Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanı ve Danıştay 23. Başkanı Zerrin Güngör Kırşehir’e geldi.
Kamu Görevlileri Etik Kurulu, Kırşehir Valiliği ve Kırşehir Belediyesi ortaklığında “Kamu yönetiminde etik ve etik davranış ilkeleri” başlıklı konferans düzenlendi. Neşet Ertaş Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen konferansa Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanı ve Danıştay 23. Başkanı Zerrin Güngör, Kırşehir Valisi Murat Sefa Demiryürek, Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, Anayasa Mahkemesi Üyesi Recai Akyel, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, etik kurul üyeleri, kamu denetçileri ve vatandaşlar katıldı.
Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanı ve Danıştay 23. Başkanı Zerrin Güngör, “Kamu görevlileri etik kurulu 2004 yılında 5176 sayılı kanunla kurulmuş olup kurulumumuz kamuda etiğe dayalı bir yönetim sisteminin oluşturulması amacıyla kamu görevlilerinin uymaları gereken etik davranış ilkelerini belirlemek uygulamaları uygulamayı gözetmek ve kamuda etik kültürünü yerleştirmek üzere çalışmalar yapmak bu konuda yapılacak çalışmalara destek vermekle görevlendirilmiştir. Bu amaçla kurduğumuzca eğitim inceleme ve araştırma başta olmak üzere çeşitli çalışmalar yürütülmektedir” şeklinde konuştu. Etiğin kişinin davranışlarını temel aldığını ve ahlak ilkelerinin tümü olarak tanımlandığını ifade eden Güngör, “Etik insan tutum ve davranışlarının iyi kötü ya da yanlış doğru yönden değerlendirilmesidir. Etik davranış ilkeleri ile ulaşılmak istenen amaç kamu yönetiminde ve toplumda yolsuzluğu ve genel olarak yozlaşmayı önlemek güven ve dürüstlüğü hâkim kılmaktır. Etik adalettir liyakattir dürüstlüktür etik hakikat hepsi hakkaniyettir insanlığa doğaya ve tüm yaşama saygıdır değerler bütünüdür” diye konuşmasına devam etti. Güngör, “Günümüzde uluslararası değerlendirmelerde etik kurallarının varlığına ve uygulanma düzeyine ilişkin göstergeler yönetim etik davranış ve ilkelerin uygulanma düzeyi ile yakından ilgilidir. Bu çerçevede kurulumuz etik değerlerinin bir söylem olmaktan çıkarılıp hayata geçirilmesini kamuda etik kültürün yerleşmesi ve toplumda etik farkındalığın artmasını sağlayan çalışmalarını kamu kurumu, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ile iş birliği halinde yürütmektedir” diye konuştu.
“Başvurular titizlikle inceleniyor”
Güngör, “Davranış ilkelerine aykırılık iddiası ile resmen ya da kurulumuza yapılan başvurular titizlikle incelenerek karara bağlanmaktadır kamu görevlilerinin kamu hizmetini yerine getirirken halka hizmet bilinci, adalet, dürüstlük, tarafsızlık, nezaket, saygı, çıkar çatışmasından kaçınmak, kamu yararını gözetmek, kamu gücünün kamu kaynağını ve etkili kullanmak gibi etik ilkeleri olduğunda davranmaları her şeyden önce kamu düzeyinin korunması istikrarın ve kamu yönetimin sağlanması için gerekli ve zorunludur” ifadelerine yer verdi. Bir toplumda kamu hizmetinin kalitesinin kamu görevlilerinin niteliğiyle doğrudan ilişkili olduğunu vurgulayan Güngör, “Kamu görevlilerin hizmetin gerektirdiği yetkinliğe sahip olmalı yetkilerinin doğru, dürüst, tarafsız ve tutarlı bir şekilde kullanmalı etik davranış ilkelerinden asla ödün vermemelidir. Kamu kurumlarının başarılı uyumlu çalışması devlet gücünün olumlu bir göstergesidir. Unutulmamalıdır ki devleti güçlü kılan ve toplumun huzur ve güler içinde yaşatan adaletli yönetimidir” dedi.
