurlanan Heyet Üyeleri, Himmetdede’de kısa bir süre dinlendikten sonra Mucur’a hareket etmişlerdir. Himmetdede – Topaklı sınırına kadar Heyet’e Kayseri atlı birlikleri rehberlik, öncülük ve koruyuculuk yapmışlardır. Heyetin karşılanması ve yol emniyetinin sağlanması için, Kırşehir ve Mucur’dan seçilen yaklaşık 200 atlıdan oluşan bir gönüllü müfreze birliği kurulmuştur.
Himmetdede – Topaklı sınırına kadar Heyet’e Kayseri atlı birlikleri, Topaklı’dan Mucur’a kadar da Kırşehir ve Mucur atlı birlikleri rehberlik, öncülük ve koruyuculuk yapmıştır. Bu atlı müfrezeyi görerek mutlu olan Mustafa Kemal Paşa; “Siz şimdiden Millî davamızı çevrenizde kesin olarak ve başarılı bir şekilde kurmuşsunuz.” diyerek Kırşehir atlılarını onurlandırmıştır.
Topaklı’da görevi devralan Kırşehir ve Mucur atlıları eşliğinde Mustafa Kemal Paşa ve Temsil Heyeti üyeleri 21 Aralık 1919 Pazar akşamı saat 20.30 sıralarında ilk durak yeri olan Mucur’a ulaşmışlardır. Mustafa Kemal Paşa ve Temsil Heyeti üyelerinin Hacıbektaş’a geçecekleri düşüncesiyle karşılama töreni düzenlenmemiştir. Heyet Kaymakamlığa gitmiş; Mustafa Kemal Paşa, Mucur ileri gelenlerine, ülkenin genel durumu hakkında genel bilgiler sunmuştur. Yol yorgunluğu nedeniyle Mustafa Kemal Paşa Kaymakamlık binasında, Heyet üyeleri de Mucur ileri gelenlerinin evlerinde geceyi geçirmişlerdir.
22 Aralık 1919’da sabahın erken saatlerinde 2 otomobil ile Hacıbektaş’a hareket eden Mustafa Kemal Paşa; İlicek’ten Hacıbektaş’a geçmiş, Yenice Çiftliği civarında Hacıbektaşlılar tarafından karşılanmıştır. Mustafa Kemal Paşa, tüm Anadolu Alevilerinin Milli Mücadelede yer almaları için Amasya Genelgesini (22 Haziran 1919) yayınladıktan sonra 26-27 Haziran 1919’da Tokat’a uğramış ve buradaki Alevî - Bektaşî vatandaşlarla yakından ilgilenmişti. Mustafa Kemal Paşa’nın Hacıbektaş’a uğramaktaki asıl amacı, “Yeni kurulacak olan Türk devletinin din esasına göre değil, milliyet esasına dayalı olarak kurulacağı” hususundaki düşüncelerini Alevî - Bektaşî vatandaşlara ulaştırarak, onların desteklerini almaktır.
Temsil Heyeti Sivas’tayken, Hacıbektaş’tan Milli Mücadele’nin desteklendiğini bildiren 8 Ekim 1919 tarihli bir telgraf gelmiştir. Salih Niyazi Baba’nın bu telgrafında, “Vatanın kurtuluşu için girişilen kutsal mücadele ve yapılan çalışmanın uygun görüldüğü” belirtilmektedir. Sivas’tan Ankara’da bulunan 20. Kolordu Komutanlığı görevine giderken Hacıbektaş’a uğrayan Ali Fuat Paşa’ya da Çelebi Cemalettin Efendi; “Paşam, Milli birliğe ve teşkilata elimden gelen bütün maddi ve manevi yardımı yapacağım” diyerek söz vermiştir.
22 Aralık 1919 Pazartesi günü 2 otomobil ile Hacıbektaş’a gelen Heyeti, Hacıbektaş girişinde, Hacıbektaş ileri gelenleri, Salih Niyazi Baba’nın çiftliği önünde karşılamışlar ve öğle yemeğini birlikte yemişlerdir. Öğleden sonra Mustafa Kemal Paşa, Rauf Orbay, Salih Niyazi Baba, Mazhar Müfit Bey, Mucur Kaymakamı A. Cevat Bey 2 otomobil ve atlı arabalarla (fayton) Çelebi Cemalettin Efendi’nin dergâhına gelmişlerdir.
Daha önce Ankara Valisi Sırrı Paşa, İttihat ve Terakki Partisinin bir numaralı adamı Enver Paşa ve Sadrazam Talat Paşa’yı kendisine ziyarete geldiklerinde Dergâhın selamlığında karşılayan Çelebi Cemalettin Efendi, Mustafa Kemal Paşa’yı Hacıbektaş girişindeki Baştarla’ya kadar giderek karşılamada bulunmasıyla Heyete verdiği önemi göstermiştir.
Çelebi Cemalettin Efendi ile birlikte karşılamada bulunan Hacıbektaş Kaymakam Vekili Nihat Bey, Mustafa Kemal Paşa’ya; “Paşam Çelebi’nin bu davranışı fâl-i hayrdır.” (iyi, hayırlı haber) diyerek, Çelebi Efendi’nin Milli Mücadele yanlısı olduğunu belirtmek istemiştir. Çelebi Cemalettin Efendi Mustafa Kemal Paşa’ya akşam yemeği sırasında Kuvva-yı Milliyeden yana olacağı hususunda kesin söz vermiş, gerekli yardımda bulunmaları hususunda Anadolu Alevî ve Bektaşî cemaatine bir bildiri yayınlamıştır.
Mustafa Kemal Paşa ve Temsil Heyeti Hacıbektaş’ta Anadolu Alevi – Bektaşi önderlerinden Cemalettin Çelebi ve Hacıbektaş Dede Postu Vekili Niyazi Salih Baba ile görüşüp Milli Mücadeleye tam desteklerini aldıktan sonra 23 Aralık 1919 günü tekrar Mucur’a gelmek üzere Hacıbektaş’tan ayrılmışlardır.
(DEVAM EDECEK)