Gündem

KIRŞEHİR TOPLUM DESTEKLİ POLİSLERİ 7/24 VATANDAŞLARI BİLGİLENDİRİYOR

Kırşehir İl Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü Ekipleri, dolandırıcılık olaylarına karşı broşürler dağıtarak vatandaşları bilgilendiriyor.

Kırşehir Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü Ekipleri, toplumda meydana gelen ‘dolandırıcılık, hırsızlık ve boğulma’ olaylarına karşı vatandaşları bilinçlendirmek amacıyla broşür dağıtmaya devam ediyor.

Hırsızlık, dolandırıcılık ve boğulma olaylarına karşı vatandaşları bilgilendirmek, bilinçlendirmek ve tedbir almalarını sağlamak amacıyla halkın yoğun olarak bulunduğu, Cacabey Meydanı, Terme Caddesi ve Ankara Caddesi gibi kalabalık yerler tercih edilerek halk bilgilendiriliyor.

Toplum Destekli Polisler tarafından dağıtılan broşürlerde;  hırsızlık ve dolandırıcılık konusunda yapılan bilgilendirmede şu uyarılar yapıldı:

HIRSIZLIK

Hırsızlık bir fırsat suçudur. Hırsızlara fırsat vermeyelim. Tehlikeyi önceden tahmin etmek ve tedbirler almak en önemeli etenlerden biridir. Apartman giriş kapısından zile basıldığında zile basan kişiyi tanımıyorsanız kapı otomatiğine basmayın. Evinizden ayrılırken kapınızı mutlaka kilitleyin. Kapınızın göbeğinin kırılmasını veya levyeyle açılmasını engelleyici önleyici aletleri çok ucuza taktırabilirsiniz. Kapı pencere kilitlerinizin sağlam olmasına dikkat edin.  Evinizde kıymetli mücevherat ve çok büyük miktarda para bulundurmayın varsa kasaya koyun.

KÜÇÜK TEDBİRLER BÜYÜK BELALARI ÖNLER

Evinize veya binanıza mümkünse güvenlik kamerası taktırın. Evinize yeni taşındıysanız mutlaka kapı kilitlerini değiştirin. Dış güvenliği saplamak amacıyla yeterli oranda çevre aydınlatması sağlayın veya yetkililerden talep edin.

SİZ KOMŞUNUZA SAHİP ÇIKIN Kİ KOMŞUNUZ DA SİZE SAHİP ÇIKSIN

Bahçe ve balkon kapılarını kilitli bulundurun. Kapı anahtarlarınızı pas pas altı, ayakkabı içi, su saati yanı gibi yerlere saklamayın. Hırsızlar güvenlik önlemleri alınmamış veya daha az alınmış yerleri tercih ederler. İş yerinize alarm, sensörlü aydınlatma ile entegre edilmiş güvenlik kamerası taktırın. İş yeri kapısı ve camlarının kepenk veya demir parmaklık ile korunmasına dikkat edin. Vitrin camlarının darbelere dayanıklı uygun standartlarda olmasına özen gösterin. Çok miktarda para veya değerli eşyayı iş yerinizde ki kasa içerisinde bulundurmayın. Mümkünse, banka kasaların da muhafaza edin. İş yeri çalışanları işten ayrılması halinde iş yerinize ait kapıların kilit göbeklerini değiştirin. İş yerinizin çatı katı ve balkon kapılarını kapalı tutun.

