Eğitim

KAEÜ Öğretim Üyesi Şiir Yarışması’nda ödül aldı

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından Gazze'de katledilen çocukların anısına "Bütün Çocuklar Masumdur" konulu ulusal İngilizce şiir yarışması düzenlendi. Yarışmanın sonuçları 28 Mayıs 2024 tarihinde KTÜ Edebiyat Fakültesinde düzenlenen törenle açıklandı.

Ülke genelinde 50 farklı üniversiteden 70’i aşkın katılımcının gönderdiği şiirler arasında Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Habibe Dilsiz “How Does A Palestine Child Under WarFeel?” başlıklı şiiriyle Jüri Özel Ödülü'ne layık görüldü.

Dilsiz şiirinde, her ikisinin adı da Muhammed olan ve ilki 2000 yılında babasının yanı başında kurşunlanarak öldürülen, diğeri ise 2023 yılında tepesine atılan bombaların altında kalıp toz toprak içinde hastaneye getirilen ve korkudan şiddetli bir şekilde titremekte olan Gazzeli iki masum çocuğun hikâyesine değindi.

Dr. Öğr. Üyesi Habibe Dilsiz ödül törenine kendisinin seslendirdiği şiiri ile birlikte tematik bir video çekim yaparak katıldı. Törenin ardından Dilsiz, Jüri Özel Ödülü' nün yanında kendisine verilmiş olan maddi ödülü Filistinli çocuklar yararına bağışladı.

Törende KTÜ Batı Dilleri ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. M. Naci Kayaoğlu bir konuşma yaptı. Kayaoğlu konuşmasında, edebiyatın ve dilin gücünü kullanarak düzenledikleri ödüllü İngilizce şiir yarışmasını bir kitaba dönüştürüp, tüm dünyada yankı uyandırmayı ve tarihe bu insanlık suçunu not düşmeyi hedeflediklerini belirtti. Dr. Öğr. Üyesi Habibe Dilsiz'in kaleme aldığı “How Does A Palestine Child Under WarFeel?” başlıklı şiir de bu anlamlı kitapta yer alarak dünya genelinde farklı milletlerden çok sayıda okur ile buluşacak ve her okunduğunda Filistinli çocukların sesi olmaya devam edecek.

Dr. Öğr. Üyesi Habibe Dilsiz’in Jüri Özel Ödülünü Alan Şiirin Türkçe Metni:

SAVAŞ ALTINDA FİLİSTİNLİ BİR ÇOCUK NE HİSSEDER?

Daha küçücükken yağmur gibi yağdı başınıza bombalar,

Oyun oynamanız gerekiyordu oysa,

Daha küçücükken kaybettiniz annenizi, babanızı,

Şefkatli kollarının sizi sarması gerekiyordu oysa,

Yıl 2000'di, Çocuk Muhammed sığınmıştı babasının kanatlarının altına,

Bir İsrail kurşunu geldi ve buldu onu orda da,

Yıl 2023 olduğunda başka bir Çocuk Muhammed çok korkmuştu tepesine atılan İsrail bombalarından,

Toz toprak içindeydi hastaneye getirildiğinde ve fal taşı gibi açılmıştı gözleri korkudan,

Titreyen bedenine doktor amcası sarıldığında akıttı billur gibi gözyaşlarını, artık kendini daha fazla tutamadan,

İlk Muhammed melek oldu ve kanatlandı Cennete doğru,

İkinci Muhammed mülteci kampına sığındı ailesi ile birlikte,

Açlık ve sefalet içinde, tepesine atılan bombalar eşliğinde...

Savaş altında bir çocuk ne mi hisseder?

Korku ve kaygı en başta...

Tabii hâlâ yaşıyorsa!