Kırşehir'in 48 yıldır yayın hayatını sürdüren saygın gazetesi Çiğdem, yazar kadrosuna yeni bir isim ekledi. Kırşehir'in köklü ailelerinden gelen Mahmut Seyfeli, bundan böyle Çiğdem Gazetesi'nde köşe yazıları yazacak.

Mahmut Seyfeli Kimdir?

1955 yılında Kırşehir'de doğan Mahmut Seyfeli, Seyfelioğlu ve Mahmutoğlu ailelerine mensuptur. Babasının memuriyeti nedeniyle çocukluk yıllarını farklı illerde geçiren Seyfeli, ilk ve orta öğrenimini çeşitli illerde tamamladıktan sonra, 1976 yılında Gazi Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümü'nden mezun oldu.

Eğitim ve Öğretmenlik Kariyeri

1976-1999 yılları arasında Hakkâri, Kırşehir, Eskişehir, Bursa ve Kayseri illerinde Türkçe ve Türk Dili ve Edebiyatı dersleri öğretmenliği yaptı. 1991 yılında Eskişehir Anadolu Üniversitesi'nde lisans, 1995 yılında ise Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde Kırşehir Halk Edebiyatı Folklor ve Etnografyası konulu yüksek lisans tezi ile mezun oldu. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından liselerde okutulan Dilbilim I-II ve Edebi Metinler I-II ders kitaplarının yazımı komisyonlarında görev aldı.

Akademik Kariyer ve Emeklilik

1999 yılında Gazi Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi'nde Türk Dili Okutmanı olarak akademik kariyerine başladı. 2006 yılında Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi'nin kurulmasıyla bu kurumda çalışmaya devam etti. 2020 yılına kadar çeşitli fakülte ve yüksekokullarda Türk Dili Öğretim Görevlisi olarak görev yaptı. Aynı zamanda Ahi Evran Üniversitesi Ahilik Kültürünü Araştırma Uygulama Merkezi yönetim kurulu üyeliği ve müdür yardımcılığı görevini yürüttü. 2020 yılında emekli oldu.

Araştırma ve Yayınlar

Mahmut Seyfeli, halkbilimi alanında araştırmacı yazar olarak Kırşehir tarih ve kültürü ile ilgili çalışmalarına devam etmektedir. Birçok sempozyumda Kırşehir kültürü ile ilgili bildiriler sundu ve konferanslar verdi. Yazdığı dört tiyatro eseri sahnelendi, çeşitli dergilerde makaleleri ve araştırma yazıları yayımlandı. "Kırşehir Manileri ve Mani Söyleme Geleneği" adlı çalışması Kırşehir Valiliği kültür eserleri arasında yayımlandı.

Bekleyen Eserleri ve Diğer Faaliyetler

Kırşehir Halkbilimi Araştırmaları adı altında hazırlanan "Kırşehir Âşık Edebiyatı", "Kırşehir Anonim Edebiyatı", "Kırşehir Gelenek ve Görenekleri", "Kırşehir Masalları", "Kırşehir Mizah Geleneği", "Âşık Seyfullah", "İgnace Kunoş ve Türkçe Ninniler", "40 Soruda Ahilik ve Ahi Evran" adlı bilimsel çalışmaları ile "Geleneğin İzinde" ve "Bozkır Esintisi" adlı iki şiir kitabı basılmayı beklemektedir.

Yapay zeka destekli "MEBİ" platformundan yarım milyonu aşkın liseli yararlandı Yapay zeka destekli "MEBİ" platformundan yarım milyonu aşkın liseli yararlandı

Halk Şairi ve İzci Lideri

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı Halk Şairi olarak kabul edilen Mahmut Seyfeli, halk edebiyatı şiir geleneğine bağlı olarak şiirler yazmaktadır. Aynı zamanda izci liderliği ve geleneksel Türk okçuluğu ile uğraşmaktadır. Kırşehir Ahilik ve Turizm Derneği Başkanı, Kırşehir Ata Spor Kulübü Başkanı, Kırşehir Kent Konseyi ve KIYŞAD (Kırşehir Yazarlar ve Şairler Derneği) üyesidir.

Yeni Görevine Başlıyor

Evli ve üç çocuk babası olan Mahmut Seyfeli, Çiğdem Gazetesi'nde köşe yazarı olarak yeni görevine başlamanın heyecanını yaşıyor. Fransızca bilen Seyfeli'nin, Kırşehir'in zengin kültürel mirasını ve halkbilimini köşe yazılarında okuyucularla paylaşması bekleniyor.

Kırşehir Çiğdem Gazetesi, Mahmut Seyfeli'yi kadrosuna katarak, okurlarına daha da zengin içerikler sunmayı amaçlıyor.

Muhabir: Ayşe Hilal Deliorman