ANADOLU'NUN Fethi Malazgirt 1071 Anma Programı'na ilişkin düzenlenen basın toplantısında konuşan Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Osman Aşkın Bak, “Bu coğrafya, zor bir coğrafya. Coğrafyada yaşanan süreçleri görüyoruz. O yüzden geçmişini, kültürünü iyi tanıyan ve geleceğe güçlü bakan gençlere ihtiyacımız var. O nedenle de bu tip etkinlikler çok çok önemli.” dedi.
Muş'un Malazgirt ve Bitlis'in Ahlat ilçelerinde 23-26 Ağustos tarihlerinde eş zamanlı gerçekleştirilecek 953. Yıl Anadolu'nun Fethi Malazgirt 1071 Anma Programı'na ilişkin basın toplantısı düzenlendi.
Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Okçular Vakfı tarafından 23-26 Ağustos'ta Muş'un Malazgirt ve Bitlis'in Ahlat ilçelerinde eş zamanlı düzenlenecek 953. Yıl Anadolu'nun Fethi Malazgirt 1071 Anma Programı öncesinde yapılan basın toplantısı, Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Osman Aşkın Bak, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, ve Okçular Vakfı Başkanı Haydar Ali Yıldız'ın katılımıyla gerçekleştirildi.
Okçular Vakfı'nda düzenlenen tanıtım programında konuşan Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Osman Aşkın Bak, Malazgirt Zaferi'nin tanıtılması ve anlatılmasının, gençlere ve gelecek kuşaklara aktarılmasının önem taşıdığını söyledi.
Bakanlık olarak bu etkinliklerin bir paydaşı olduklarını ifade eden Bakan Bak, Cumhurbaşkanlığı himayesinde 23-26 Ağustos tarihleri arasında düzenlenen programda güreş ve atlı cirit başta olmak üzere pek çok aktivite gerçekleştirileceğini kaydederek, şöyle konuştu: Türkiye Yüzyılı sürecinde birlik ve beraberliğin önemine işaret eden Bakan Bak, “Bunu spor aktiviteleriyle birleştirmek, gençlerimizin kültürel mirası özümsemeleri açısından çok çok önemli. Tarihe, köklerine güçlü bir şekilde bağlanan ülkeler, gençleriyle beraber güçlü bir gelecek inşa ederler. Bunu görüyoruz. Türkiye son yıllarda özellikle Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde spor devrimi yaşamakta. Türkiye'nin dört bir yanında tesislerin gerçekleştirilmesi, geleneksel sporlara destek verilmesi, pek çok altyapının yapılmasıyla, ülkemizin gençlerinin çok daha etkin bir şekilde bunları kullanması söz konusu.” dedi.
Bu yıl 8'incisi düzenlenecek programlarda dünyaya güçlü mesajlar verileceğini dile getiren Bakan Bak, “Bu coğrafya, zor bir coğrafya. Coğrafyada yaşanan süreçleri görüyoruz. O yüzden güçlü, geleceğini, geçmişini iyi tanıyan, kültürünü iyi tanıyan ve geleceğe güçlü bakan gençlere ihtiyacımız var. O nedenle de bu tip etkinlikler çok çok önemli.” ifadelerini kullandı.
Bakanlığın gençlere yönelik etkinliklerini anlatan Bakan Bak, bu çalışmalarla gençlere ülkeyi, kültürel değerleri ve coğrafyayı tanıttıklarını belirtti.
Malazgirt ruhunun yaşatılması gerektiğini dile getiren Bakan Bak, bu ruhun coğrafya için çok önemli olduğunun altını çizdi.
Uraloğlu: “Milli ve manevi değerlere sahip çıkacak, gençler yetiştirebilmek için bu tür vakıflar, spor etkinlikleri çok kıymetli”
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ise, toplantıdaki konuşmasına bu anlamlı etkinlik için Okçular Vakfı yöneticilerine teşekkür ederek başladı.
Bakan Uraloğlu, 1071 Malazgirt Zaferi'nin, Sultan Alparslan liderliğindeki şanlı Türk ordusunun kendisinden dört kat daha kalabalık olan Bizans ordusunu yendiği, Anadolu'nun kapısını Türklere açan önemli bir zafer olduğunu söyledi.
Osmanlı ve Selçuklu'nun vakıfların en yüksek seviyeye çıktığı devletler olduğunu anımsatan Bakan Uraloğlu, şunları kaydetti: “Bir yerde bir canlı varsa, onun bir ihtiyacı vardır' anlayışıyla vakıflar kurulmuş, başta insan olmak üzere her türlü canlıya dokunulmuş ve onların ihtiyaçları karşılanmıştır. Fatih Sultan Mehmet Han'ın İstanbul'daki ilk vakfiyesi olan Okçular Vakfı da okçuluk başta olmak üzere tüm sporlarda, kuruluşundan bugüne kadar ama özellikle son zamanlarda çok büyük gayretler gösterdi. Birçok olimpiyat sporcusunu yetiştirdi, yetiştiriyor. Gençlerimize sahip çıkmamız lazım, eğer biz sahip çıkmazsak başkaları sahip çıkıyor, farklı yönlendiriliyorlar. Milli ve manevi değerlere sahip çıkacak, ahlaklı, erdemli gençler yetiştirebilmek için bu tür vakıflar, spor etkinlikleri hepimiz için çok kıymetli. Bu noktada milli değerlerimizin taşıyıcısı olan ata sporlarımızı yaşatarak geçmişten geleceğe uzanan bir köprü misali bağ kuran Okçular Vakfına ve 'Ya Hak' diyerek attıkları oklarıyla fetih ruhunu günümüze taşıyan tüm okçularımıza teşekkür ediyorum.”
Ahlat ve Malazgirt'te eş zamanlı programda okçuluk, güreş ve cirit gibi geleneksel spor etkinliklerinin yanı sıra kurulacak oba alanında kültürel etkinlikler gerçekleştirilecek.
Birçok belediye, kurum ve sivil toplum kuruluşunun katılım sağlayacağı organizasyon kültürel, sportif ve tarihi etkinliklere sahne olacak.
“Kültürünü iyi tanıyan ve geleceğe güçlü bakan gençlere ihtiyacımız var”
Bunlar da ilginizi çekebilir