Gündem

Dünyanın ilk astronomi okulu Cacabey Medresesi’nin tarihi konuşuldu

Türkiye'nin ilk insanlı uzay yolcusu olan Alper Gezeravcı'nın ardından gözler dünyanın ilk astronomi okulunun bulunduğu Kırşehir'e çevrildi.

Türkiye'nin ilk insanlı uzay yolcusu olan Alper Gezeravcı'nın ardından gözler dünyanın ilk astronomi okulunun bulunduğu Kırşehir'e çevrildi.

A Haber, dünyanın ilk astronomi okulu olan Cacabey Medresesi'nde canlı yayın gerçekleştirerek Cacabey Medresesi'nin tarihini aktardı. Camiye dönüştürülen medresede uzayla ilgili hangi gizemler bulunduğunu A Haber muhabiri Ahmet Çelik'in konuğu olan Kırşehir Kültür ve Turizm İl Müdür Yardımcısı Eyüp Temur anlattı.

Gerçekleştirilen canlı yayın öncesi Konya bölgesinde gelen A haber Ekibinden Ahmet Çelik ve Muhammed İmrek, Kırşehir İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Eyüp Temur ile birlikte Kırşehir Basın Konseyi Başkanı Sait Yanık'ı cemiyet ofisinde ziyaret etti. Gerçekleşen ziyarette Başkan Yanık, Kırşehir'in Ahi Müzesi ve ilk astronomi okulu Cacabey Medresesi hakkında da A Haber ekibine bilgier verdi. Karşılıklı fikir alışverişiyle geçen ziyaretin ardından Cacabey Medresesi'nde canlı yayına geçildi. Kırşehir Kültür ve Turizm İl Müdür Yardımcısı Eyüp Temur, medresede uzayla ilgili hangi gizemler bulunduğunu A Haber muhabiri Ahmet Çelik'e aktardı.

CACABEY MEDRESESİ'NİN TARİHİ...

Döneminde astronomi yüksek okulu olarak hizmet veren, Kırşehir kent merkezinde bulunan medrese Selçuklu döneminde Kılıçaslan oğlu Keyhüsrev zamanında Kırşehir emiri Nurettin Cibril Bin Cacabey tarafından 1271-1272 yıllarında bir gözlem evi medrese olarak yaptırıldı. Eser sonradan camiye çevrildi. Birkaç kez onarılmış olup minaresindeki mavi çiniler nedeniyle halk arasında “cıncıklı” camii adı ile  anılmaktadır. Medrese kesme taştan yapılmış olup kare planlıdır. İki eyvanlı kapalı avlulu medreseler gurubuna girmektedir.  Mukarnas kavsaralı  iki renkli taş işçiliğinin uygulandığı taç kapısı bulunmaktadır. Kuzeyindeki giriş kapısı işlemelidir, yapıdan ayrı olan tuğladan yapılmış çinili ve tek şerefeli minaresi ilk önce gözlem yeri  olarak kullanıldığını göstermekte.

Ana eyvanda yer alan karşılıklı iki sütun  koni ve küre biçimlerinin üst üste bindirilmesiyle oluşturulmuştur. Bu sütun düzenlemesinin Anadolu Türk sanatında başka bir örneği bulunmamaktadır.  Cacabey camiinin sol bitişiğinde Cacabey’e ait bir türbe bulunmakta.  (HABER: FAHRETTİN TOKER)