OTODAN HIRSIZLIK

Otonuzdan kısa süreli dahi olsa ayrılırken içerisinde cep telefonu, bilgisayar, cüzdan veya çantanızı bırakmayın. Hırsızın sadece 5 saniyede arabanızın camını kırarak içerdekileri alabileceğini unutmayın.  Aracınızı par ettikten sonra mutlaka kapınızı ve camları kontrol edin. Mutlaka ses sinyalizasyon ile ikaz veren bir alarm sistemi taktırın. Güzel aydınlık, yerlere park edin. İçinde görülen değerli değersiz eşya bırakmayın. Anahtarını tanımadığınız kişilere teslim etmeyin. İçerisinde elektronik eşya bırakmayın. Yanınıza almayacağınız eşyalarını mutlaka bagajda muhafaza edin. Evinizde veya iş yerinizde hırsızlık meydana gelmiş ise; Lütfen panik yapmayın. Hırsınız hala içerisinde olabileceğini düşünerek içeri girmeyin. Hemen ücretsiz olan 155 polis imdat hattını arayın. Polis ekibi gelene kadar hiçbir şeye dokunmayın. Otonuzda hırsızlık meydana gelmiş ise, Otonuzu, bulunduğu yerden hareket ettirmeyin. İçerisinden herhangi bir şey alamayın. Silmeyin ve yıkamayın. İçerisinde oturmayın. İçerisinde hiç bir şeyi değiştirmeyin. Hemen ücretsiz olan 155 polis imdat hattını arayın. Polis ekibi gelene kadar hiçbir şeye kesinlikle dokunmayın.

DOLANDIRICILIK

Kişisel bilgilerinizi kimseyle paylaşmayın. Sizi telefonla arayan 1 yıl önce sağlık sigortası yaptırmayı sesli onay ile kabul ettiğinizi belli bir miktar borcunuz olduğunu, ödenmezse hakkınızda yasal işlem yapılacağını kesinlikle inanmayın. Tanımadığınız kişilerin bankamatiklerde yardım teklifini kabul etmeyin. Metro ve otobüs duraklarında, pazar yerleri ve alışveriş merkezlerinde yoğun, insan kalabalığının olduğu yerlerde dikkat edin.

CEBİNİZİ VE ÇANTANIZI SIK SIK KONTROL EDİN

Yan kesicilerin özellikle yaşlı insanları tercih ettiğini ve emeklilerin maaş günlerini takip ettiğini unutmayın. Yan kesicilik kap kaç ve dolandırıcılık gibi olaylar ile karşılaştığınızda suçluların eşkâli ile kullanılmışsa otonun plaka, model ve renk bilgilerini vakit geçirmeden polise bildirin. Kap kaç mağduru olmamak için çantanızı yol kenarında taşımayın ve kaldırımların yola yakın tarafından yürümeyin. Basit bir tedbir alın ve çantanızı sizde kalsın. Üzerinizde büyük miktarda para taşımayın. Gerekirse birkaç parça halinde emniyetli yerlerde taşıyın. Adres sormak, para bozdurmak vb. bahanelerle size yaklaşan tanımadığınız şahıslara karşı dikkatli olun. Küçük çocuklarınıza takmış oldukları bilezik, küpe veya kolye gibi süslü eşyaları ile dışarı göndermeyin. İle başlayan numaralardan sizi arayan ve geçmişe yönelik kredi kartı aidatı ve kredi masraflarınızı geri alalım diyerek banka hesap bilgilerinizi ve kişisel bilgilerinizi isteyenlere kesinlikle inanmayın.

NE YAPILMALI

Tanımadığınız numaralardan gelen çağrılara dikkat edin. Emin olmuyorsanız kişisel bilgilerinizi kesinlikle karşı taraf ile paylaşmayın. Telefonda işlem yapmak için kurumların numaralarını siz arayıp işleminizi gerçekleştirin. Kart bilgilerinizin yasa dışı şekilde birilerinin eline geçtiğini düşünüyorsanız bankanız ile irtibata geçin. Şüpheli işlemlerden kurtulmak için kartınızın iptal edilmesini sağlayın. Kendisini kamu personeli, olarak tanıtıp hattınızın teröristlerce kullanıldığını terör örgütlerine yardımda bulunduğunuzu söyleyen kişiler dolandırıcıdır. Size operasyon yaptıklarınızı söyleyecek ve bu operasyonda kullanmak için para ve altın isteyeceklerdir. Savcı yada polis sizden operasyon için yardım istemez. Kamu görelileri sizden hesap numarası, para veya altın istemez. İtibar etmeyin, inanmayın, aldanmayın gibi bilgiler yer almakta.

Kırşehir İl Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Şube Müdürlüğü ekipleri 7 gün 24 saat esasına göre toplumda olumsuzluk yaşanmaması için vatandaşları sürekli bilgilendirerek bilinçli bir toplum için mücadele ediyorlar. (HABER: FAHRETTİN TOKER)