Kırsal Kalkınma desteği bağlamında Kırşehir’e 80 milyon liralık bütçe ayrılırken DSİ kapsamında ise 2.2 milyarlık bütçe ayrıldı.

Çoban Ailesi bu v*fata ağlıyor Çoban Ailesi bu v*fata ağlıyor

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı Kırşehir’e yapılacak yatırımlar hakkında bilgi verdi. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı Kırşehir’e 28 Mart tarihinde ziyaret gerçekleştirdi. Bakan Yumaklı ziyareti kapsamında Kırşehir’e yapılacak yatırımlar hakkında bilgi vererek Kırşehir’in bir tarım şehri olduğunu ifade etti. Bakan Yumaklı, Neşet Ertaş’ın “Derdini çekmediğimiz türküyü söylemiyoruz” sözüne dikkat çekerek iklim değişikliğini ve yaşanan su krizini belirtti. 2024 yılında suyu merkeze alan bir üretim planlaması hayata geçirildiğini ifade eden Bakan Yumaklı, 2025 yılının üretim planlamasında hasatın olacağı ilk yıl olacağına dikkat çekti.

“Kırşehir’de 22 yılda 27 milyar dolarlık yatırım oldu”

Stratejik ürünlere vurgu yapan Bakan Yumaklı, “Tabii stratejik ürünler var. Biraz önce söylediğim gibi özellikle suyu merkeze alan üretim planlaması stratejik ürünleri öncelenmiş durumda. Hem bu stratejik ürünleri üretim planlamasına uygun olarak ekilmesi hem de su kısıtı olan yerlerde bunlara dikkat edilmesi durumunda bunlara ilave destekler olacağını buradan tekrar etmiş olalım. Kırşehir'de son 22 yılda yaklaşık 27 milyar liralık yatırım ve destek oldu. 54 su tesisini hizmete aldık. IPARD’tan ve TKDK’dan Kırşehir’de ve diğer illerimizde olduğu gibi faydalanmaya başladı.” diye konuştu.

Kırşehir’e 2.2 Milyarlık Destek

Kırşehir'e 80 milyon liralık destek

Yatırımlar kapsamında Kırsal kalkınma desteklerinin önemine değinen Bakan Yumaklı, “Kırşehir'de de 2025 yılı için yaklaşık 80 milyon liralık bir kırsal kalkınma desteği bütçesi ayırmış durumdayız. Ben umuyorum ve diliyorum ki başta genç ve kadın girişimcilerimiz olmak üzere bu desteklerden faydalanarak üretimin içerisinden Türkiye'ye Yüzyılının hedeflerine ulaşmakta bizlerle beraber olmuş olacak. Kırşehir’in 9 ürünü coğrafi işaretli. Bu konunun bizim için önemi markalaşmak her ilde olduğu gibi Kırşehir’de de marka ürünlerin üretilip pazara çıkılmasını istiyoruz. Meralarda gölgelik vesaire gibi konular var. Hem mera ıslahları hem hayvancılık yapan üreticilerimizin ihtiyaçları olan bazı materyallerinde onlara temin etmiş olacağız.” dedi.

“2.2 milyar bütçeyle 28 işlem oluştu”

Bakan Yumaklı, Kaman Yukarı Çiftlik su göleti, Kaman İçme suyu ishale hattı, Karaova Barajı iletim hattı olmak üzere üç projenin işleme alındığını duyurdu. DSİ 2025 yatırımları kapsamında 28 kalem iş olduğunu ifade eden Bakan Yumaklı, “Değerli arkadaşlar Devlet Su İşlerinin 2025 yatırım programı 2.2 milyar bütçeyle 28 işlem oluştu şeklinde belirlendi. Yani Kırşehir’e 2025 yılında Devlet Su İşlerinin yapacağı yatırımı programa alınmış yatırım tutarı 2.2 milyarlık 28 kalem işten oluşuyor. Bunun 1 milyarlık yaklaşık ödemeyi de ayrılmış ve tahsis edilmiş durumda. En başta söyledim su konusu çok önemli iklim değişikliği bizim önümüzde gidiyor ben onu yakalamamız gerekiyor sadece ülkemiz için yeterli değil bütün dünyada bunun çözümleri aranmaya çalışıyor. Bizlerde bunu DSİ yatırımları olarak Kırşehir’e kazandırmış olacağız.” şeklinde konuştu.

Projeler hakkında detaylı bilgi veren Bakan Yumaklı, “Birkaç tane iş kaleminden bahsetmek istiyorum Kırşehir’e özgü. Kaman Yukarı Çiftlik su göleti sulamasının ikinci kısmı bu yıl içerisinde tamamlamış olacağız. Kırşehir Kaman İçmesuyu ishale hattını programa aldık. Karaova Barajı iletim hattı yenileme işi programa alındı. Bunları uzatabiliriz ancak şu andan itibaren Kırşehir’de iftar ve iftar sonrası devam alacağımız kararları yapacağımız istişarelerin hem Kırşehir'e hem ülkemize hem de sektörümüze hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.

Muhabir: Gurbet Erul