Dünyanın en büyük yolcu hakları şirketi AirHelp, Türkiye’de yolcuların en çok merak ettiği 10 soruya yanıt verdi.

Havayolu ile seyahat eden yolcuların yüzde 85’inin uçuş haklarından haberdar olmadığına dikkat çeken AirHelp uzmanları,rötar,iptal,overbooking ve kaçırılan aktarma uçuşu gibi uçuşlarda sıklıkla yaşanan aksaklıklar hakkında en çok merak edilen 10 soruyu yanıtladı. AirHelp Uzmanları, “Dünya genelinde 4 uçuştan birinde gecikme yaşanıyor. Bu nedenle havayolu yolcularının haklarını bilmeleri şart” dedi.

Yolcuların hangi havayolu şirketiyle uçtuğunuza bakılmaksızın havayolu ile seyahat eden yolcu haklarına dair yönetmeliklerle korunduğunu, çoğu durumda uçağın kalkış yaptığı bölgenin yönetmeliklerinin geçerli olduğu uyarısını yapan AirHelp uzmanları, havayolu şirketlerinden hak talep edecek olan yolcuların destekleyecek kanıtları toplaması gerektiğine dikkat çekiyor. AirHelp uzmanları, şunları söyledi: “Havayolu şirketinin aksaklığın nedenini söylemesini talep edin. Havayolu şirketinin size gönderdiği SMS mesajları, e-postalar veya bildirimleri saklayın. Yaşadığınız aksaklığı gösteren tüm ilan veya uçuş bilgisi panolarının fotoğrafını çekin. Son varış noktasına vardığınız zamanı not edin.Biniş kartınızı (artı alternatif uçuşlarınızın biniş kartlarını) saklayın.Satın almak zorunda kaldığınız her şeyin fişini saklayın. Havayolu şirketlerinin para iadesi yapmak veya tazminat ödemek yerine kupon ya da uçuş mili sunabilir. Bir feragatname imzalar veya kupon kabul ederseniz tazminat hakkınızı kaybedebilirsiniz. Bu nedenle, adil bir anlaşma yaptığınızdan emin değilseniz hiçbir şeyi kabul etmeyin.”

İşte havayolu yolcularının cevabını merak ettiği 10 soru:

1. Havayolu şirketinin uçuş planımı değiştirmesi ne anlama gelir?

Rötarlı veya iptal edilen uçuşlar için havayolu şirketi, uçuşu rezervasyon yaptığınız orijinal uçuş takviminden farklı bir saat veya tarihe yeniden planlayabilir. Yolcu olarak, bu yeni uçuş planını kabul etme veya para iadesi hakkı isteme hakkına sahipsiniz. Yeni uçuş planı size son dakikada bildirilirse çeşitli faktörlere bağlı olmak üzere para iadesine ek olarak tazminat alabilirsiniz.

2. Ortak uçuşum varsa tazminat alabilir miyim?

Aksaklık yaşanan uçuşunuz kriterleri karşılıyorsa tazminat alabilirsiniz. Genellikle ortak uçuşunuz varsa tazminatı ödeme sorumluluğu, rötar veya iptal sırasında uçuşu gerçekleştiren havayolu şirketine aittir. Aktarmalı uçuşlarınız aynı rezervasyonun parçasıysa ve AB’den kalkış yapıyorsa veya AB’deki bir havayolu şirketine aitse tazminat talep edebilirsiniz. Aynı zamanda aksaklığın tazminat koşullarını karşılaması gerekir.

3. Tazminat talebinde bulunmak için ne kadar sürem var?

Çoğu yasa uyarınca uçuş tazminatı hakkınızın belirli bir süresi vardır, bu nedenle hak talebiniz için geçerli. Uçuşu gerçekleştirdiğiniz yer ve havayolu şirketinin merkez ofisinin bulunduğu yere bağlı olacağından, hak talebiniz için geçerli olabilecek farklı zaman aşımı süreleri olabileceğini bilmek önemlidir.

4. Uçuşum bir tatil paketine dahilse rötar tazminatı veya iptal tazminatı talep edebilir miyim?

Evet, gerekli kriterleri karşıladığı sürece bu uçuşla ilgili hak talebinde bulunabilirsiniz. Havayolu şirketleri, yolcularının zararını tazmin etmekle yükümlüdür; bu nedenle bilet bir tatil paketine dahil olarak satılmış olsa bile yasalar uygulanır.

