Gündem

KIRŞEHİR’DE RENKLERLE HİTİT BULUŞMASI

56 sanatçının katıldığı Renklerle Hitit Buluşması isimli şehirde Kırşehir’de

Tarih boyunca Kırşehir ve Çorum’da yaşamı olan Hitit’ler ile ilgili 56 sanatçının yapmış olduğu resimlerden oluşan sergi Cumhuriyetimizin 101. Yılında, 1 Kasım’da açıldı.

Uluslararası plastik sanatlar sergisi 56 sanatçının eserlerinden oluşuyor. Bugün Neşet Ertaş Kültür Merkezi’nde saat 16.00’da açılışı gerçekleştirilen sergi Kırşehirli sanatseverleri bekliyor. İç Anadolu tarihinde önemli olan Hitit Uygarlığının belirli sembollerinin, duvar resimlerinin, tanrıların ve tanrıçaların resmedildiği sergi büyük merak uyandırıyor. Sergiye katılan sanatçılardan biri olan Rus Sanatçı Tatiana Krillova’nın ahşap bir gözleme sofrasına yaptığı Kibele tablosu dikkat çekiyor.

Gözleme sofrası üzerinde Kibele tablosunun sahibi Tatiana Krillova, “Bu sergide konumuz Hitit Medeniyetleri. Hitit Medeniyetlerinin önemli sembolleri var. Bolluk ve doğurganlığı benim resimde yansıttım. Sofra masası üzerinde yapıldı. Neden? Çünkü gözlemenin yapıldığı yer. Bu yemek Anadolu yemeği. Anadolu kadınları çok yapıyorlar ve bu yemek herkes için geçerli. Temel yemeklerden biri olduğu için. Sofranın toprakla, emekle bağlı bir şey olduğunun unutulmaması gerektiğini belirten Krillova, “Biz şimdi dijitalleşmeye geçtik. Ellerle yapmayı çok az beceriyoruz belki de. Çünkü gerek yok. Makinalar çok şeyler yapıyor. Ama bu basit şeyler. Toprağa bağlantımız çok önemli. Bizim kimliğimizi kuruyor. Aslında eski zamanlarda bir toplum yok etmek için mesela tarlaları yaktılar. Çünkü tarım yokken toplum gücünü kaybediyor toprakla bağlantıyı kaybedip toplumun gücü de kayboluyor. O zaman bu toplum güçsüz kalıyor ve kültür olarak biraz yok etmeye başlıyor.” diye konuştu.

“ESERİMLE DÜŞÜNMEYE DAVET EDİYORUM”

Dijital çağ ile topraktan uzaklaşıldığına dikkate çeken Krillova, “Şimdi biraz ben böyle gülüyorum. Dijital çağına girerken biz de biraz uzaklaştık topraktan mecburen. El çalışmalarından uzaklaştık. Ve biraz çok dikkatli olmamız gerekiyor. Önemli bir şeyi kaybetmemek için kadim kültürlerden, medeniyetlerden önemli şeyler, önemli değerler kaybetmemek için böyle bir düşünmeye davet ediyorum benim eserimle. Gözleme sofrası üzerinde Kibele tablosunu yağlı boya ile yaptığını ve üç haftasını aldığını söyleyen Krillova, “Bir de bu masayı aldım. Onu hazırladım kavramı çok düşündüm. Anadolu'daki kültürlerle ilgili çok düşündüm yazıyordum. Arkadaşlarımla birçok kez konuştum. Aslında daha çok bu resmi ben yaşadım diyebilirim. Çünkü gece gündüz kendim için neden o kadar önemli bir konu bu? Ve aslında ben neden Türkiye'de yaşıyorum? Çünkü bütün dünyada biraz bu kadim kültürler daha çok kayboldu bence.” ifadelerine yer verdi.

“KİMLİĞİMİ TÜRKİYE'DE YAŞARKEN ZENGİNLEŞTİRİYORUM”

