Ekonomi

Kırşehir pazar yerinde fiyatlar artışa geçti

Kırşehir Pazar yerinde havaların soğuması ve yerli ürünlerin artık tezgahlardan kalkmaya başlamasıyla beraber fiyatlarda artış olduğu görüldü.

Kırşehir Pazar yerinde havaların soğuması ve yerli ürünlerin artık tezgahlardan kalkmaya başlamasıyla beraber fiyatlarda artış olduğu görüldü. Pazarda fiyatlar şu şekilde;

Domates genellikle 15-20 TL arasında satılırken yerli domatesin 30-40 TL arasında satıldığı görüldü. Biber ise 50-60 TL aralığında tezgahlarda yer buldu. Salatalık fiyatlarının ise 40-50 TL aralığında olurken Patlıcan ve Limon fiyatlarının ise 15-20 TL aralığında olduğu görüldü. Patates ve Soğan ise 10 ile 20 TL arasında tezgahlarda yer aldı. Maydonoz, dereotu, nane gibi yeşilliklerin demetleri 10-15 TL aralığında yer alırken Marul fiyatları 20-35 arasında değişiklik gösterdi.

“BU KIŞ HERKESİ YÜKSEK FİYATLAR BEKLİYOR”

Kırşehir Pazar esnaflarından İsmail Korkmaz, “Salatalık şu an pazarda 40 TL elli 50 TL arası oynuyor. Yani yerli zamanı on liraydı, on beş liraydı. Şimdi salatalık bitti, elli liraya kadar çıktı. Domates de sonu geldi. Ürünlerin hepsi yükselir. Bu kış herkesi yani yüksek fiyatlar bekliyor açıkçası” dedi. Afyonkarahisar’dan turşuluk getiremediğini ifade eden Korkmaz, “Turşuluk zamanı şu an kornişon seksen lira yetmiş lira. Yüz liraya satıyorlar sıfır numarayı Turşumuz geçen sene otuz liraya biz satıyorduk. Bizim geçen seneki müşterilerimizin hepsi bekliyorlar hala” diye konuştu.

Kırşehir Pazar esnaflarından Osman Kaya, “Şimdi yerli malların artık terk etmesiyle dışarıdan mal gelmeye başladı. Yani yeşillik sektöründe dışarıdan mal gelmiyor ama yerlimiz daha halen devam ediyor. O da havaların soğumasıyla on ikinci on birinci aya kadar devam eder” dedi. Havaların soğumasıyla fiyatların daha da artacağını ifade eden Kaya, “Nakliye, mazota tekabül ettiği için biraz pahalanıyor. Havalar soğuduğunda mesela soğuklar etkilediği zaman Adana, Mersin tarafından geliyor. Hemen o da fiyata etki ediyor” şeklinde konuştu.

Öğle saatlerinde yoğunluğun olmadığı Pazar yeriyle alakalı ise Kaya, “şu an pek kalabalık yok ama akşam saatlerinde memur çıkışı akşama doğru da yoğunluk oluyor. Bir de halkın akşama doğru ucuzluyor algısı var. Sabah ki fiyatlarla akşam ki fiyatlarda tabii farklılık oluyor” ifadelerini kullandı.

“ARTAN FİYAT DAHA DA ARTAR”

Ayrıca eskiden bidon bidon turşuluk yapıldığına değinen Korkmaz, “İnsanlar bir kilo alıyor. İki kilo alıyor alım gücü yok maalesef. Peki ilerleyen şeylerde daha da mı artacak yani zaten Türkiye burası yani artan bir şey daha da düşmüyor. Artan şey daha da artar. Maalesef. Yani sürüm de yok. Biz eskiden iki ton mal satardık. Şu an bir tona düştü. Kışın beş yüze kiloya falan artık yani” şeklinde konuştu.

Kırşehir’de köylü ürünlerinin tezgahlardan ayrılmasıyla birlikte maliyetlerin artacağını belirten Kırşehir Pazar esnaflarından Osman Koyuncu, “Sera naylonlar, ilaçlar olacağı için mecburen fiyatlara yansıtacak. Fiyatlara yansıyınca yerli zamanıyla kışın zamanın arasında çok fark olacak. Diyeceksin ki bu pazarcıyla yansıyacak mı? Tabii yansıyacak. Köylü de pahalı olunca bizde de pahalı olacak. Ekmek yiyor. İşçi çalıştırıyor. Vergi Geliyor. Mazot yakıyor. Değil mi? Masrafı oluyor, yemek masrafı, poşet parası hepsi derken masraf çıkacak. Bu kime yansıyacak? Halka yansıyacak” dedi.

“MARKETLER BİZE ZARAR VERİYOR”

Halkın fiyatların yüksek olduğuna alışamadıklarını ifade eden Koyuncu, “Bazı marketlerin bize vermiş olduğu zararlar var. Neden belirli günlere getiriyorlar özellikle cuma, cumartesi, pazar, pazartesi günleri sadece tek ürünlerde indirim yapıyorlar. Vatandaş bunu indirim yaptığını zannediyor. Halbuki hepsi indirimde değil. Tek fiyatta indirim yapıyor. Marketler olumsuz yönde etkiliyor. Emeklinin maaşı etkiliyor” ifadelerini kullandı.