Kırşehirli taksici esnafı ile güvenlikleri için getirilen uygulamaları değerlendirdik!

Resmi Gazetede yayımlanan karar ile taksi ve dolmuşlara araç takip sistemi, kamera ve acil durum butonu bulundurma zorunluluğu getirildi. 1 Mart 2025'e kadar kapsam içindeki tüm araçlara bu sistemlerin takılacağı netleşti. Bizlerde Çiğdem TV ekibi olarak alınan bu güvenlik önlemi ile ilgili Kırşehir’deki taksici esnafı ile konuştuk.

Yaşar Gülcü hayatını kaybetti Yaşar Gülcü hayatını kaybetti

GÜVENLİK GEÇER NOT ALDI MALİYETLER İSE SINIFTA KALDI!

Kırşehir de taksi şoförlüğü yapan Fırat Güler konuyla ilgili: ‘’Kanayan yaramıza tuz bastınız.  Her geçen gün artan maliyetlerle beraber yolcu taşımacılığının az olduğu, soğuk havaların da geldiği, kış mevsimde işlerde bir düşüş yaşıyoruz. Taksi esnafı arkadaşlarımızla beraber bu maliyetler bizi çok sarsıyor. Şoför olan arkadaşlarımız, mal sahibi olan arkadaşlarımız herkese yansıyor doğal olarak bu. Bu maliyetler ne olacak? Her gün bir külfet biniyor, her gün bir yasa geliyor, evet can güvenliğimiz içindir. Doğrudur iyi bir şeydir bu. Ama bunların maliyetleri ne olacak? Yani esnafa nasıl yansıyacak? Vallahi bir kararsızız ki yani artık işi bırakma derecesine kadar getirdiler bizi. Büyük şehirlerde küçük şehirleri kıyaslıyor olabilirler ama büyük şehirlerde olan iş potansiyeliyle küçük olanlarla bence çok fark var. Bunları göz önünde bulundurup küçük şehirlerdeki taksici esnafa biraz daha duyarlı olmalarını talep ediyoruz.’’

Taksi esnafı Emre Dinç ise konuyla ilgili şu sözleri dile getirdi: ‘’ Bizim can güvenliğimiz için çıkartmışlar ama biz maliyetlerden çok şikâyetçiyiz. Ha bir kamera olsa, bir buton olsa güzel olur tabii ki ama yani bunun için de bir hani anlaşma sağlanırsa daha uygun yolla taktırılırsa seviniriz. Biz o maliyetten şikâyetçiyiz. ‘’

PEKİ KIRŞEHİR'DE KENDİNİZİ BİR TAKSİCİ OLARAK GÜVENDE HİSSEDİYOR MUSUNUZ?

Şoför Güler Kırşehir’de taksici olarak kendini güvende hissetme konusu ile ilgili her yerde can güvenliği probleminin olduğuna değinerek büyük şehirlerde can güvenliği tehlikesinin fazla olsa da Kırşehir’de de olabileceğini belirtti. Güler: ‘’ Güvenli bir şekilde yolculuk etmeye, yolcularımız güvenli bir şekilde nakletmeyi tabii biz de istiyoruz ama tabii artan maliyetlerden dolayı dediğim gibi her zaman yine söylüyorum. Bunları büyük ve küçük şehirler olarak ayırırlarsa Biraz daha iyi olur diye düşünüyorum. ‘’ ifadelerini kullandı.

‘’BU UYGULAMA BİZİM İÇİN DE İYİ’’

Taksi esnafı Dinç ise bu uygulamanın doğru olduğunu ve kameranın özellikle gerekli olduğunu belirterek: ‘’ Bazen mesela ticari takside müşteri cüzdanını düşürüyor, özel eşyasını düşürüyor. Tekrardan bize dönüş yaptığında da biz hani olmadığını söylüyoruz ama o olduğunu iddia ediyor. Yani bu bizim için de iyi olur. Kendimizi kanıtlamış oluruz. Veya kazada falan da iyi olur. Yani ben destekliyorum bu konuyu.’’ dedi.

Muhabir: Ayşe Hilal Deliorman - Gurbet Erul