Kırşehir’de tarım ve hayvancılığın geliştirilmesine yönelik destekler kapsamında 100 üreticiye 100 damızlık koç ile 400 yemlik ve suluk dağıtıldı. Üreticilerin ortak kullanımına sunulmak üzere 1 katı gübre dağıtma makinesi ve 2 dip kazan da Kırşehir Ziraat Odasına tahsis edildi.

Kırşehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün ev sahipliğinde düzenlenen törenle, tarım ve hayvancılık sektöründe faaliyet gösteren üreticilere yönelik destekler hayata geçirildi. Törene Kırşehir Valisi Murat Sefa Demiryürek, Milletvekili Necmettin Erkan, İl Genel Meclis Başkanı Kamil Avşaroğlu, AK Parti Kırşehir İl Başkanı Seher Ünsal, MHP Kırşehir İl Başkanı İsmail Deniz, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, kurum amirleri ve üreticiler katıldı.

Iii-24

100 üreticiye 100 damızlık koç

Törende konuşan Kırşehir Valisi Murat Sefa Demiryürek, tarım ve hayvancılığın Kırşehir ekonomisi ve kırsal hayat açısından taşıdığı öneme dikkat çekti.

Kırşehir'in geniş mera alanları, hayvancılık tecrübesi ve üretim kültürüyle küçükbaş hayvancılık açısından önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirten Demiryürek, ilde yaklaşık 360 bin küçükbaş ve 300 bin büyükbaş hayvan bulunduğunu söyledi.

Kent genelinde büyükbaş ve küçükbaş hayvancılıkla uğraşan toplam 8 bin 453 işletmenin faaliyet gösterdiğini aktaran Demiryürek, hedeflerinin yalnızca hayvan sayısını artırmak olmadığını, daha kaliteli, verimli, sağlıklı ve sürdürülebilir bir hayvancılık yapısını güçlendirmek olduğunu ifade etti.

Bu kapsamda damızlık materyalin kalitesinin önemine işaret eden Demiryürek, dağıtımı gerçekleştirilen damızlık koçlarla sürülerin genetik yapısının güçlendirilmesinin, et ve süt verimliliğinin artırılmasının hedeflendiğini kaydetti.

VANLI KARA HAYDAR KİMDİR? MEHMET FATİH TANÇALAN NE İŞ YAPIYOR, NERELİ, KAÇ YAŞINDA?
VANLI KARA HAYDAR KİMDİR? MEHMET FATİH TANÇALAN NE İŞ YAPIYOR, NERELİ, KAÇ YAŞINDA?
İçeriği Görüntüle

2026 yılı içerisinde daha önce 50 üreticiye 50 damızlık koç dağıtıldığını hatırlatan Demiryürek, son dağıtımla birlikte yıl içerisinde iki proje kapsamında toplam 150 üreticiye 150 damızlık koç ulaştırılmış olacağını belirtti.

Toplam 3 milyon 21 bin 664 lira bütçeye sahip projenin yüzde 50'sinin İl Özel İdaresi, yüzde 50'sinin ise üreticilerin katkısıyla karşılandığı bildirildi. Proje kapsamında İl Özel İdaresinin 1 milyon 541 bin 664 lira, üreticilerin ise 1 milyon 480 bin lira katkı sunduğu belirtildi.

Iiiiii-459 üreticiye 400 yemlik ve suluk

Hayvancılık işletmelerinin temel ekipman ihtiyaçlarının karşılanmasının da üretimin verimliliği açısından önemli olduğunu belirten Vali Demiryürek, merkez ve tüm ilçeleri kapsayan proje kapsamında 59 üreticiye 400 yemlik ve suluk dağıtılacağını açıkladı.

Toplam 2 milyon lira bütçeli projenin yüzde 50'sinin üreticilerin katkısıyla, diğer yüzde 50'sinin ise Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sağlanan eş finansmanla gerçekleştirildiğini belirten Demiryürek, ekipmanların hayvanların bakım ve beslenme koşullarının iyileştirilmesine katkı sağlayacağını söyledi.

Demiryürek, kamu olarak üreticilerin önünü açmak, imkânlarını güçlendirmek ve üretim kapasitesini artırmak amacıyla desteklerin sürdürüleceğini belirterek, projelerin asıl gücünün ise üreticilerin emeği ve sahiplenmesiyle ortaya çıktığını ifade etti.

