Kırşehir siyasette silinmez izler  bırakan ne değerler seçmişti!..

Kırşehir’in siyasi ve demokrasi tarihini araştırdığımız zaman ne değerler yetiştirdiğimizi görüyoruz. Tabi bunun yanında seçildiği partiye ve Kırşehirlilere ihanet edenleri de gördük, hiçbir şey yapamayan diğer acizleri gibi. 
Bütün bunlara rağmen nedense Kırşehir beklenilen ve umulan yerlere bir türlü yükselemedi, kabuğunu kıramadı.
Kırşehirli ünlü siyasetçi Osman Bölükbaşı ile bir demokrasi mücadelesi verdiğimizi görüyoruz.
Osman Bölükbaşı, Türk siyasetine 1946 yılında 35 yaşında iken Demokrat Parti saflarında atıldığı siyasette 28 yıl kalmıştır.
Üç dönem Kırşehir Milletvekilliği, 1961 yılında Kurucu Meclis Üyesi ve üç dönem de Ankara Milletvekilliği olmak üzere TBMM’de 23 yıl geçirmiştir. 
Yani Meclis Üyeliği altı dönem milletvekilliği yapmıştır. 
Osman Bölükbaşı siyasi yaşamı boyunca yıpratıcı mücadelelerle geçen, çeyrek asra yakın siyasi hayatının ilk yılında hapishane ile tanışmış, 1946, 1949, 1957 yıllarında altı kez tutuklanarak hapse girmiş, siyasi nedenlerle hakkında çok sayıda adli soruşturma ve dava açılmıştır.
Bu davalar beratla sonuçlanmış, siyasi sicili gibi adli sicili de temiz kalmıştır. 
Bölükbaşı 6 Şubat 2002 tarihinde Ankara’da vefat etmiş ve cenazesi Cebeci Asri Mezarlığı’nda toprağa verilmiştir.
Osman Bölükbaşı altı dönem milletvekilliği yaparken, Lütfi Müfit Özdeş beş dönem milletvekili seçilmiştir.
Siyasete Osman Bölükbaşı’nın yanında başlayan ve Süleyman Demirel’in yanında noktalayan Mucurlu Memduh Erdemir de üç dönem milletvekilliği yaptı.
Kırşehir’den üç dönem milletvekilliği yapanlardan birisi de AK Parti’li Kaman’lı Mikâil Arslan’dır. Halil Özmen de Osman Bölükbaşı’nın Partisi Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi’nden bir dönem Kırşehir Milletvekilliği ve bir dönem de Cumhuriyet Senatosu Kırşehir Üyeliği yaptı.
Daha sonraki yıllarda iki dönem milletvekilliği yapan, CHP’li Çiçekdağlı Mustafa Aksoy, AK Parti’li Mucurlu Hacı Turan ve AK Parti’li Çiçekdağlı Abdullah Çalışkan’dır. Yine AK Parti’li Salih Çetinkaya’nın 25. ve 26. Dönemlerinde Kırşehir Milletvekili seçildiğini görüyoruz.
Kırşehirli olup da Ankara ve İstanbul’da milletvekili seçilen ve bir dönem milletvekili olarak TBMM’de görev yapan hemşehrilerimizin de bulunduğunu biliyoruz.
Kırşehir’e hizmet etmiş, partileri ayrı olsa da hiçbir zaman yerleri doldurulmamış nice siyasetçiler de seçmişiz.
Bunlardan en önemli isimlerinden birisi de büyük Atatürk’ün çok yakını, sırdaşı, arkadaşı Kırşehirli Lütfi Müfit Özdeş.
1874 yılında Kırşehir’de dünyaya gelen Lütfi Müfit Özdeş Atatürk’ün yakın dostlarından biri oldu ve vatansever bir Kırşehirli olarak tarihe geçti.
Lütfi Müfit Özdeş, Gazi Mustafa Kemal ve Ali Fuad Bey gibi subaylarla yakın ilişkiler kurmuş, bu arkadaşlarıyla beraber gizli bir gazete çıkarma girişiminde bulunmuş. Girişimin cezası olarak rütbesinin geri alınmasını beklerken, Mustafa Kemal ile birlikte Şam’a sürgün edilmiş. 
