Bilim insanları "kozmik öğle vaktine" ait daha önce bilinmeyen 44 yeni yıldız keşfetti Bilim insanları "kozmik öğle vaktine" ait daha önce bilinmeyen 44 yeni yıldız keşfetti

7-14 Ocak Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası olarak kutlanmaktadır.

Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası, farkındalık ve dayanışma duygularımızı güçlendiren önemli bir hafta olarak kutlanmaktadır. Beyaz Baston, görme engelli bireyler için bağımsızlık ve güvenlik sembolü anlamına gelmektedir. 7-14 Ocak Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası olarak kabul edilen bu hafta, görme yetisini kaybetmiş bir fotoğraf sanatçısının dış dünyaya karşı fark edilme çabası sonucunda bastonunu beyaza boyaması ile simgeleşmiştir.

BEYAZ BASTON GÖRME ENGELLİLER HAFTASI NEDİR?

1921 yılında trafik kazası sonucu kör olan İngiltere-Bristol’da James Biggs isimli bir fotoğraf sanatçısının, çevresindekilerin kör olduğunu anlaması ve dikkat çekmesi için bastonunu beyaza boyamasıyla başlar ve simgeleşir. James Biggs geçirdiği kaza sebebiyle görme yetisini kaybetmiştir. Biggs‘in evinin çevresindeki trafik yoğunluğundan tedirgin olması sebebiyle sürücüler tarafından daha net görülebilmek için bastonunu beyaza boyadığı, hareketin Şubat 1931’de Fransa’da görme engellilerin katıldığı ulusal beyaz baston hareketi olarak bir kampanyaya dönüştüğü ve görme engelliler için bir bağımsızlık sembolü halini aldığı görülmektedir.

James Biggs tarafından öncülük edilerek tanıtılan ve 1931 yılında küresel bir hareketin sembolü haline gelen Beyaz Baston, görme engelli bireylerin güvenli ve bağımsız biçimde hareket etmelerini sağlamaktadır. Ayrıca taşıyıcısının görme engelli olduğunu gösteren evrensel bir sembol olarak kabul edilmektedir. 

Bu nedenle dünyada her yıl 7-14 Ocak tarihleri arasında Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası olarak kutlanmaktadır. Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası boyunca görme yetersizliği olan bireylerin toplumsal yaşama daha güçlü bir şekilde katılmalarını desteklemek ve farkındalık oluşturmak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.

Engel Karanlikta Deği̇ldi̇r

BEYAZ BASTONLULAR NE İSTİYOR?

Görme engelli olmak hayatın sonu değil bir farklılıktır. Türkiye’de görmeden yaşamını sürdüren veya görmede güçlük çeken, az gören, 1.5 milyon görme engelli bulunmaktadır. Bu nedenle;

  •  Beyaz bastonuyla yürüyen bir engelli gördüğünüzde karşıdan karşıya geçeceğini fark ederseniz ona yardım ediniz. Unutmayınız ki gideceği yönü bilse de trafik ışığı olmayan yerde karşıdan karşıya tek başına geçmesi risklidir.
  • Gördüğünüz beyaz bastonlu kişiye uzaktan yön tarifi yaparak yönlendirmeye çalışmayın! Görme engelli kişi bastonuyla bir iki metre kala o engeli fark eder ve tedbirini alır.
  •  Görme engelli bireye yüksek sesle yönlendirme yapmayın. Zira görme engelli bireyin işitsel duyuları çok hassastır. Yüksek ses paniğe yol açabilir.
  •  Sarı renkteki kılavuz çizgiler görme engellilerin bastonlarıyla düz bir şekilde yürümesi için yapılmaktadır. Oradan bir internet kablosu yahut başka bir kablo geçmemekte. Çizginin kaybedilmesi durumunda görme engellilerin çizgiye yönlendirilmesi gerekmektedir.
Muhabir: Gurbet Erul