Sanatçı Krillova , “Türkiye'de hem de ilk medeniyetlerin yeri burada. Neden? Neden Anadolu'da? 10 tane falan medeniyet vardı. Bu yer onlar için uygundu. Bu da çok önemli. Ve burada onlar sadece olduğu yer değil devam ediyorlar, yaşıyorlar. Bu değerler ile yaşamaya devam ediyorlar ve böyle Anadolu da Neşet Ertaş geliyor. Yunus Emre, Mevlana büyük insanlar, çok önemli insanlar. Hacı Bektaş’ı Veli. Neden hepsi buradan?” dedi. Önemli ve büyük insanların kadim değerleri gelecekteki nesillere taşıdığını vurgulayan Sanatçı Krillova, “Onlar bu çok önemli kadim değerleri bize taşıyorlar ve burada insanlarda hala görüyorum bunu. Böyle alçak gönüllü Neşet Ertaş ruhuyla hoşgörülü insanlar. Hala yaşayanlar çok eski zamanlar var burada. Dünyada kalmadı bence. Ve bu yüzden bu çok değerli hem benim için çünkü bu dünyanın en ortak tarihimiz aslında biz bundan toplanıyoruz bir şekilde. Bu yüzden ben kendim de kimliğimi Türkiye'de yaşarken zenginleştiriyorum diyebilirim.” diye sözlerine son verdi.

“TÜRK-JAPON İLİŞKİLERİNİN 100. YILI”

Vakıf19’un Başkanı Alper Bilan ise serginin açılış konuşmasında, “Bu etkinliği planlarken aklımızdan geçen şeyler şunlardı. Hitit Uygarlığı hem Çorum ili hem Kırşehir ilinde birlikte yaşamış bir uygarlık. Ve böylece bir Hitit sergisi açarak Hattuşaş ile Kalehöyük arasında bir bağlantı kurmak istedik. Bunu yaparken de Cumhuriyetimizin 101. yılı sebebiyle bu sergiyi, cumhuriyetimizin 101. yıl kutlamasına çevirmek istedik. Bu sebeple de buradayız. Değerli başkanımıza bizlere ev sahipliği yaptığı için, sanata sahip çıktığı için çok çok teşekkür ederim öncelikle.” İfadelerini kullandı.

Sergiyi yapmalarının ikinci nedeni olarak ise Türk-Japon ilişkilerinin 100. Yılı olduğuna dikkat çeken Başkan Bilan, “Kalehöyük kazılarını biliyorsunuz Japonlar kazıyor. Ve bu sebeple Türk-Japon diplomatik ilişkilerinin yüzüncü yılı. İkinci sebebimiz de burada olma sebebimiz de bu. Yarın bu kadim şehri ziyaret edeceğiz. Bir tanesi biz sizlere Hititler'in başkenti Hattuşa dan ve Kral Teşup’tan selamlar getirdik.” dedi. Başkan Bilan, “Onu da son bir sözle bitirmek istiyorum. Bir milletin sanatsal ve sanatçılarından mahrumsa, hayat damarlarından birisi kopmuş demektir diyorum. Ve arkasından yaşasın sana, yaşasın Cumhuriyet diyerek sözlerimi bitirmek istiyorum. Hepinize saygılar sunuyorum.” diye konuşmasına son verdi.

“İLİMİZİN ORTAK TARİHSEL MİRASINA SAHİP OLDUKLARININ İŞARETİDİR”

Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu ise, “Hepinizin bildiği üzere Hitit Uygarlığı ve kökenli denildiğinde Kırşehir'de illeri ilk akla gelen illerimizdendir. İlimiz Kaman ilçesindeki Kalehöyük Arkeolojik Kazılar'ındaki ve Çorum'un Boğazkale ilçesindeki Hattuşaş’taki arkeolojik buluntular ve iki ilimizin ortak tarihsel mirasına sahip olduklarının işaretidir. Her iki ilimizde de Hitit Uygarlığı’na ait eserlerin ortaya çıkmasını takiben buradaki sergide bulunan sanat eserlerini çalışan sanatçılarımızı da eserleriyle birlikte burada sizlerle buluşturmanın mutluluğunu yaşıyoruz.” diye konuştu. Başkan Ekicioğlu, “Cumhuriyetimizin 101. yılına girdiğimiz bugünlerde Türk-Japon diplomatik ilişkilerinin de 100. yılını yaşıyoruz. Japon Arkeologlar tarafından Kalehöyük'teki kazı çalışmalarından çıkan eserlerle birlikte Hattuşaş’taki arkeolojik buluntuları kapsayan eserlerin uluslararası sanatçılarımız tarafından sergilenmesi ise Kırşehir ve Çorum arasındaki dostluk ve dayanışma ilişkilerinin güçlendirilmesine katkı sunuyor. Sunumunda tüm emeği geçenleri kutluyorum. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” ifadeleriyle son verdi.

Program kapsamında Vals ve Zeybek dans gösterilerinin ardından sergi Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu ve sanatçılarla beraber gezildi.