Kırşehir'de geçtiğimiz günlerde Temur Otel sahibi Mehmet Temur, yıllık 35 bin TL olan termal su ödemeleri aylık 90 Bin TL'ye çıkarıldığını kamuoyuyla paylaşmıştı.

Temur, eğer şehrimizin termal turizmine sahip çıkılmadığı takdirde şehre ilk olarak kazandırdığı işletmesinin kapısına kilit vuracağını, yalnız kaybedenin kendisinin değil şehrin olacağını söyledi.

Kırşehir kamuoyunun merakla beklediği "Kırşehir'in termal turizmi tehlikede mi? Kırşehir'de termal turizme sahip çıkılmıyor mu? Termal şehir Kırşehir'de yıllık 35 bin TL olan ödemeler neden aylık 90 bin TL'ye çıkarıldı?" sorularını şehrin yetkililerine soruyoruz.

Termal kaynaklar bakımından oldukça zengin olan Kırşehir, Termal Turizm açısından da iddialı şehirler arasında yer almakta.  Termal Kaynaklar ile ilgili potansiyellerin ortaya çıkarılması için Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yürütmekte olduğu “Termal Turizm Kentleri Projesi” kapsamına da alınan Kırşehir’in, en önemli kaplıcaları arasında Terme Kaplıcası, Karakurt Kaplıcası, Bulamaçlı Kaplıcası ve Mahmutlu Kaplıcası bulunmakta.

Şehirde uzun zaman önce kapatılan ve hiç bir şekilde değerlendirilmeyen Karakurt Kaplıcası'nın kaderini Kırşehir'deki işletmelerde mi yaşayacak? Termal zenginliğiyle bilinen Kırşehir'de şifalı suların değerlendirilmesi için nasıl bir çalışma olacak? Termal turizmi canlandırmak isterken faturalardan mağdur oldukları gerekçesiyle kapılarına kilit vuracak olan işletmelere nasıl katkılar sağlanacak?

İşte Kırşehir'in termal zenginlikleri;

TERME KAPLICASI

Kırşehir’in merkez Kuşdilli Mahallesi’nde bulunmaktadır.

Terme jeotermal sahası Kırşehir ilinin en önemli jeotermal alanlarından biridir.

Sahada termal turizm, seracılık ve şehir ısıtmacılığı yapılmaktadır. 1974 yılından bu yana 9’u MTA, 3’ü özel sektör olmak üzere toplam 12 kuyu açılmıştır. Bu kuyulardan 2 tanesi jeotermal ısıtma sisteminde ki bu sayede 1800 konuta eşdeğer işyeri ve konut ısıtılmakta, 5’i otel kaplıcaları ve serada kullanılmaktadır. 5’i bekletilmektedir. 92-500m derinlikteki kuyuların 11.10.2005 tarihinde MTA tarafından yapılan ölçümlerde; 30,3(°c) - 57(°c) arasında sıcaklığı, 5,2 L/sn-88,5 L/sn  arasında debisi bulunmaktadır. Kullanılan 9 kuyunun debisi toplamı 349,8 L/sn ’dir.

İstanbul Üniversitesi Tıbbi Ekoloji ve Hidro Klimatoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin Kırşehir Terme Kaplıcası ile ilgili fiziksel - kimyasal ve biyoloji analiz raporu ve tıbbi değerlendirmesi ele alınarak, bu tür maden suyu ile yapılacak kaplıca uygulamalarında, genel olarak banyo-havuz, içme ve inhalasyon kürü olanaklarının düzenlenmesi yararlıdır.

Bu tür uygulamalarla:

- Eklem ve eklem dışı romatizmalı hastalıkların kronik dönemlerinde,

- Damar sertliğinde,

- Felçlerin rehabilitasyonunda,

Bilim insanları, tarihin bilinen en eski alfabesini keşfetti Bilim insanları, tarihin bilinen en eski alfabesini keşfetti

- Negatif sinir bozukluğuna bağlı yetersizlikler, sürmenaj ve yorgunlukta,

- Diyabet, gut ve şişmanlık ile gelen hastalıklarda,

- Karaciğer, safra kesesi, mide, bağırsak hastalıklarında,

- Böbrek taşlarında,

- Hipertansiyon, kronik bronşit ve üst solunum yolu iltihaplarında olumlu

 sonuç alınmaktadır.

