Ekonomi

KURBANLIK SATIŞLARI BAŞLADI

Kırşehir Kasaplar Odası Başkanı Hasan Ünlü, kurbanlık fiyatlarının yüksek gibi gözükse de normal olduğunu açıkladı

 

KURBANLIK SATIŞLARI BAŞLADI

Bu yıl 28 Haziran’da başlayacak ve 1 Temmuz’da sona erecek Kurban Bayramı öncesi vatandaşlar kurbanlık almak için arayış içine girerken, Kırşehir Kasaplar Odası Başkanı Hasan Ünlü, küçükbaş kurbanlıkların 6 bin, büyükbaş kurbanlıkların 10 bin liradan başladığını açıkladı.

Et fiyatlarındaki artışla birlikte Kırşehir’de kurbanlık fiyatlarının da geçen yıla oranla yüzde yüzden fazla bir oranda arttığını belirten Kırşehir Kasaplar, Lokantacılar, Pastacılar ve Kafeteryacılar Odası Başkanı Hasan Ünlü, Kurban Bayramı´nda da kurbanlık sıkıntısının yaşanmayacağını, ancak geçen yıla oranla fiyatların arttığını açıkladı.

Türkiye’de et sıkıntısı ve hayvan sıkıntısı devam ederken, buna bir de hayvan besleme ve bakım ücretlerinin artışı eklenince fiyatların da artmasının doğal olduğuna dikkat çeken Başkan Hasan Ünlü, “Ülkemizde hayvan ve et sıkıntısı devam ediyor. Devlet, Et ve Süt Kurumu vasıtasıyla büyük ve küçükbaş hayvan ve et ithalatı, hatta yem ve saman ithal etti. Ayrıca en önemli konu ise döviz kurlarındaki hızlı yükselişle birlikte hem et, hem hayvan, hem de yem, saman gibi girdi fiyatlarının yükselmesi. Bu da ister istemez hayvan fiyatlarının yükselmesine neden oluyor. Yani yem ve besicilik maliyetlerinden dolayı fiyatlar arttı, ancak kurbanlık fiyatları anormal değil. Bu nedenle Kurban Bayramında küçükbaş hayvan fiyatı 6-9 bin lira arasında değişecek. Büyükbaş hayvansa kişi başına 10-15 bin lira arasında olacak. Kırşehir gibi, ekonominin dar olduğu kentlerde vatandaşın kurban kesmesi zorlaşacak” dedi.

Maliyeti yükselten nedenini üretimin olmamasına bağlayan Başkan Ünlü, “En önemlisi üretim yok. Köylerde buzağı yok, üretim düştü. Herkes neredeyse şehre indi. Şimdilerde bu işi profesyonel olarak yapanlar var ancak onlarda yeteri kadar yapamıyor. Çünkü ot pahalı, yem pahalı, mazot pahalı, saman ithal eden ülke olduk. Bunlar maliyeti artıran unsurlar. Bir de döviz kuru yüksek. Devlet hem teşvik vermeli, hem de yem ve bakım maliyetlerini aşağıya çekmeli” diye konuştu.  (HABER: İLKNUR ÖNCÜ)