Gündem

Kırşehir'de Ahi esnafının gücü kalmadı

Marangozlar, Mobilyacılar ve Hızarcılar Odası Başkanı Mustafa Genç, üyelerinin artık dayanacak gücünün kalmadığını, ya iflas edeceğini ya da işyerini kapatmak zorunda kalacağını açıkladı…

KIRŞEHİR Marangozlar, Mobilyacılar ve Hızarcılar Odası Başkanı Mustafa Genç, son bir yılda hammadde fiyatlarının yüzde 300’e varan bir artış göstermesi nedeniyle Kırşehir mobilyacı ve marangoz esnafının büyük bir çıkmaza girdiğini, iflasların başladığını, birçok esnafın da kepenklerini kapatmaya doğru gittiğini açıkladı.

Döviz kurundaki yükselişle birlikte piyasaların durduğunu, işlerin düştüğünü, maliyetlerin arttığını ifade eden Oda Başkanı Mustafa Genç, Kılıçözü Sanayi Sitesi’ndekri esnafların işlerinin büyük ölçüde düştüğünü ve yaprak kımıldamadığını söyledi.

Kırşehir’deki marangoz ve mobilyacı esnafın en büyük sorununun hammadde fiyatlarının bir yıl önceye göre yüzde 300 oranında artarken, işlerinin olmadığını belirten Başkan Genç, "Herkes bir yol tutturmuş gidiyor. Dövizdeki artışı bahane eden herkes zam üstüne zam yapıyor. Malumunuz Kırşehir’de sanayi yok, hammadde yok. Kapıdan tutun da, pencereye varıncaya kadar, mobilyanın döşemesinden tutun da, boyasına varıncaya kadar tüm malzemeleri başka illerden getiriyoruz. Bu da ister istemez üretime maliyet artışı olarak yansıyor. Çünkü bizde sanayileşme bir türlü gerçekleşmedi, teknolojik imkanlardan faydalanma imkanımız da olmadı. Batı illeriyle Doğu illeri arasındaki üretim maliyetleri işte bu yüzden farklı. Onlar hammaddeye yakınlar, bizler uzağız. Haliyle bu durum bizdeki üretim maliyetini artırıyor" ifadelerini kullandı.

Artan maliyetlere yetişemedikleri için hem fiyat belirleyemediklerini hem de iş yapamadıklarını belirten Başkan Mustafa Genç, “Gerçekten artan döviz kuru, akaryakıt ve elektrik fiyatlarındaki zamlar tüm esnaf ve sanatkarımıza büyük darbe vurdu. Maliyetler üç-dört kat arttı. Yıllardır iş yaptığımız müteahhitler istedikleri miktarda konut satışı yapamadığı için bizlere ödeme yapamıyor. Biz de onlarla yıllardır çalıştığımız için idare etmek istiyoruz. Ama hammaddeyi satın aldığımız firmalar ya peşin ya da bir haftalık çekle ya da kredi kartıyla bize mal gönderiyor. Bu da bizleri büyük sıkıntıya itiyor. Para dönüşü yok, ödeme çok. Nereye kadar gideceğiz bilemiyoruz. Artık bıçak kemiğe dayandı. Artan hammadde fiyatlarına yetişemiyoruz. Her gün zarar ediyoruz. Meslektaşımızın buna dayanacak gücü olmadığı için işyerlerini zorlayarak götürüyor, bu gidişle yakın bir zamanda tek tek kapatacak. Tabi ki bizim de buna vicdanımız elvermiyor” diye konuştu.

Başkan Mustafa Genç, şöyle devam etti:

“Sunta, MDF, kapı paneli, dolap kapak hayglas, kerestenin metreküpü, kapı boyası gibi kullanılan tüm malzemelerin fiyatı çok büyük oranda attı. Bu fiyatlarla hammadde alıp, imalat ettiğimiz ürünleri satma şansımız yok. Biz yıllardır bu işi yapıyoruz, müşterilerimiz var, onlara peşin yaparız diyemiyoruz. Peşin alıp yaptığımız bir işin parasını aylar sonra alabiliyoruz. Aldığımız zaman da aynı fiyata ürünün hammaddesini bile ödeyemiyoruz. Bu durumda bizlerin ayakta durabilmesi, para kazanabilmesi mümkün değil. Şimdi bu ekonomik krizle birlikte ne yazık ki pek çok esnafımız ya iflas edecek ya da kapısına kilit vuracak. Bugünlerde Kılıçözü Sanayi Sitesi’ndeki pek çok meslektaşımız büyük darboğazda kara kara düşünüyor. Hükümetimiz bu konuda bir şeyler yapmalı, en azından şu hammadde fiyatlarına gelen artışları durdurmalı. Yoksa gidişat hiç te iyiye alamet değil. Malzemeye gelen zamlara rağmen bizler eski fiyatlara iş yapamadığımız için gücümüz kalmadı. Kırşehir Ahi esnafı olarak yıllardır bütün maliyetlere göğüs gererek ayakta durmaya çalıştık. Ama artık bıçak kemiğe dayandı. Biz Kırşehir’de müteahhitlerle yaptığımız anlaşmaların çoğu bir yıl ya da altı ay. Son altı ayda hammadde fiyatlarının yüzde yüze varan bir artış göstermesine ve zarar etmesine rağmen, biz yaptığımız anlaşmalar gereği işimizi yapıyor, teslim ediyoruz. Kırşehir’de hiçbir üyemizin bu kadar zarar etmesine rağmen ayakta kalması beklenemez. Zaten güç şartlarda ayakta kalma mücadelesi veren esnafımız artık bu yükün altından kalkamayacak duruma gelmiştir. Sayın Cumhurbaşkanımızdan yardım ve destek bekliyoruz. Lütfen şu hammadde fiyatlarına bir çeki düzen verip, aşağıya çekin. Yoksa bu sektörde faaliyet gösteren firmaların keyfi olarak yaptıkları artış tüm Türkiye’deki marangoz ve mobilyacı esnafını bitirecek ve çoğu işyerini kapatmak zorunda kalacaktır. Dolayısıyla hem kendileri işsiz hem de yanında çalıştığı insanlar işsizler ordusuna katılacaktır.”