Kırşehir Valisi Murat Sefa Demiryürek konferans kapsamında yaptığı konuşmasına “Ahi Evran’ın Aşık Paşa’nın Yunus Emre’nin ve daha birçok Horasan ereninin manevi zirveye ulaşmış birçok büyüğümüzün hüküm sürdüğü yaşam sürdüğü ve manevi varlıklarını her an hissettiğimiz bu güzel şehirde görev yapmanın ve sizlere hizmet etmenin memnuniyeti içindeyim” diye başladı. Vali Demiryürek, “Kamu görevlileri etik kurulu 2004 yılında kurulduğu tarihten itibaren Türkiye’de kamu yönetiminde uyulması gereken etik ilkeler konusunda ortaya çok önemli kazanımlar çıkarmaktadır. Kültürümüzde var olan inancımızda var olan ve aslında hepimizin inanç ilkelerimiz ile ortaya koyduğumuz değerleri bir hukuk müktesebatı, bir uyulması gereken ilkeler rehberi haline getirmek babında kurulumuz çok önemli misyon üstlenmiştir” ifadelerini kullandı. Yönetmeliğin uygulama ilkelerinin gelecek nesillere de hizmet edeceğine dikkat çeken Vali Demiryürek, “Böylesine önemli misyon üstlenen kurum bunun üyelerinde alanlarındaki yetkinliklerine tüm kamu yönetiminin Türk üniversitelerine yıllardır yapmış oldukları değerli katkıları göz önünde aldığımızda ortaya çıkaracakları rehberlik ne kadar kıymetli olduğunu hepimiz için ne kadar bağlayıcı olduğunu tahmin etmemiz güç değildir” dedi.
Kırşehir Belediyesi’nin bu konferansta görev yaptığını ifade eden Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, “Etik davranış ilkeleri konulu bu konferans ile yönetimimiz ve dahil ilimizde görev yapan kamu personeline yönelik bilgilendirme yapılacaktır. Yapmış oldukları çalışmalarla görevleri halka daha sağlıklı ve hızlı hizmet sunmak olan kamu görevlilerimizin gerek kendi aralarında ve gerekse de kurumlar arası iletişim ve yazışmalarında uymak zorunda olduğu kriterler söz konusudur” diye konuştu. Başkan Ekicioğlu konuşmasında, “Adalet, dürüstlük, saydamlık ve tarafsızlık ilkelerine zarar veren ve toplumda güvensizlik yaratan durumların ortadan kaldırmak suretiyle kamu yönetiminde halkın güvenini artırmak ve etik davranış ilkeleri konusunda gerekli bilgi ile donatılmış olmak hepimiz için çok önem arz eder ancak böylesi bir bakış açısı ve etik davranışıyla toplumsal yaşamın daha sağlıklı gelişmesine katkı vermiş olabiliriz” etik davranış ilkelerinin önemine dikkat çekti.
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, “Yani yazılı olmayan ilk kurallar Kamu görevlileri bu emanetin bilincinde olarak kamu hizmetlerini etkin ve verimli bir şekilde yürütmenin görevlerini yerine getirirken de takdir yetkilerini kullanırken, kamu yönetiminde eski kimselere toplumsal ahlaki teamüllere bağlı kalmalı. Kamu yönetiminin karar alınırken ve kamu ücretleri yürütülürken uyulması gereken, tarafsızlık dürüstlük, adalet, şeffaflık, hesap verilebilirlik, kamu yaralarını gözetme, liyakat, kalite gibi birtakım değerler bütününe işaret eder” diye konuştu. 1980 yıllarından itibaren kamu güvenliği kamu görevlilerinin daha fazla emek, ahlak, hak, adalet gibi değerleri, hak, kültür ve kanaat zeminini gelişerek oluştuğunu ifade eden Rektör Karahocagil, “Ahilik, Anadolu'nun dört bir yanına geldiği saygı, tevazu ve ile ilmek ilmek işlemiş sadece ekonomik hayata değil, sosyal ve siyasal hayata da çok derinden keşfeden sistemini bilim, sanatla alaka anlayışı üzerine kurmuş bir değerler eğitim modelidir” dedi, Ahiliğin önemine değinen Rektör Karahocagil, “Ahilik, üretimin kaliteyle ticaretin ahlakla buluşmasıdır. Aile teşkilatı bir sivil toplum kuruluşu olarak öncelikle belirlendiği, daha sonra toplumdaki tüm vatandaşların huzurlu, sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürmesi için ahlaki düzenlemelere dayalı ekip, kural ve kaideleri kabul etmiş ve benimsemiştir. Bu teşkilat hak ve adalet anlayışı çerçevesinde toplumda esnaf, tüccar, zengin, fakir ayırt etmemektedir” ifadelerini kullandı.
Konferans açılış konuşmalarının ardından Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İnayet Aydın sunumunu gerçekleştirdi.