Bozkır’ın ortasında yer alan Kırşehir’in kaderi için 20 Aralık 2024 tarihinde İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplanacak.
DEFAŞ Madencilik SAN. VE TİC. A.Ş. Kırşehir ili Boztepe ve Merkez İlçeleri, Çimeli ve Körpınar Köyleri için 25 Ekim 2024 tarihinde Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına ÇED Raporu sundu. DEFAŞ Madencilik tarafından “201600040, 201901752 VE 201300183 ruhsat numaralı IV. Grup (altın) maden ocağı, zenginleştirme ve maden atığı depolama tesisi” başlığı ile bir rapor hazırlandı. Bakanlığa sunulan 3.500.000.000,00 TL proje bedeli gösterilen raporda Boztepe ve Merkez İlçeleri, Çimeli ve Körpınar Köyleri mevkii olarak gösterilmektedir.
Kırşehir Altın Maden İşletmesi ÇED Başvuru Dosyasında ÇED alanı 2.252,1 ha olarak belirlenmiştir. 1.677,3 ha’lık alan ise ocak alanıdır. 142,32 ha ve 330,47 ha’lık 2 adet Maden Atığı Depolama Tesisi alanı belirlenmiştir. ÇED Raporunda “ÇED alanı içerisinde 14 adet Ocak Alanı, 3 Adet Pasa Depolama Alanı, 1 Adet Zenginleştirme Tesisi, 3 Adet Maden Atığı Depolama Tesisi, 2 Adet Stok Alanı,1 Adet Su Toplama Merkezi, 2 Adet Bitkisel Toprak Depolama Alanı ve 1 Adet Şantiye Alanı bulunması planlanmaktadır. Söz konusu alanlardan 2 Adet Pasa Depolama Alanı, 1 Adet Zenginleştirme Tesisi, 3 Adet Maden Atığı Depolama Tesisi ocak alanları içerisinde yer almaktadır.” ifadeleri kullanılmıştır.
5 gram altın elde etmek için 1 ton civarında toprak kazılan altın madenciliğinde yılda 37.096.539 ton üretim yapılması planlanıyor. Proje kapsamında açık ocak işletmeciliği yapılacak olup sahada yer alan bitkisel toprak, üretimin ilerleyişine göre kademeli olarak sıyrılacağını ifade edilen raporda Kırşehir’de yapılacak ekokırım detaylı olarak anlatılmıştır.
TONLARCA DİNAMİT KULLANILACAK
Raporda, “Ocak yüzeyinden bitkisel toprağın sıyrılmasının ardından yüzeyden tabana doğru delme patlatma yöntemiyle yerinden sökülecektir. Kademe oluşturmak için delici makinalarla (rock-drill) açılan deliklere patlayıcı madde (dinamit ve ANFO) yerleştirilerek sıkılama işlemi yapıldıktan sonra milisaniye aralıklarla deliklerin patlatılması ile malzemenin gevşetilmesi sağlanacaktır. Yapılacak patlatmalar milisaniye aralıklarla sıralı şekilde gerçekleşeceğinden çevreye parça sıçrama olasılığı en düşük seviyeye getirmesi sağlanacaktır.” ifadeleri kullanılmıştır.
Madenler için binlerce hektarlık ormanlık, tarım, mera ve devlet hazinesi alanlarını kapsayan proje kapsamında ayda 45 patlama geçekleştirilecek ve her patlamada 12 bin 866 kilogram ANFO (toz halinde paylayıcı madde) ile bin 504 kilogram dinamit kullanılacak. Her patlamada da 68 bin 750 kütlenin patlatılması hedefleniyor. Hazırlanan proje tanıtım dosyalarında şirketler, bölgedeki madenlerin ömrünün 20 yıl olacağını, madencilik faaliyeti bittikten sonra “ağaçlandırma yapmayacaklarını” da kayda geçirmiş.
TARIM ALANLARI TEHDİT ALTINDA
ÇED Raporunda, “Proje alanı mera, hazine ve tarım alanlarında kalmakta olup ÇED sürecinini olumlu sonuçlanmasına müteakip ilgili mevzuatlar kapsamında gerekli izinler alınacaktır. İşletmenin faaliyetini tamamlamasının ardından ise rehabilitasyon çalışmaları Kırşehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü eşliğinde tamamlanacaktır. 1/25.000 Ölçekli Topografik Haritanın J32-a3 paftasında yer alması planlanan ÇED Alanı Kırşehir İli’ne 14 km, Boztepe İlçe merkezine yaklaşık 1.333 m mesafede yer almaktadır. Proje alanının 630 m doğusunda Çimeli Köyü merkezi, yaklaşık 1.136 m kuzeydoğusunda Körpınar Köyü merkezi ve yaklaşık 1.509 m kuzeybatısında Çuğun Köyü merkezi bulunmaktadır.” ifadeleri yer almaktadır.
Proje alanının mera, hazine ve tarım alanlarında yer aldığını bildiren rapor kapsamında bölgedeki doğal yaşam alanları ile beraber içme suyu havzaları ve tarımsal üretimi tehdit edilmektedir.