Destekle birlikte 7,5 lira olarak açıklanan arpaya, tüccar 5 liranın altında fiyat veriyor, TMO çiftçilere alım için randevu vermiyor!..

 

KIRŞEHİR’DEKİ ÇİFTÇİLER TMO’YA VERYANSIN EDİYOR

Altın yeniden yükselişe geçti Altın yeniden yükselişe geçti

 

Kırşehir’de hububat hasadı devam ederken, çiftçiler Toprak Mahsulleri Ofisi’nden (TMO) randevu alamadıkları için büyük sıkıntı yaşadıklarını ifade ediyorlar.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 7 Haziran tarihinde kabine toplantısının ardından, “TMO alım fiyatlarını ekmeklik buğdayda ton başına 8 bin 750 lira arpada 7 bin lira olarak kararlaştırdık. Bakanlığımız tarafından sisteme kayıtlı çiftçilerimize buğdayda ton başına bin lira arpa için ton başına 500 lira destek olarak verilecektir” açıklamasını yaparken, Kırşehir’deki çiftçiler bu fiyatlarla TMO’ya ürün vermeye çalışırken, TMO’dan randevu alamadıkları için büyük sıkıntı yaşadıklarını söylüyorlar.

Arpanın TMO’da destekle birlikte 7 lira 50 kuruş iken, tüccarın 5 liranın altında fiyat verdiği için satamadıklarını belirten çiftçiler, “Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı fiyattan Ofis’e ürünümüzü vermek istiyoruz, ama randevu alamadığımız için buraya veremiyoruz. Ne yapalım zarar etme pahasına tüccara mı verelim. Bize kim sahip çıkacak?  Toprak Mahsulleri Ofisi yeterli alımı zamanında yapmıyor. Çiftçilere randevu vermiyor, silolar dolu ve silolarda yer yok deniliyor. Bu nedenle biz çitçiler randevu alamıyoruz. Buğdaya verilen fiyat 8200 Lira. 1000 Lira da ton başına destekleme var. Ürünümüzü alınmayınca adeta bizler tüccara mahkûm ediliyoruz. Hepimizin birikmiş borçları ve ödemeleri var. Tüccarlar ise perişan çiftçiyi bekliyorlar. 6200 liradan, 6500 liradan ürün alıyorlar. Çiftçilerin ton başına 1500 Lira ve 2500 lira zararları var. TMO’nun 7500 lira olarak belirlediği arpa da alınmıyor. Tüccar ise arpaya 5 liranın altında bir fiyat veriyor. Bizler biçtirdiğimiz arpayı kamyon kiralayarak Ofis’e götürüyoruz, alınmadığı için her gün kamyoncuya ödeme yapmak zorunda kalıyoruz. Hükümete çağrıda bulunuyoruz. Artık biz çiftçileri perişan etmeyin, zamanında yeterli ürünü alın. Depolar yetersizse, açık alanlarda depo oluşturabilirsiniz. Çiftçileri tüccara mahkûm etmeyin, zarar ettirmeyin” diyerek tepkilerini dile getirdiler. (HABER: İLKNUR ÖNCÜ)

 

Editör: Çiğdem Sönmez