Kırşehir Altın Madeni Projesi Çevre Şehircilik Bakanlığı inceleme değerlendirme toplantısı (İDK) sonrası Kırşehir’i Koruma Platformu Başkanı Mustafa Düger açıklamalarda bulundu.
Kırşehir’i Koruma Platformu Başkanı Mustafa Düger, “Kırşehir halkı bugün mayasının gereği olarak, vatanını, toprağını, geleceğini korumaya devam ediyor” dedi.
“MADEN PROJESİNİN NASIL BİR TALAN OLDUĞUNU ANLATTIK”
İDK Toplantısı hakkında konuşan Kırşehir’i Koruma Platformu Başkanı Mustafa Düger, “Bugün, Çevre Şehircilik Bakanlığında gerçekleştirilen, Kırşehir Boztepe Çimeli köyünde, Seyfe gölüne komşu, tarımın yatağı malya ovasına selam duran, Ankara ve İstanbul’un kırmızı et ihtiyacının yüzde 30 unu karşılayan köylerimize, meralarımıza, 7500 futbol sahası büyüklüğünde KOÇ holding ve AK parti Batman milletvekili Ferhat Nasıroğlu’nun firması fernas ın ortak olduğu altın maden firmasının çed raporu inceleme değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi.
Madenin kurulmak istendiği Kırşehir ilimizin belediyesi, ilçe olarak Boztepe’nin belediyesi ve Özbağ beldemizin belediyelerinin üye olarak alınmadığı, resmi başvurumuza rağmen görmezden gelindiği toplantıya 23 resmi kurum görüş verdi ve bizlerde Kırşehir belediyesi, Kırşehir kent konseyi, Kırşehir’i koruma platformu, TEMA vakfı, doğa derneği olarak toplantıya katılıp görüşlerimizi ve maden projesinin nasıl bir talan projesi olduğunu bakanlık yetkililerine aktardık” ifadelerini kullandı.
“BU PROJEDE KAMU YARARI YOKTUR”
Projede kamu yararının olmadığı söyleyen Düger, “Bu altın madeni projesinin Kırşehir’e, ülkemize hiçbir yararı yoktur. ALTINI çizerek söylüyoruz bu projede kamu yararı yoktur.
35 bin nüfuslu Kaman ilçemizin günlük tüketim suyu 2500 ton iken bu maden tek başına günlük 2500 tondan fazla su kullanacağını beyan ediyor. Bir ton torakta yarım gram altın için milyonlarca ton tarım arazisini paramparça edip, kimyasala boğup yüzlerce yıl atık havuzlarında göğsümüzde saklamamızı bekliyorlar.
Kuraklığın yaşandığı bölgede maden için yıllık bir milyon ton su kullanacağını beyan eden firma suyu nereden alacağını söylemiyor. Bu kadar komik vaka bakanlık makamında ciddiyetsizlik olarak kabul görecektir ve ÇED olumsuz kararı verecektir diye umuyoruz. Kırşehirlilerin buna nasıl müsaade etmesi beklenmiş anlamadık. Biz gönül insanı Neşet Ertaş’ın memleketiyiz, kimseyi kırmayız ama aynı zamanda Moğolları Malya ovasına 93 yaşında elinde kılıçla gömen, Anadolu’da Türklüğün hakim kılınmasını sağlayan Ahi Evran’ın torunlarıyız, kimseye yurdumuzu talan ettirmeyiz, kim olursa olsun. Akıl ve ahlak ile çalışan bizi geçen herkes bizdendir, bizi talan etmeye çalışanın karşısında birlik olmuş talana asla müsaade etmeyecek bir Kırşehir göreceklerdir” diye konuştu.
“BU MADENİN YIKIMINI ASLA KIRŞEHİR’E ÖDETMEYECEĞİZ”
Projenin detayları hakkında konuşan Başkan Düger, “Bakanlık yetkililerinin ÇED’i ve projeyi iptal etmek için yeteri kadar gerekçesi olduğunu düşünüyoruz, ÇED’in geçmesi için imza veren bütün kurumların onayını inceliyoruz, takip ediyoruz, yargı yolu ile gerekirse olumsuz gidişata engel olacağız. bu madenin yıkımını asla Kırşehir’e ödetmeyeceğiz.
Eğer altın madenlerinde bir yarar olsaydı, Artvin geri kalmış iller arasında zirvede yer almazdı. Artvin’i yıllardır talan ediyorlar dağını taşını ormanını yıkıyorlar. Hani Altın madeni bölgeye zenginlik getiriyordu, devletin açıkladığı geri kalmış fakirleşmiş iller içerisinde Artvin zirvede.
Firma yıllık devlete bir buçuk milyon Türk lirasını devlet hakkı, yıllık 500 bin lira vergi olarak uygun görmüştür, Kırşehir’de bir çok esnafımız bu miktardaki vergiyi ödemektedir. Tekrar ALTINI ÇİZEREK SÖYLÜYORUZ KIRŞEHİR ALTIN MADENİ PROJESİNDE KAMU YARARI YOKTUR.” Diyerek sözlerini tamamladı.