Özel Musa Gül Hastanesi’nden Diyetisyen Deniz Güzey uyardı:

 

“İFTAR VE SAHUR ARASINDA SU İÇMEYİ İHMAL ETMEYİN”

Şehrimizde faaliyet gösteren Özel Musa Gül Hastanesi’nden Diyetisyen Deniz Güzey Ramazan ayında alınabilecek basit önlemlerle daha sağlıklı ve rahat geçirmenin mümkün olabileceğinin mümkün olduğunu ve bu hususta dikkat edilmesi gerekildiğini bildirdi.

Maneviyatı çok yüksek olan bu ayda aileler bir araya gelerek büyük sofralar kurar. Tabii ki bu büyük sofralarda yağlı yemekler, kızartmalar, tatlılar ve çok yüksek kalorili yemekler tüketilir. Bu durumun hem sağlığı olumsuz etkilerken kilo alımına yol açtığını ifade eden Diyetisyen Deniz Güzey, açlık süresinin 16-17 saatlere kadar çıkması, öğün sayısının  azalması ve gün içerisinde sıvı alımının azalmasıyla metabolizmanın yavaşlatıldığını bildirdi.

Diyetisyen Güzey; Ramazan ayı süreci içerisinde sağlıksız beslenildiği taktirde, uzun  bir süre açlık yaşanacağı  için vücut kendini kıtlık metabolizmasına sokar, sonrasında gelen tüm besinleri yağdan depolamaya başlar ve bu durumda vücudun yağlanmasına neden  olabileceğini ifade etti.

Ramazan ayı süreci içerisinde maneviyat değerimizi yaşatırken, sağlık sorunları ile karşılaşmamak için Diyetisyen Güzey, beş maddeye dikkat çekti.

“Bu olumsuzlukları ortadan kaldırmak için önereceğimiz 5 sağlıklı yol:

TATLI TERCİHİ ÖNEMLİ!!!

İftar sonrası vazgeçilmezimiz olan tatlılar hızlı tüketim sonrası sağlığımızı olumsuz etkiliyor diyen Güzey, ”iftar sonrası için hangi tatlıyı yapsak diye düşünülmemeli, eğer tatlı tüketeceksek de iftarın hemen üstüne değil birkaç saat sonra ara öğün şeklinde tüketmeliyiz. Ramazan ayında şuruplu ve ağır tatlılar yerine sütlü ve hafif olan tatlı tercihimiz olumlu yönde etkiler” dedi.

TAHIL GRUPLARINA DİKKATT!!!

Her gün pilav, makarna, börek ve pide alışkanlığından vazgeçmeliyiz. Bunlardan birini seçmeli ve o gün bu yiyecekleri tükettiysek tatlıyı es geçmeliyiz.

SULU BESİNLERİ TÜKETMELİYİZ…

-Bu ayda hareketsizlik ve yeterince sıvı alamadığımızdan kabızlık şikâyeti çok yaşarız. Bunun önüne geçmek için genellikle sulu kıvamdaki (çorba, kuru et pişirme tekniğindense örneğin sulu köfte gibi) besinleri tercih etmeliyiz.

-İftar saatinde (salam, sosis, sucuk, bal-kaymak..) bazı yiyecekler yerine 1 avuç içi kadar pide veya 2-3 yemek kaşığı pilav/makarna ekleyelim.

RAHATLATICI BİTKİ ÇAYLARINA AĞIRLIK VERİLMELİ

Romatizmal hastalıkların tedavisini geciktirmek ömrü kısaltıyor Romatizmal hastalıkların tedavisini geciktirmek ömrü kısaltıyor

İftardan sonra mide rahatlatıcı bitki çaylarına ağırlık vermeliyiz.(rezene, tane kimyon, anason çayları, kekik çayları..)

SU TÜKETİMİNE DİKKAT!!!

-İFTAR VE SAHUR ARASINDA BOL SU İÇMEYİ İHMAL ETMEYİN!!!

İftar -sahur arasında 10-15 bardak su tüketmek asla ihmal edilmemesi gereken bir durumdur. Sindirim problemlerini önlemesi açısında da iftardan 1,5 saat sonra yarım saat yürüyüş tavsiye ediyoruz" ifadesini kullandı. (HABER MERKEZİ)

Editör: İlknur öncü