Eğitim

KALİTENİN TEMELİNİ AHİLİK OLUŞTURUYOR

Rektör Karahocagil: “Biz kalite çalışmalarını Ahilik anlayışına yaslanarak yapıyoruz”

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinde Toplumsal Katkı Koordinatörlüğü tarafından STK Çalıştayı düzenlendi.

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinde STK’lar bir araya geldi. Ahi Evran Kongre ve Kültür Merkezi Fuat Sezgin Salonunda gerçekleşen çalıştayın açılış programına Kırşehir Vali Yardımcısı Yasin Özcan, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ali Güneş ve Prof. Dr. Musa Özata, Kaman Kaymakamı Nurullah Kaya, Kırşehir İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürü Hikmet Kılıç, STK temsilcileri, akademik ve idari personel katıldı.

Gerçekleştirilen çalıştayda ilk olarak Toplumsal Katkı Koordinatörü Doç. Dr. Muhammed Maruf konuştu. Birim hakkında bilgi veren Koordinatör Doç. Dr. Muhammed Maruf, “Toplumsal katkı koordinatörlüğü üniversitemizin üç önemli sac ayağından biri olan ve zaten yapılagelmekte olan toplumsal katkı faaliyetlerinin daha koordineli ve etkin bir şekilde yürütülmesi, nicelik ve nitelik bakımından geliştirilmesi amacıyla yaklaşık on bir ay önce kurulmuş bir birim olarak faaliyetlerini yürütmektedir. 11 aylık bir süreçte Kırşehir’imizdeki ilkokul bahçelerinin boyanması, cezaevlerindeki eğitimler, okullarımızdaki seminerler üniversite öğrencilerimize yönelik eğitim faaliyetleri, bilim şenliği başta olmak üzere 30 üzerinde faaliyeti yürüttük ve koordine ettik bu süreçte Bugüne kadar yaptığımız çalışmalar özellikle üniversitemiz ve kamu kuruluşlarının iş birliğiyle yürütülen çalışmalar olarak yürütülen çalışmalardır.” ifadelerini kullandı.

Toplumsal Katkı Koordinatörü Doç. Dr. Muhammed Maruf’un ardından Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil yapılan çalışmalar hakkında detaylı bilgi verdi.

Sivil toplum örgütleriyle ilişkilerimizi geliştirmek amacıyla Toplumsal katkı koordinasyonunun kurulduğunu söyleyen rektör Karahocagil, “Aslında toplumsal katı koordinatörlüğünü bile bir yön çalıştayıyla gene sahadan sivil toplum örgütleri, hocalarımız ve Kırşehir'den katılan kamu beraber öğretim üyeleriyle beraber konuşarak, tartışarak bir istişare neticesinde kurmaya karar vermiştik. Ve Toplum Katkı Koordinatörlüğünü kurduktan sonra da bu faaliyetlerimizi devam ettirirken 3 defa aslında şehirden temsilcilerle, sivil toplum örgütlerimizle bir araya gelme fırsatımız oldu. 3 defa bir araya geldik ama ilk defa böyle sivil toplum il müdürlüğümüzün desteğiyle bütün sivil toplum örgütlerini çağırdığımız bir çalıştay yapmış oluruz. Bu çalıştaydan başladığımız amacımız öncelikle bu dolayı Türk toplum il müdürlüğümüze ve toplumsal katkı koordinatörlüğümüze hiç katılımcı veya sivil toplum örgütleri, temsilciler başkanlarımıza çok teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

18 yıllık bir üniversite olunmasına rağmen 60’a yakın üniversiteye kalite tecrübesi aktarıldığını ifade eden Rektör Karahocagil, “Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi olarak 5 Yıllık Tam Kurumsal Akreditasyon Belgesini 2022 yılında aldık ve bu belge 2027 yılına kadar geçerli olacak. Kalite çalışmaları kapsamında EFQM’le Üstün Performansta 5 Yıldız Yetkinliği alan tek devlet üniversitesi olduk. Üniversite olarak EFQM Belgesiyle ulusal ve uluslararası alanda kendini akredite edebilecek bir yetkinliğe sahibiz. Kalite çalışmaları dünyada ve özellikle yükseköğretimde trend haline geldi” ifadelerini kullandı.