5. Online seyahat acentesi üzerinden rezerve ettiğim uçuş için tazminat alabilir miyim?

Evet, biletinizi nereden rezerve ettiğinizin önemi yoktur. Tek önemli olan, tazminat gerekliliklerini karşılamasıdır. 3 saat veya daha fazla rötar gerçekleşen ya da planlanan uçuş zamanına 14 günden kısa bir süre kala iptal edilen uçuşlar için tazminat talep edebilirsiniz. Havayolu şirketinin aksaklık konusunda kusurlu olarak kabul edilmesi de gerekir.

6. Rötarlı uçuşlar veya uçuş iptalinden sonra ek masraflarla ilgili hak talebinde bulunabilir miyim? Ne için hak talebinde bulunabilirim?

Sadece uçuşta yaşanan aksaklık sonrasında oluşan temel masraflar için hak talebinde bulunabilirsiniz. Örnek olarak şunlar verilebilir:

• Yiyecek ve içecek

• Otel rezervasyonları

• Ulaşım biletleri

Aksaklık yaşadıktan sonra ekstra masraflar için 2 seneye kadar hak talebinde bulunabilirsiniz. Uzun süreli rötarlarda havayolu şirketinin her zaman yemek ve konaklama, havaalanına gidiş-dönüş ulaşım ve iletişim olanaklarına erişim gibi ihtiyaçlarınızı karşılaması gerekir. AirHelp Air üyelerine masraflar için geri ödeme yardımı da sunuluyor.

7. Uçuşumda rötar gerçekleşir veya uçuşum iptal edilirse otel rezervasyonlarıma ne olur?

Uçuşunuz EC 261 kapsamında tazminata uygunsa 600 Euro’nun TL karşılığı kadar tazminat alabilirsiniz. Aksaklık nedeniyle otelde kalmanız gerekirse bu masrafları da havayolu şirketinden talep edebilirsiniz. Bu nedenle faturalarınızı saklamanızı öneriyoruz. Ek olarak, AirHelp Air üyelerine zorunlu masraflar için geri ödeme yardımı sunuluyor.

8. Alternatif uçuşumda uçuş sınıfım düşürüldüyse ne yapmalıyım?

Asıl uçuşunuz iptal edildiyse ve havayolu şirketi size sunduğu alternatif uçuşta uçuş sınıfınızı düşürdüyse (ör. business’tan ekonomi sınıfına) ilk bilet ücretinizin yüzde 30 ila yüzde 75’i kadar geri ödeme almanız gerekir. Bunun yerine uçuş sınıfınız yükseltildiyse havayolu şirketi yükseltme için sizden ekstra ücret alamaz.

9. Uçuşumda rötar gerçekleşir veya uçuşum iptal edilir ve havayolu şirketi bana yoğun sezonda kalkış yapan alternatif bir uçuş sunarsa fazladan ödeme yapmam gerekir mi?

Fener alayı ve kabul törenine ilgi yoğundu Fener alayı ve kabul törenine ilgi yoğundu

Havayolu şirketinin sunduğu alternatif uçuş yoğun sezondaysa ek ücret ödemeniz gerekmez. Hatta bazı durumlarda, havayolu şirketinin gerekli koşulları karşılaması durumunda tazminata uygun olabilirsiniz.

10. Havayolu şirketiyle anlaşmazlık yaşarsam ne yapabilirim?

Anlaşmazlık yaşamanız durumunda birkaç seçeneğiniz vardır: Tazminatla ilgili anlaşmazlıklar için doğrudan havayolu şirketinden hak talebinde bulunabilir veya AirHelp ile bir hak talebi başlatabilirsiniz. Hak talebinizi haksız yere reddetmeleri durumunda, havayolu şirketinden ayrı bağımsız veri sistemlerine sahip olduğumuz için AirHelp ile tazminata uygun olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz. Daha zorlu durumlarda davayı yasal uzmanlarımıza devretmemiz gerekebilir. Havayolu şirketi, hak ettiğiniz tazminatı ödemeyi reddederse bu durumu mahkemeye taşımanız gerekebilir. Hak talebinizi AirHelp ile başlatırsanız tüm yasal prosedürleri sizin adınıza yürütülüyor. AirHelp, ‘Kazanamazsak ücret ödemiyorsunuz’ ilkesiyle çalışıyor, yani sadece tazminat alırsanız şirkete ödeme yapıyorsunuz. (HABER MERKEZİ)

Editör: Ayhan Ceylan