Eğitim

KAEÜ’de Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Uygulama ve Araştırma alanı açıldı

Geliştirdiği projelerle hem bilime hem de bölgesine sağladığı katkılarla adından sıkça söz ettiren Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp (GETAT) Projesi kapsamında oluşturulan Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Uygulama ve Araştırma Alanının açılışını gerçekleştirdi.

16 Mayıs 2023 tarihinde Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Merkez Yerleşkesinde bulunan alanda gerçekleşen açılış programına Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mustafa Kurt ve Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, Genel Sekreter Mehmet Zeki Küçük, proje yürütücüleri ile akademik ve idari personel katıldı.

Açılışta Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Uygulama ve Araştırma Alanı ve alanda yetiştirilen bitkiler hakkında bilgiler veren Öğr. Gör. Dr. Emine Bilginoğlu insan sağlığı ve tedavi yöntemi olarak kanıta dayalı fitoterapinin büyük önem arz ettiğini belirterek “Bunun da doğru endikasyonda, uygun dozda, istenen maximum etki ve her uygulamada aynı etki şeklinde olması doğru olacaktır.” dedi.

Tedavide kullanılacak bitkisel ilaçlarda kalite ve standardizasyonun bitkinin yetiştirilme süreci ile başladığını dile getiren Bilginoğlu konuşmasına şöyle devam etti:

“Tıbbi aromatik bitkiler, içerdikleri biyoaktif (etken) maddeler nedeniyle kültürü yapılan bitkilerdir. Dolayısıyla tıbbi bitkilerin biyoaktif bileşenleri ve çeşitli biyolojik aktiviteleri kaliteyi belirleyen önemli ana unsurlardır. Biyoaktif maddeler ise bitkinin organlarına, bitkinin hayat devrelerine ve bitkinin biçim zamanlarına göre önemli değişiklikler gösterir. Bununla birlikte tıbbi bitkilerde her şeyden önce kaynak bitkinin biyoaktif madde varyabilitesinin çok iyi bilinmesi ve etken maddelerce en zengin olduğu yerde, devrede ve zamanında toplanması, biçilmesi, hasat edilmesi gerekilmektedir. Bu nedenle Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamalarında Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi olarak etkin, güvenilir, standardize ve aynı zamanda sürdürebilirliği sağlamak adına Pilot Sağlık Koordinatörlüğü bünyesinde AHİGETAM olarak Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Uygulama ve Araştırma Bahçesinde tıbbi bitkiler üretilmeye başlanmıştır.”

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinde oluşturulan Tıbbi bitkiler bahçesinde;

Tıbbi adaçayı (Salvia officinalis), Kekik (Origanum vulgare, Thymus vulgaris), Lavanta (Lavandula angustifolia), Kantaron (Hypericum perforatum), Ekinezya (Echinacea purpurea), Dağ çayı (Sideritis perfoliata), Melisa (Melissa officinalis), Itır (Pelargonium graveolens), Tıbbi gül (Rosa damascena), Tıbbi nane (Mentha piperita) ve Tıbbi nergis (Calendula officinalis) başta olmak üzere 40’ı aşkın bitki türü çeşitli tarımsal uygulamalar ile yetiştirildiğini kaydeden Öğr. Gör. Dr. Emine Bilginoğlu, üniversitemiz yerleşkesi içerisinde tıbbi ve aromatik bitkilerin yetiştiği bölge, iklim koşulları, toprak özellikleri, biçim, toplama, hasat zamanı, kurutma, paketleme ve muhafaza gibi bitki bileşenlerini doğrudan etkilediği unsurları da göz önünde bulundurularak organik ve iyi tarım uygulamalarıyla birlikte Fitoterapi preparatlarında kullanılacak bitkilerin standardize üretim planlaması Dr. Öğr. Gör. Emine Bilginoğlu tarafından yapılacağını sözlerine ekledi.

Aynı zamanda Bilginoğlu, Pilot Sağlık Koordinatörlüğünce önümüzdeki yıllar içerisinde bitki çeşitliliğinin artırılması,  fitoterapi uygulamaları için drog ve fitofarmasötik ürün temini, ürün geliştirme ve çeşitli ar-ge çalışmalarına ivme kazandırılmasının da hedeflendiğini vurguladı.

Öğr. Gör. Dr. Emine Bilginoğlu’nun açıklamalarının ardından Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Kırşehir’in sağlık turizminde öncü bir şehir olması için her türlü proje ve çalışmanın her zaman destekçisi olduklarını söyleyerek Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Uygulama ve Araştırma Alanının üniversitemiz için oldukça önemli olduğunu kaydetti.

Tıbbi bitkiler bahçesinde yetiştirilen bitki türlerinin GETAT Projesinde kullanılacak olmasından dolayı ayrı bir öneme de sahip olduğunun atını çizen Rektör Karakaya, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi kazandırılan Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Uygulama ve Araştırma Alanının hayırlı olması temennisinde bulundu.

Açılış programının ardından Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya ve beraberindekiler Tıbbi bitkiler bahçesinde incelemelerde bulundular. (HABER MERKEZİ)