“13. YÜZYILDA AHİLİK TEŞKİLATI TÜRK KALİTE SİSTEMİNİ KURMUŞTUR.”

Kalite çalışmalarını Ahilik anlayışına yaslanarak yaptıklarını belirten Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, konuşmasına şöyle devam etti: “Ahilik bir erken dönem değer temelli bir kalite hareketidir. Biz buna inanıyoruz. Çünkü üniversitemize adını veren Ahi Evran-ı Veli’nin bir meslek örgütü olarak kurduğu Ahilik Teşkilatında, her meslek eğitiminin ve üretiminin bütün standartlarını ve aşamalarını belirlemiş ve uymayanlara çeşitli cezai uygulamalar getirmiştir. Bir şeyin standardını koyuyorsanız işte bu kalite demektir. Türk kalite sistemini Ahilik Teşkilatı kurmuştur. Bu bizim medeniyetimizin değeridir.”  Ahilik değerlerine yaslanan kalite hareketini Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi olarak devam ettireceklerini söyleyen Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, kalite çalışmaları kapsamında üniversitemizin ödüllü yerli yazılımı Bütünleşik Kalite Yönetim Sistemini (BKYS) birçok kurum ve üniversiteye tanıttıklarını dile getirdi. BKYS’nin çok değerli bir yazılım olduğunu anlatan Rektör Karahocagil, “Dünya yükseköğretimine örnek olacak bir sistemdir.” şeklinde konuştu. Rektör Karahocagil, “13. yüzyılda Türk kalite sistemini kurmuştur Ahilik teşkilatı. Daha sonra başkaları alıp geliştirmiş olabilir. Ama bu bizim medeniyetimizin değeridir ve ahilik aslında bu kaliteyi çok da güzel uyguladığı için hem Selçuklu ayakta tutmuş hem esnafını ayakta tutmuş hem Osmanlı'yı. Çünkü kalite çok önemli bir şeydir. Yapacağım işin en iyisini yapmak hem topluma karşı sorumluluğudur hem senin yaratıcına karşı sorumluluğundur. Bu düşünceyle bu bilinç ile hareket etmiş aynı düşünce ve anlayışla aile yaşlanarak kalite çalışmalarımızı yapıyoruz. Ve devam da edeceğiz. Ahilik değerlerine yaslanan bir kayıt anlayışına özgün bir kalite anlayışını Türk yükseköğretiminin elli tane, altmış tane üniversitesini anlatan birisi olarak konuşuyorum ben.” dedi.

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil’in konuşmasının ardından Kırşehir Vali Yardımcısı Yasin Özcan STK’ların önemine değindi. Bir şehri kalkındıran, onu daha yaşanabilir ve güçlü kılan unsurların başında toplumsal dayanışma ve ortak aklın geldiğini belirten Özcan, bu dayanışmanın mihenk taşlarının sivil toplum kuruluşları ve üniversiteler olduğunu vurguladı. STK’ların toplumun nabzını tutan, kentin sorunlarını yakından gözlemleyen ve çözüm yoları arayan kuruluşlar olduğunu söyleyen Vali Yardımcısı Yasin Özcan, üniversitelerin de bilgi ve bilimin öncüsü, nitelikli insan kaynağı yetiştiren ve sürdürülebilir kalkınmaya katkı sunan kurumlar olduğunu kaydetti. Üniversiteler ile STK’ların bir araya gelmesiyle şehirlerin büyük hedeflere ulaşma imkanının yüksek olacağını anlatan Özcan, STK Çalıştayının ilimiz için çok önemli olduğunu belirterek çalıştayın düzenlenmesinde katkısı olan herkese teşekkür etti.