KOÇ ÜNİVERSİTESİ YAPILIRKEN SARIYER’DE 30 BİN AĞAÇ KATLEDİLDİ Mİ?

-KOÇ ÜNİVERSİTESİ’NDEN PENDİK’TE KENDİ ARAZİSİ ÜZERİNE ÜNİVERSİTE KURMADI?

 -CUMHURBAŞKANI SÜLEYMAN DEMİREL İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI RECEP TAYYİP ERDOĞAN’DAN NE İSTEDİ?

 -ANLI, ŞANLI TIP PROFESÖRLERİ NEDEN ANKARA ÜNİVERSİTESİ’NE BAĞLI İKİNCİ BİR TIP FAKÜLTESİ’NİN KURULMASINI İSTEMEDİLER?

 Yunanistan’ın eski Başbakanı Çipras bir konferans vermek üzere Koç Üniversitesi’ne geldi.

Çipras’ın konferansını başka bir yazımda değerlendirmeye çalışacağım inşallah.

Şubat-2001’de beraberimde müteahhit dostlarım Muammer Saka, Süleyman Kaya ve Suat Oral olduğu halde eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı, siyasi yasaklı, Ertuğrul Özkök’e göre Muhtar dahi olamayacağı varsayılan Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ı Üsküdar’daki Ofisinde ziyaret ettik.

Sayın Erdoğan’ın ofisinde eski Gümrük ve Tekel Bakanı Tuncay Mataracı ile ayaküstü sohbet etmek imkanı da bulduk.Sayın Erdoğan ile görüşmemiz yaklaşık 2,5 saat sürdü.

Görüşmemizde Sayın Erdoğan’a yakınım ünlü hatip ve siyasetçi, MP, CMP ve CKMP’nin (MHP) kurucusu ve Genel Başkanı Osman Bölükbaşı’nın selam ve iyi dileklerini ilettim.

Henüz siyasi yasaklı Sayın Erdoğan’a yaşadıklarımı, tecrübelerimi, telkin ve tavsiyelerimi örnekler vererek anlatmaya çalıştım.

Sohbetimizin bir yerinde Sayın Erdoğan, Koç Üniversitesi’nin kurulmasıyla ilgili olarak özetle şunları söyledi:

“Sayın Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel beni arayarak Koç’un İstanbul’da iddialı bir üniversite kuracağını, kendilerine uygun bir arsayı tahsis etmemi istediler.

“Cumhurbaşkanı Demirel’e cevaben Koç’un Pendik’te üniversite kurulabilecek geniş bir arazileri olduğunu ve üniversitelerini Pendik’te kurabileceklerini söyledim.Ancak, Sayın Demirel benim sözlerimi dikkate almadı ve Sarıyer’deki Orman Genel Genel Müdürlüğüne ait ormanlık alanı Koç Üniversitesi’ne tahsis etti.Koç Üniversitesi inşa edilirken 30.000 ağaç kesildi, katledildi.

“Ciddi bir orman katliamı yapıldı.Çevrecilerden, entel-dantel takımından ve medyadan çıt çıkmadı.Ben İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olarak orman katliamına seyirci kalamazdım.

Yetkimi kullanarak Yüksek Mahkeme Danıştay’a başvurdum.Dava uzun sürdü ve Danıştay beni haklı bularak lehimize karar verdi ama Koç Üniversitesi eğitim ve öğretime başlamıştı. Üstelik elimiz ve kolumuz da bağlıydı.”

HACETTEPE TIP VE SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİNASIL KURULDU?

CHP Genel Başkanı İsmet İnönü 1961-1965 yıllarında 1’inci, 2’inci ve 3’üncü Koalisyon Hükümetlerini kurdu.

İdealist bir insan olan Prof. Dr. İhsan Doğramacı Hacettepe Tıp ve Sağlık Bilimleri Yüksek Okulunu kurmuştu.Doğramacı Ankara Üniversitesi’ne bağlı ikinci bir tıp fakültesinin kurulmasını çok istiyordu.Başta Başbakan İnönü’nün Özel Doktoru Prof.Dr. Zafer Paykoç ve arkadaşları her nedense A.Ü.’ne bağlı ikinci bir tıp fakültesinin kurulmasına şiddetle muhalefet ediyorlardı.

Milli Eğitim Bakanı Ziraat Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Şevket Raşit Hatipoğlu ise Prof.Dr. Zafer Paykoç ve ekibinin tesiri altındaydı.

Bu konuyla ilgili olarak bana lise öğrenciliğim sırasında her ay karşılıksız 50 lira öğrenci bursu veren ve lisede velim olan Op. Dr. ve Genel Cerrah Bursa Milletvekili eski Milli Eğitim Bakanı Dr. İbrahim Öktem’in Ankara Bulvar Palas Otelinde bir öğle yemeğinde (Ağustos-1982) anlattıklarını özetle aşağıda yüksek bilgilerine sunacağım: (Ağustos-1982)

“Sevgili Evladım Vahit, Milli Eğitim Bakanı Prof.Dr.Şevket Raşit Hatipoğlu CHP Grubunda gücünü yitirmişti ve istifa etmek mecburiyetinde kaldı.

10 Haziran 1963’de Milli Eğitim Bakanı olarak göreve başladım. Esasen 1961 yılında İçişleri Bakanı olacaktım. Koalisyon ortağı Adalet Partisi beni istememiş.

1963’de Milli Eğitim Bakanı olunca ilk imzaladığım kararname Ankara Üniversitesine bağlı 2’inci bir Tıp Fakültesi açılmasıyla ilgiliydi. (Hacettepe ve Sağlık Bilimleri Fakültesi)

İmzaladığım kararnameyi gereği için derhal Başbakanlığa gönderdim ve böylece Hacettepe Tıp Fakültesi’nin temeli atılmış oldu.

Başbakan Demirel’in Prof. Dr. İhsan Doğramacı ile çok yakın bir ilişkisi vardı ve Hacettepe Üniversitesi 1967 yılında resmen kuruldu.”

Öte yandan, 19 Kasım 1984 tarihinde Viyana’daki BM Ofisinde görevliyken Ermeni teröristlerce şehit edilen eski DPT Daire Başkanı Enver Ergun 1963 yılında Başbakan İnönü’ye verdiği bir brifingde ülkemizde ciddi sayıda doktora ihtiyaç olduğunu  veA.Ü.’ne bağlı 2’inci bir tıp fakültesinin acilen kurulmasının zaruret olduğunu vurgulamıştır.

SAYIN HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜNDEN TALEBİMDİR:

Siyasi hayatını riske atarak Hacettepe Tıp Fakültesi’nin kurulmasına önayak olan ve 1963-1965 yıllarında Milli Eğitim Bakanlığı yapan Dr. İbrahim Öktem’in (1904-16 Kasım 1982) adının Hacettepe Üniversitesinde yaşatılabilmesi için Sayın Hacettepe Üniversitesi Rektörünü saygılarımla göreve davet ediyorum.