Toprağın verimliliği için yeni ekipmanlar

Törende yalnızca hayvancılığa yönelik değil, tarımsal üretimin sürdürülebilirliğine yönelik destekler de hayata geçirildi.

KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının desteğiyle yürütülen “Kırşehir Toprakta Organik Madde Miktarının Artırılması Projesi” kapsamında temin edilen 1 katı gübre dağıtma makinesi ve 2 dip kazan, üreticilerin ortak kullanımına sunulmak üzere Kırşehir Ziraat Odasına tahsis edildi.

Toplam 830 bin lira bütçeye sahip proje kapsamında organik gübrenin toprağa daha etkin şekilde kazandırılması, toprağın havalanmasının ve su geçirgenliğinin iyileştirilmesi ve tarım arazilerinin verimliliğinin artırılması hedefleniyor.

“Hedefimiz Kırşehir’de üretimi güçlendirmek”

Tarım ve hayvancılığın sürdürülebilirliğinin yalnızca hayvan varlığının artırılmasıyla sınırlı olmadığını vurgulayan Vali Demiryürek, toprağın korunması, verimliliğinin artırılması ve doğal kaynakların gelecek nesillere aktarılmasının da önemli bir sorumluluk olduğunu söyledi.

Kadın ve genç üreticilerin üretime daha güçlü şekilde katılmasının yanı sıra aile işletmelerinin sürdürülebilirliğine de önem verdiklerini belirten Demiryürek, kırsal alanlarda üretimin devamlılığının sağlanmasının hedeflendiğini ifade etti.

Demiryürek, yürütülen tüm projelerin ortak amacının Kırşehir'de üretimi güçlendirmek, üreticilerin emeğini korumak ve kırsalın geleceğini sağlamlaştırmak olduğunu kaydetti.

Törende gerçekleştirilen dağıtım ve tahsislerle birlikte Kırşehir'de küçükbaş hayvancılığın geliştirilmesi, işletmelerin ekipman ihtiyaçlarının karşılanması ve tarım arazilerinin verimliliğinin artırılmasına yönelik destekler üreticilerin kullanımına sunuldu.

Iiiiiiiiii“Üreticimizin yanında olmak sorumluluğumuz”

Üreticilerin emeğinin desteklenmesinin yalnızca bir görev değil, aynı zamanda sorumluluk olduğunu vurgulayan Vali Demiryürek, “Üreten, çalışan ve emeğini toprağına, hayvanına ve memleketine veren her vatandaşımızın yanında olmak bizim için yalnızca bir görev değil, aynı zamanda bir sorumluluktur.” dedi.

Hayvancılık ve tarımsal üretime yönelik projelerin hayata geçirilmesinde katkı sağlayan kurum ve kuruluşlara teşekkür eden Vali Demiryürek; İl Özel İdaresi, KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği, Ziraat Odası ile teknik personele teşekkür etti.

Vali Demiryürek, desteklerden yararlanan yetiştiricilerin üretime sahip çıkmasının projelerin başarısı açısından büyük önem taşıdığını belirterek, üreticilerin emeğinin kırsal kalkınmanın temel unsurlarından biri olduğunu ifade etti.

“Kırşehir hayvancılığına katkı sağlayacak”

Dağıtımı gerçekleştirilen damızlık koçların üreticilerin işletmelerine ve Kırşehir'in hayvancılığına katkı sağlamasını temenni eden Demiryürek, hayvancılık sektöründe verimliliğin ve kalite seviyesinin artırılmasının hedeflendiğini söyledi.

Tarım ve hayvancılık alanındaki desteklerin yalnızca mevcut üretimi artırmakla sınırlı olmadığını belirten Demiryürek, kırsal nüfusun üretimde tutulması ve aile işletmelerinin sürdürülebilirliğinin sağlanmasının da öncelikleri arasında olduğunu kaydetti.

Vali Demiryürek, konuşmasının sonunda üreticilerin emeğinin bereketli, kazançlarının bol olmasını dileyerek, hayvanların sağlıklı ve sürülerin verimli olması temennisinde bulundu.

Muhabir: Ayşe Hilal Deliorman