Veliler el yakan kırtasiye ürünlerini almakta zorlanırken, bir de kaynak kitap dayatması ile büyük sıkıntı yaşamaya başladılar...
Kırşehir’de her yıl okulların açılması ile birlikte yaşanan sorunlar bu yıl da kaldığı yerden devam ediyor.
İlk ve ortaöğrenimde servislerin pahalılığı, kitap, defter, çanta fiyatları maalesef cep yakıyor. Öğrenci velileri fiyatların pahalılığından dert yanarken, maaşların düşüklüğünden yakınıyorlar. Gelir ve gideri birbirini karşılamayan veliler, çocuklarını okutmak için kendi ihtiyaçlarını ya kısıyor, ya da ötelerken, öğretmenlerin her gün çocuklarına ihtiyaç listeleri vermesi ile şaşkına dönüyor.
Veliler geçen yıla göre 3-4 kat artan kitap ve kırtasiye masraflarını karşılamak için bütün imkânlarını zorlarken, bu sıkıntılarına bir de üniforma, çanta, ayakkabı fiyatlarının ateş pahası olması ile ek kaynak talebinin eklenmesiyle adeta veryansın etmeye başladılar.
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından okullarda öğrencilere ücretsiz dağıtılan kitapların yanında öğrencilerden yardımcı kitap adı altında kaynak kitap istenmesi Kırşehir'de veliler tarafından tepkilere neden oluyor.
MEB’in verdiği ücretsiz kitapları yetersiz bulan bazı öğretmenler, dışardan “kaynak kitap” adı altında öğrencilerden ek kitap almalarını talep ediyor. Bu durum velilere ekonomik bir yük yüklerken öğrencileri ise iki kaynak kitap arasında bırakıyor.
Kırşehir'de öğretmenlerin kaynak kitap yönlendirmesine tepki gösteren veliler, her kaynak kitabının 150 ile 250 TL arasında olması nedeniyle büyük sıkıntı yaşıyor.
Kırşehir’de her eğitim-öğretim yılında yaşanan ek kaynak talebi ile ihtiyaç listelerinin hazırlanıp verilerin eline tutuşturulması ve bunlara bir de satın alabileceği kırtasiye isimlerinin yazılması en büyük tartışma konusu oluyor.
Bakanlığın dağıttığı kitapların yeterli hale getirilmesinin sağlanması gerektiğini vurgulayan veliler, kaynak kitap sorununa çözüm bulunmasını istedi.
Milli Eğitim Bakanlığının, 2023-2024 eğitim öğretim yılında öğrencilere ücretsiz verilmek üzere hazırladığı ders kitabı ve yardımcı kaynaklar, sıraların üzerinde yerini aldı. Ama Kırşehir’de öğretmenlerin bir kısmı bu kaynakları ya beğenmiyor, ya yetersiz görüyor, ya da diğer nedenlerle öğrencilerden başka ek kaynaklar talep ediyor. Bu duruma tepki gösteren veliler, “Devletimiz kitap dağıtıyor. Ancak hocalarımız beğenmiyor. Gidin şu kırtasiyeden, şu kaynağın kitabını alın diyor. Pekâlâ, hükümetimizin verdiği ek kaynaklar ne olacak? Hiçbir işe yaramıyor mu? Yaramıyorsa neden öğrencilere dağıtılıyor? Öğretmenlerimiz öğrencilere neden gerekli olan konuları okuyup anlatıp öğretemiyorlar? Yoksa tahtaya yazıp anlayan anlar anlamayana boş ver mi diyorlar. Eğitimciler kendi rahatlığına mı bakıyorlar? Çocuğa ödev veriyor neymiş evde anneniz babanız yardımcı olsun. Ya ana baba anlamıyorsa ne olacak? Özel derse mi çağırıyorlar. Eskiden bizim zamanımızda öğretmen bir konuyu 3-4 sefer tahtada anlatırdı. Şimdikiler öyle değil. Sadece dersi anlatmakla, yardımcı kaynak aldırmakla olmuyor. Yasak olmasına rağmen, yardımcı kitap olmadan öğrencide başarı sağlanamaz mı? İyi öğretmenler kitaptan değil, yürekten öğretendir. Okullarımızda, öğretmenlerimiz de biraz özveride bulunsunlar. Herkesin maddi durumunun her şeye yetmediğini artık kabul edip kitap ve kırtasiyecilerle anlaşıp bizlere ek kaynak dayatmasında bulunmasınlar. Biz çocuklarımızın ihtiyaç duyduğu kırtasiye ürünlerini veya ek kaynakları istediğimiz yerden alırız bu dayatma neden. Bizi neden sadece 3-5 kişi kırtasiyeci ve yayınevine yönlendiriyorlar bunu anlamakta güçlük çekiyoruz. Bize kimse dayatma yapamaz. Bu konuda Valimiz Sayın H. Mete Buhara ile Milli Eğitim Müdürümüzü gereğini yapmaya davet ediyoruz” dediler.
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2021 yılında Bakanlığa bağlı okullarda okutulacak ders kitapları ile diğer eğitim araçlarının Talim ve Terbiye Kurulunca kabul edilerek Tebliğler Dergisi'nde yayınlanmıştı.
İlgili yönetmelikte "Öğrencilere Aldırılmayacak Kitaplar" başlığı altında "Bakanlık tarafından belirlenmeyen ders kitapları ile okutulacak diğer eğitim araçları öğrencilere aldırılamaz." hükmünün yer aldığı belirtilen yazıda, bu hükme ve daha önce yapılan uyarılara rağmen Bakanlığa ulaşan bilgilere göre okullarda öğrenci çalışma kitabı, öğretmen ve öğrencilere kaynak ve yardımcı olacak basılı ve elektronik ortamdaki her türlü ders araçları gibi yardımcı materyallerin sınıf içerisinde kullanıldığı, bu materyallerden ödev verildiği ve velilerin de eğitim materyallerini almaya mecbur kaldıklarının anlaşıldığı aktarıldı.
Öğrenme-öğretme süreçlerinde uygun eğitsel materyal kullanımının, öğrencilerin bilgileri hatırlaması, pekiştirmesi, öğrenmelerinin kolaylaşması ve zenginleşmesi, derse katılımlarının artması açısından önemli katkılar sunduğuna işaret edilen yazıda, şu uyarılarda bulunuldu:
"Bu nedenle öğretmen ve öğrencilerimize dağıtımı yapılan ders kitaplarının yanında öğrenme-öğretme sürecine destek olmak için birbirinden farklı eğitsel özellikleri ile amaçları olan ve yazımız eki listede detayları bulunan yardımcı kaynaklar Bakanlığımız tarafından yayımlanıp kullanıcıların erişimine açılmaktadır. Bakanlığımızca öğretmen ve öğrencilerimize dağıtımı yapılan ders kitapları ve ek listede yer alan yardımcı kaynakların dışındaki diğer materyallerin, okullarda ve kurumlarda reklam ve tanıtımının yapılmasına izin verilmemesi ve velilere maddi külfet oluşturacak uygulamalardan kaçınılması gerekmektedir. Bu kapsamda yönetici ve öğretmenlerimizin konu hakkında bilgilendirilmeleri hususunda gereğini rica ederim."
2021 yılında yayınlanan bu tebliğ sonrası 2023 yılında Kırşehir'de okullarda yardımcı kaynak kitap adı altında velileri ve öğrencileri kırtasiyelere yönlendiren öğretmenlere tepkiler çığ gibi büyüyor. (HABER: FAHRETTİN TOKER)