Prof. Dr. Baade 'nin Terme Kaplıcası Hakkında Yaptığı İnceleme Raporunda ise kaplıca suyu hakkında şu ifadelere yer verilmiştir:

“Bu su, Türkiye'de değil Avrupa'da bile az bulunan bol sıcak ve hazım'ı karbonlu, çelikli bir maden suyudur. Böyle bir suyun kıymetini anlamak için kadın hastalıkları, kansızlık ve kalp hastalıkları için çok meşhur olan Bed Pyrmenede suyu ile mukayese edildiğinde, Bed Pyrmened'nin suyu, Kırşehir Terme suyu gibi hazım'ı karbonlu çelikli maden suyudur. Ancak bu su kendiliğinden çıkamaz. Tulumba ile çıkarılması suyun hazım'ı karbonu azaltır. Bu suyun binaen meşhur Bed Pyremenede suyuna mukabil kendi artezyen kuvveti ile 41,5 derece ile doğrudan doğruya kayalardan fışkıran Kırşehir Terme Suyunun çok kıymetli olduğu anlaşılmaktadır.”

TURİSTİK TESİSLER

Kırşehir kaplıcalarının şifalı sularından yararlanmak isteyenlere hizmet vermek üzere kurulmuş, 132 oda 296 yatak kapasiteli 3 yıldızlı Grand Terme Otel,  79 oda 160 yatak kapasiteli Temur Termal Otel, 22 oda 44 yatak kapasiteli Ahi Evran Üniversitesi’ne bağlı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi olmak üzere üç adet turistik tesis yer almaktadır. Ayrıca, şehir merkezine 2,5 km mesafede bulunan 5 yıldızlı konforuyla Makissos Termal Köy, 2010 yılında hizmete girecektir. Termal Köy’de, 180 standart, 2 bedensel engelli, 18 süit oda ve 1 adet kral dairesi olmak üzere toplam 201 adet oda bulunmakta, ayrıca 1+1 ve 2+1’lerden oluşan 56 adet teras ev yer almaktadır.

BULAMAÇLI KAPLICASI

Kırşehir ili, Çiçekdağı ilçesi sınırları içindedir. Çiçekdağı'na 4 km mesafededir.

160m derinlikteki kuyu, 38(°c) sıcaklığa, 3 L/sn debiye sahiptir. Kompresörlü debi ise 7 L/sn ’dir.

20 yatak kapasiteli tesisi bulunan kaplıcada, banyo tedavisi ile romatizma, nevraljin, nevrit ve kadın hastalıkları gibi birçok rahatsızlığa karşı olumlu sonuçlar alınmaktadır.

MAHMUTLU KAPLICASI

Mahmutlu kaplıcasında, MTA tarafından son yapılan iki ayrı sondajla, 311,2m derinlikte 73,2(°c) 16 L/sn, kompresörlü 40 L/sn debili, 1149m derinlikte 76,5(°c) 33 L/sn, kompresörlü 80 L/sn debili  iki kaynak bulunmuştur.

Kaplıcada tesis bulunmamaktadır.

KAMAN SAVCILI  ILICASI

Kırşehir’in batısında Kaman’a 16 km. uzaklıktaki Savcılı kasabasında yer alan ılıca, üstü açık taş duvarlarla çevrili bir havuzun içinden çıkmaktadır. Debisi saniyede 1 litrenin altındadır. Çok az mineral ihtiva eden, sodyum bikarbonatlı su özelliğindedir. İçme tedavisinde de kullanılır. Kaynak, gerekli tesislerin olmamasından dolayı kaplıca olarak kullanılmamaktadır.

AVCI  İÇMECESİ

Mucur’un 15 km. güneyindeki Avcı köyündedir. Kükürtlü olan su henüz tam olarak bilimsel analize tabii tutulmamıştır. Yöre halkınca yaygın olarak içme tedavisinde kullanılmaktadır."

Muhabir: FAHRETTİN TOKER