Gündem

KIRŞEHİR'DE DAĞLARIN DOĞASI VE KÜLTÜRÜ BELGESELLE TANITILDI

Türkiye Dağcılık Federasyonu (TDF) Kırşehir İl Temsilciliği ve İl Gençlik ve Spor Müdürlüğü iş birliğiyle hayata geçirilen "Dağları Doğası ve Kültürüyle Kırşehir" projesi kapsamında, Kırşehir'in dağlarını anlatan bir belgesel hazırlandı.

Türkiye Dağcılık Federasyonu (TDF) Kırşehir İl Temsilciliği ve İl Gençlik ve Spor Müdürlüğü iş birliğiyle hayata geçirilen "Dağları Doğası ve Kültürüyle Kırşehir" projesi kapsamında, Kırşehir'in dağlarını anlatan bir belgesel hazırlandı. Proje, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi'nden tarih, biyoloji ve coğrafya alanlarında uzman bilim insanlarının da katılımıyla gerçekleştirildi.

Proje kapsamında, Çağırkan köyündeki Baran Dağı, Çayağzı köyündeki Cemele Kale Tepe ve Demirli köyündeki Gönül Dağı gibi önemli dağların zirvelerine tırmanışlar yapıldı. Bu tırmanışlarda, bölgelerin bitki çeşitliliği, jeolojik yapısı, kültürel geçmişi ve tarihi detaylı bir şekilde incelendi. Mucur Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlilerinden Ali Kaymak, Osman Çakır, Mehmet Kocamış ile birlikte Mucur Meslek Yüksekokulu öğrencilerine proje tanıtımında hazır bulundu.
Projede çekimleri Öğretim Görevlisi Ali Kaymak ve Osman Çakır koordinesinde yapılırken, grafik kısmını da Mehmet Kocamış üstlendi. 25 dakikalık tanıtım filmi yoğun ilgi gördü.

Neşet Ertaş Kültür Sanat Merkezi'nde düzenlenen belgesel tanıtım programında konuşan İl Gençlik ve Spor Müdürü Numan Nafiz Şahin, projeyi birçok paydaşla birlikte hayata geçirdiklerini belirterek, "Kırşehir'in dağlarını, doğal güzelliklerini tanıtmak için yola çıktık. Filmi Eskişehir'de çekilse de bize göre Gönül Dağı, Neşet Ertaş'ın memleketi Kırşehir'dedir. Gönül Dağı, Kırşehir'in dağıdır. Bunu daha fazla öne çıkarmak istiyoruz." dedi.

Proje sorumlusu ve TDF Kırşehir İl Temsilcisi Erdal Özbek ise, Kırşehir'deki dağlardan herkesin haberdar olmasını istediklerini belirterek, "Çağırkan köyündeki Baran Dağı, Çayağzı köyündeki Cemele Kale Tepe, Demirli köyündeki Gönül Dağı'nı tercih ettik. Çünkü bunlar doğası ve kültürüyle şehrin öne çıkan yerleri ve buralar en yüksek dağlık alanlar. Orada yaşayanların bu doğal güzelliklere karşı duyarlılığının da görülmesini istedik. Gönül Dağı'nın en fazla layık olduğu yer Neşet Ertaş'ın memleketi Kırşehir'dir. Kırşehir'de babasının köyünün sırtını verdiği Baran Dağı'nın en yüksek noktasıdır Gönül Dağı. Biz oraya tırmandık, zirvesine tabelasını ve şanlı Türk bayrağımızı da diktik. İnşallah buraya tırmanışlar da devam edecek." ifadelerini kullandı.

Belgeselin gösterimi, Neşet Ertaş Kültür Sanat Merkezi'nde yapıldı ve etkinlikte projeye katkı sunanlara hediyeler takdim edildi. 22 dakikalık belgesel, katılımcılar tarafından büyük ilgiyle izlendi.

Kırşehir'in doğal ve kültürel zenginliklerini tanıtmayı amaçlayan bu tür projeler, doğa ve kültür mirasımızı koruma ve tanıtma açısından büyük önem taşıyor.