Gazi Mustafa Kemal ile İstanbul’da başlayan dostlukları Şam’da gelişmiş. Şam’da tanıştıkları, siyasetle ilgilendiği için İstanbul’dan uzaklaştırılan tıp öğrencisi Mustafa Efendi, düşüncelerine yeni unsurlar ekledi. 
Bu üç arkadaş düşüncelerini gerçekleştirmek amacıyla örgüt kurmaya karar vermişler,  Vatan ve Hürriyet Cemiyeti’ni oluşturmuşlar, Mustafa Efendi’nin dükkânını gizli örgütün karargâhı olarak kullanmışlar. Lütfi Müfit, Mustafa Kemal’in yanında yer alarak, Kurtuluş Savaşı’nın başlangıcından sonuna kadar cephelerde görev yapmıştır. Savaştan sonra kırmızı şeritli İstiklal Madalyası ile taltif edildiğini görüyoruz.
1923 yılında binbaşı rütbesindeyken emekli olmuştur. TBMM II. (Ara Seçim) III., IV ve V. Dönem Kırşehir Milletvekilliği yaptı. Bu süre içinde bir ara Şehremaneti Müfettişliği (Belediye Müfettişliği) görevini yapmıştır. 18 Nisan 1940 yılında İstanbul’da vefat etmiştir. Mezarı İstanbul’dadır.
    Kırşehir siyasi tarihimize hizmetleriyle, eserleriyle silinmez izler bırakan Osman Bölükbaşı gibi, Lütfi Müfit Özdeş gibi şahsiyetlerin yarı sıra Memduh Erdemir gibi, Mikâil Arslan gibi, Kâzım Çağlayan gibi Mustafa Aksoy gibi çalışkan milletvekilleri de çıktı Kırşehir’den…
    Ya bir de şu partiden bu partiden son dönemlerde Kırşehir milletvekili seçilen niceleri geldi geçti! Adeta mevta oldular, bir duaya muhtaçlar! Umarız Kırşehir’e hizmet edemeyecek bir daha hiç kimse milletvekili görevine talip olmazlar, Kırşehir halkı da onları seçmezler. 
Bazıları aramızdan vefat ederek ayrıldılar. Bazıları hala aramızdalar ve binlerce lira milletvekili maaşı alarak yaşıyorlar.  
Kırşehir’e hiçbir hizmeti dokunmayan bu eski Kırşehir Milletvekilleri hem Kırşehir’i unuttu, nem de seçildiği oylarını yalvara yakara aldığı partililerini unuttular!
İsimlerini burada yazmaya değmez bulduğum Kırşehir’in bu eski milletvekilleri şimdi ne iş yaparlar, kimse bilmiyor. Bildiğimiz tek şey hepsi de bugün kendi sorunlarıyla uğraşıp Kırşehir’e de gelemiyorlar.
Peki böyle siyasetçi olur mu?
İnsan iyi günde kötü günde kendisini milletvekili seçen Kırşehirli hemşehrilerini ziyaret edemez mi?
Yapmıyorlar, yapamıyorlar! Utanıyorlar insan içine çıkıp, hemşehrilerinin yüzüne bakamıyorlar!
Tarih onları da bir gün yazacaktır, bugün benim yazdığım gibi…
İşte ben bugün bu gerçekleri yazdım, Kırşehirliler ve gençler unutmasınlar.
Kırşehir yaşadığı olaylarla, seçtiği siyasetçilerle, verdiği demokrasi mücadelesiyle hep başka illere örnek gösteriliyor.
Yazarlar, akademisyenler bunu hep yazıyorlar ve anlatıyorlar. Biz Kırşehirliler de demokrasiye verdiğimiz katkı ile gurur duyuyoruz o kadar…
“Tarih tekerrürden ibarettir” derler. Aynen böyledir. Kırşehir olarak bugün de Cumhuriyet’ten bu yana yaşadığımız pek çok tarihi olaylara bugün de tanık oluyoruz. 
Umarız bu yaşananlardan ders alırız.