Gündem

Kaygı insanı hayatta tutar!

Kaygı bozukluğu, kaygı sırasında hissedilen çarpıntı, kaygı bozukluğu ve uyku problemi ile ilgili Kırşehir’de tanınmış psikolog ve aile terapisti Habibe Arıöz ile bir röportaj gerçekleştirdik.

Kaygı duygusu insanların hayatın sürdürülebilirliği için gerekli bir duygudur. İnsanların çalışmak, başarmak aslında yaşamak için kaygılanması gerekiyor. Kaygı duygusu bu anlamda insanları canlı tutan bir güçtür diyen Psikolog Habibe Öz kaygı duygusunun hastalık derecesinde olmadığı sürece sağlıklı olduğunu söyleyerek: ‘’ Hiçbir şeye kaygı duymayan insanların yaşamak için bir amacı kalmamıştır. Bu yüzden hiç kaygı duymamak sağlıklı bir durum değildir. Bu yüzden bu durumdaki durumdaki kişilerin psikolojik açıdan tedavi görmesi gerekebilir.’’ diye belirtti.

Kaygı bozukluğunun vücuda etkisi nedir?

Kaygı bozukluğu yaşayan insanlar da ise çarpıntı, mide bulantısı, nefes darlığı, göğüs sıkışması, terleme, sırtta ağrı gibi etkiler görülmekte olduğunu belirten Psikolog Ceylan: "Kaygı bozukluğunu yaşayan insanlar da sindirim bozukluğu, kas- göğüs ağrısı, hızlı nabız artışı, tansiyon yükselmesi görülebilir.’’ Dedi.

Kaygı bozukluğu yaşayan kişi en çok…

Kaygı bozukluğu yaşayan kişi en çok uyku problemi yaşar ve şiddetli derecede kaygı duyan birisinin kalp atışları hızlanır ve kaslardaki gerginliği artar bu yüzden de uykuya dalması güçleşir diyen Psikolog ve aile terapisti Arıöz: ‘’ Fazla kaygı yaşayan kişilerde uyku bozukluğu belirtisi olarak şunlar sıralanabilir: ‘’Uykuya dalarken en az 30 dakika veya daha fazla süre ile uykuya dalamama, en ufak sesten etkilenerek uyanma, gecenin ortasında veya sabah çok erken saatlerde uyanıp bir daha uykuya dalamama.’’ İfadelerini kullandı.

Kaygı kaynaklı uyku sorununu nasıl hafifletebiliriz?

Uyku bozukluğu gün içerisinde de kişinin kaygı düzeyini etkilemekte. Sağlıklı bir uyku bu yüzden daha önemli bir süreç halindedir.  Sağlıklı bir uyku için ise gece aynı saatte uyumaya özen gösterilmeli ki biyolojik bir ritim oturtulmuş olsun diyen Psikolog Arıöz : ‘’ Uyumadan önce telefon, tablet gibi uyarıcılara bakılmamalı, yatak odası sessiz ve karanlık olmalı, uyku öncesi ılık bir duş alınmalı, geç saatlerde yemek yenmemeli ve uyumadan önce rahatlatıcı müzik dinlenebilir. '' dedi.