Sağlık

Mev­sim­sel dep­res­yon neden olur, ne­le­re dik­kat et­me­li­yiz?

Psi­ko­log ve Aile Da­nış­ma­nı Rojin Nazik, mev­sim­sel dep­res­yon ko­nu­sun­da bil­gi­ler verdi.
    Son­ba­har dep­res­yo­nu­nun çoğu zaman aynı dö­nem­de baş­la­yıp, son bul­du­ğu­nu be­lir­ten Psi­ko­log ve Aile Da­nış­ma­nı Rojin Nazik, “Yaz ve ilk­ba­har ay­la­rın­da o kadar gö­rül­me­se de bu dep­res­yo­na maruz kalan va­ka­lar da göz­lem­le­nir. 
    Son­ba­ha­rın son­la­rı­na doğru ve kış ayı­nın baş­lan­gı­cın­da baş­lar ve ilk­ba­ha­rın gü­neş­li gün­le­rin­den yaz ayı­nın so­nu­na kadar semp­tom­lar­da azal­ma gö­rü­lür. Ya­pı­lan araş­tır­ma­la­ra göre mev­sim­sel dep­res­yon top­lu­mun yüzde 5’lik bir kıs­mın­da gö­rü­lür. 
    Mev­sim­sel dep­res­yon her yaş­tan ki­şi­ler­de gö­rü­le­bil­mek­te­dir. Genel ola­rak or­ta­la­ma 20-23 yaş ara­sın­da or­ta­ya çık­mak­ta­dır.     
    Buna ek ola­rak, diğer tüm dep­res­yon tür­le­rin­de ol­du­ğu gibi ka­dın­lar­da er­kek­le­re oran­la daha fazla gö­rül­dü­ğü araş­tır­ma­lar­ca ka­nıt­lan­mış­tır.
    Eğer ki­şi­nin geç­mi­şin­de, aile­sel ya­pı­sın­da, ge­ne­ti­ğin­de veya ya­şa­dı­ğı kötü bir de­ne­yim varsa bu dep­res­yon çe­şi­di­ni ya­şa­ma­sı ola­ğan ola­rak gö­rü­lür” dedi.
MEVSİMSEL DEP­RES­YO­NUN HOR­MAN­LA­RA ETKİSİ NE­LERDİR?
    Psi­ko­log ve Aile Da­nış­ma­nı Rojin Nazik, ko­nuy­la il­gi­li yap­tı­ğı açık­la­ma­da şu bil­gi­le­ri verdi:
“Böyle du­rum­lar­da dev­re­ye Me­la­to­nin ve Se­ro­to­nin hor­mo­nu gi­ri­yor. Me­la­to­nin, uy­ku­mu­zu dü­zen­le­yen bir hor­mon­dur. Ka­ran­lık ol­du­ğu za­man­lar­da me­la­to­nin hor­mo­nu yük­se­lir ve gün ışığı art­tı­ğı za­man­lar­da da azal­ma­ya baş­lar.     
Me­la­to­nin yük­se­lin­ce ener­ji­de azal­ma ve ço­ğun­luk­la uyu­şuk­luk his­se­di­lir. 
    Vücut ra­hat­lar ve uy­ku­ya me­yil­li hale ge­li­ne­bi­lir. Se­ro­to­nin ise halk ara­sın­da mut­lu­luk hor­mo­nu ola­rak bi­li­nir.     
    Güneş ışın­la­rı­nı gör­dü­ğü­müz anda se­ro­to­nin ar­tı­şı ya­şa­nır ve ruh ha­li­mi­zi ke­yif­len­dir­me­yi sağ­lar. Kış ay­la­rı­nın yak­laş­ma­sı ve gün­le­rin kı­sal­ma­sıy­la se­ro­to­nin mik­ta­rı da azal­mış olur. 
    Bun­dan se­bep­tir ki araş­tır­ma­cı­la­ra göre, bu iki mad­de­nin üze­ri­miz­de büyük bir et­ki­si ol­du­ğu kesin.
SEMP­TOM­LA­RI NE­LERDİR?
*Üzün­tü­lü olma hali,
*Dün­ya­ya karşı umut­suz­luk ve ka­ram­sar­lık,
*Çok fazla uyuma is­te­ği
*Daha önce zevk alı­nan ak­ti­vi­te­ler­den zevk ala­ma­ma,
*Cin­sel is­tek­siz­lik,
*Sü­rek­li yemek yeme is­te­ği,
*Odak­lan­ma ve kon­sant­ras­yon prob­le­mi,
*Sos­yal ha­ya­tı en dü­şü­ğe in­dir­ge­me hali mev­cut iken İlk­ba­har- Yaz ay­la­rın­da ise ki­şi­nin semp­tom­la­rı;
*Cin­sel is­tek­li­lik­te artış,
*Ank­si­ye­te ar­tı­şı,
*Ag­re­sif ta­vır­lar,
*In­som­nia (uy­ku­suz­luk) ya da Uyku ile il­gi­li diğer prob­lem­ler,
*Kilo ve iştah kaybı ola­rak gö­rü­le­bi­lir
MEVSİMSEL DEP­RES­YON NASIL TEDAVİ EDİLİR?
    “Mev­sim­sel dep­re­yon diğer dep­res­yon­dan ayı­ran şey ise en az iki yıl üst üste ve mev­sim için­de sa­de­ce bir­kaç ay sür­me­si­dir. Diğer mev­sim­ler­de gö­rül­mez. 
    Mev­sim­sel Dep­res­yon semp­tom­la­rı hafif, orta ve ağır ola­rak ele alı­nır. 
    Gün­lük ya­şam­la­rı sür­dür­me­de zor­luk ya­şa­yan bi­rey­ler hafif de­re­ce­de at­la­tır­ken, ağır ge­çi­ren va­ka­lar­da ço­ğun­luk­la madde ba­ğım­lı­lı­ğı ve in­ti­har dü­şün­ce­sin­de artış göz­lem­le­ne­bi­lir.
    “İlaç te­da­vi­si, psi­ko­te­ra­pi ve ışık te­da­vi­si adı ve­ri­len fo­to­te­ra­pi ile te­da­vi edi­le­bi­lir. Fo­to­te­ra­pi­de kı­sa­ca gün ışın­la­rı­nı tak­lit eden ışık kay­nak­la­rı kul­la­nı­la­rak da­nı­şa­na des­tek sağ­la­nı­la­rak ya­pı­lır. Doğal güneş ışık­la­rı ge­le­si­ye kadar da sür­dü­rü­lür fakat dok­tor­la­ra göre, faz­la­sı göz has­ta­lı­ğı olan ve ışığa karşı du­yar­lı cildi olan­lar için yan et­ki­si ola­bi­lir     
    Semp­tom­la­rı hafif olan ki­şi­le­re ise eg­zer­siz, açık ha­va­da yü­rü­yüş­ler öne­ri­le­bi­lir. 
    Mev­sim­sel dep­res­yo­nu ön­le­mek için ise, hava bu­lut­lu bile olsa dı­şa­rı­da ol­ma­ya özen gös­ter­me­niz­de fayda var bu­nun­la bir­lik­te per­de­le­ri­ni­zi ve pan­jur­la­rı­nı­zı açıp içe­ri­ye biraz da olsa gün ışığı al­ma­yı sağ­lar­sa­nız ener­ji­ni­zin biraz olsun yük­sel­di­ği­ni his­se­de­bi­lir­si­niz. Az kar­bon­hid­rat­lı yi­ye­cek­le­re yö­nel­me­niz de size yar­dım­cı ola­bi­lir.” 
(HABER MER­KEZİ)