Sevde Mavi Var, gündeme dair değerlendirmelerde bulunarak sporun özellikle çocuklar ve gençler için büyük bir fırsat olduğunu söyledi. Kırşehir’de akademik çalışmalarını sürdüren başarılı spor insanı, gazetemizin spor muhabiri Salih Hançer’e önemli açıklamalarda bulundu.

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi’nde görev yapan Prof. Dr. Sevde Mavi Var, hem akademisyen hem de milli takım antrenörü olarak çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti. 1987 yılında Kayseri’de doğduğunu ifade eden Mavi Var, çocuk yaşta başladığı tekvando sporunun hayatının yönünü belirlediğini söyledi.

“6 YAŞINDA TEKVANDOYA BAŞLADIM”

Tekvando ile tanışmasının çok küçük yaşlarda olduğunu dile getiren Mavi Var, uzun yıllar milli sporcu olarak Türkiye’yi temsil ettiğini söyledi. “6 yaşında tekvandoya başladım. Yaklaşık 20 yıl boyunca aktif olarak tekvando yaptım. Milli tekvandocuyum. Sporculuk kariyerimin ardından akademik hayata yöneldim. Şu anda Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi’nde profesör doktor öğretim üyesi olarak görev yapıyorum. Burada tekvando dersleri, pilates, kadın ve spor ile antrenman bilgisi derslerine giriyorum. Öğrencilerimizle birlikte birçok proje yürütüyor, bilimsel çalışmalar yapıyoruz.”

“DÜNYA ÜNİVERSİTE OYUNLARINDA 4 MADALYA”

Akademik çalışmalarının yanı sıra milli takım antrenörlüğü görevini de sürdüren Mavi Var, 2025 yılında düzenlenen Dünya Üniversite Oyunları’nda önemli başarı elde ettiklerini söyledi.

“2025 yazında yapılan Dünya Üniversite Oyunları’nda milli takım antrenörü olarak görev aldım. Sporcularımızla birlikte 2 altın ve 2 gümüş madalya kazandık. Daha önce ben de üniversiteler dünya şampiyonu olmuştum. Eski bir dünya şampiyonu olarak sporcuların arkasında antrenör olarak yer almak, o heyecanı tekrar yaşamak benim için çok özel bir duygu oldu.”

“2027 KORE İÇİN HAZIRLANIYORUZ”

Aynı zamanda Üniversiteler Federasyonu Teknik Kurulu üyesi olduğunu belirten Mavi Var, iki yılda bir düzenlenen üniversite oyunlarına hazırlıkların sürdüğünü söyledi.

“Üniversite olimpiyatları olarak da bilinen bu organizasyon iki yılda bir düzenleniyor. 2025 yılında Almanya’da yapılacak organizasyonun ardından 2027 yılında Güney Kore’de gerçekleştirilecek. Biz de şimdiden hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Önümüzdeki ay Burdur’da Türkiye Şampiyonası var. Orada sporcuların performanslarını değerlendireceğiz ve milli takım kadrosunu oluşturmaya başlayacağız. Hedefimiz 2027’de Güney Kore’de ülkemizi en iyi şekilde temsil etmek.”

“TEKVANDO ÇOCUKLAR İÇİN ÖNEMLİ BİR BRANŞ”

Tekvandonun sadece bir spor değil aynı zamanda bir eğitim olduğunu belirten Mavi Var, bu branşın çocukların gelişiminde önemli rol oynadığını vurguladı.

“Tekvando doğu felsefesine dayanan bir spor. Ahlak, disiplin, saygı ve sevgi gibi değerleri içinde barındırır. Çocukların hem fiziksel olarak kendini savunmayı öğrenmesini sağlar hem de özgüvenlerini artırır. Aynı zamanda disiplinli ve saygılı bireyler olmalarına katkı sunar.”

Tekvandonun bir mücadele sporu olduğunu ancak güvenlik önlemlerinin çok güçlü olduğunu belirten Mavi Var, sporcuların gerekli seviyeye gelmeden müsabakalara çıkarılmadığını ifade etti.

“Tekvando bir dövüş sporu olduğu için zorlukları da vardır. Ancak sporcularımız müsabakalara çıkmadan önce gerekli eğitimleri alır. Göğüs koruyucusu, kask, kol ve bacak koruyucuları gibi ekipmanlar kullanılır. Bu sayede ciddi sakatlıkların önüne geçilir.”

ENGELLİ SPORCULAR İÇİN DE FIRSAT

Kültür ve gelenek sahnede buluştu
Kültür ve gelenek sahnede buluştu
İçeriği Görüntüle

Tekvandonun engelli bireyler için de önemli bir branş olduğunu ifade eden Mavi Var, Kırşehir’de bu alanda yeni başarı hikâyeleri yazılabileceğini söyledi.

Üniversitede karşılaştığı bir öğrenciyi tekvandoya yönlendirdiğini anlatan Mavi Var, “Bir öğrencimizle tanıştık ve onun fiziğinin tekvandoya çok uygun olduğunu gördüm. Onu tekvandoya yönlendirdik. Daha sonra kendi kategorisinde milli takım havuzuna seçildi. Tekvando engelli bireylerin de rahatlıkla yapabileceği bir spor. Bu anlamda Kırşehir’de güzel bir başlangıç yaptık” dedi.

Dünya Şampi̇yonundan Spora Ve Tekvandoya Davet (1)“SPOR HERKES İÇİN GEREKLİ”

Sporun yalnızca başarı elde etmek için yapılmaması gerektiğini vurgulayan Mavi Var, sporun çocukların hayatında çok önemli bir yer tuttuğunu söyledi.

“Çocukların spor yapması sadece madalya kazanmak için değildir. Spor; özgüven, cesaret ve disiplin kazandırır. Aynı zamanda çocukları telefon, tablet ve sosyal medyanın olumsuz etkilerinden uzaklaştırır. Spor sayesinde çocuklar kötü alışkanlıklardan da korunmuş olur. Bu nedenle her çocuk mutlaka bir spor branşıyla ilgilenmeli.”

Akademik çalışmalarına da aralıksız devam ettiğini belirten Mavi Var, bilimsel projeler ve makaleler üzerinde çalıştığını ifade ederek, öğrencilerin gelişimine katkı sağlamanın kendisi için büyük bir mutluluk olduğunu sözlerine ekledi.

Muhabir: İlknur Öncü