Dünya Uyuşturucuyla Mücadele Federasyonu (DUMFED), Kırşehir İl Başkanlığı ve ilçe başkanlığında değişikliğe gitti. Kırşehir'in Kaman İlçe'sinde başkan olarak görev yapan Şenol Toker, genel merkezin takdiriyle Kırşehir İl Başkanlığı görevine getirildi.

Kaman'da ve şehir merkezinde bir çok genci zehir bataklığından kurtararak tedavi olmasını sağlayan Şenol Toker, Kırşehir İl Başkanlığı görevine layık görüldü.

Kırşehir Öğretmen Okulu 1968 mezunları buluştu Kırşehir Öğretmen Okulu 1968 mezunları buluştu

Kuruluş amaçlarında gençleri zehir bataklığından kurtarmak olan federasyon yönetimi 81 ilde sahaya inerek bu bataklığa bulaşmış gençleri tespit ediyor.

Kırşehir'de de DUMFED İl ve İlçe yönetimi kendi bölgelerinde sahaya inerek gençlere ulaşmaya devam ediyor. Gençlerin artık bu bataklıktan çıkma isteğini taahhüt alan yönetim gerekli birimlere ulaşarak tedavi sürecine başlıyor.

DUMFED Kırşehir İl Başkanlığı görevine getirilen Şenol Toker, gençlerde madde bağımlılığının sebebi ve önlemenin yolları noktasında çalışmalar yaptıklarını söyledi. Başkan Toker, "Öncelikle benim bu göreve getirilmemde emeği olan başta genel başkanım olmak üzere herkese teşekkür ederim. Bize verilen görevi en layıkıyla gerine getirme çabası içerisinde olacağımdan hiç kimsenin şüphesi olmasın. Madde kullanımı ve bağımlılık çağımızın en büyük tehditlerinden birini oluşturmaya başlamıştır. Madde bağımlılığı toplum için sosyal, ekonomik, psikolojik bir çok problemi de beraberinde getirir. Bu konu bir tabu olarak görüldüğü ve fazla konuşulmadığı için de zamanında fark edilememekte, gençler bilgilendirilememekte ve yardımcı olunmakta vakit kaybedilmektedir.

Madde bağımlılığıyla ilgili birçok rivayet vardır. Bunların doğrularının bilinmesi ve yanlışların düzeltilmesi için bu konunun konuşulması ve insanların bilgilendirilmesi gereklidir. Örneğin uyuşturucu kullanan gençlerin çoğu uyuşturucu kullanmaya devam eder veya yetişkinlik dönemlerinde uyuşturucu bağımlısı haline gelir demek tamamen doğru değildir ama gençlikte uyuşturucu kullanımı çok büyük risk taşır ya da uyuşturucu kullananlar çok zayıf iradeli, depresif ve korkulur insanlardır demek yanlıştır. Bağımlılık en başta fiziksel bir hastalıktır ve kişiyi etkileyen psikolojik faktörlerin bilinmesi de önemlidir. Her ne kadar yasal olsalar da tütün ve alkol de bağımlılık yapan ve kişiye zarar veren maddelerden en önemlileridir. Hatta belki kültürümüzün içine doğal bir şey olarak işlediği için de zararları çoğu zaman gözardı edilmektedir. Maddenin kötüye kullanımının çok küçük derecelerinin bile (örneğin alkol, marihuana, ve uçucular) olumsuz sonuçları olabilmektedir. Uyuşturucu kullanımı ve bağımlılığından hayat alanları içinde en çok etkilenenler, tipik bir şekilde okul ve ilişkiler özellikle de aile ilişkileridir.

Gencin uyuşturucuya ilgisinin arttığının işaret eden önemli şey uyuşturucu kullanımının gencin günlük hayatının bir parçası haline gelmesidir. Uyuşturucuyla haşır neşir olmak önceden önemli olan faaliyetleri, hobileri, ilgi alanlarını ortadan kaldırır ve gencin kendi hakkındaki düşünce ve duygularını çarpıtır. Çoğu zaman arkadaş grupları değişebilir (kişi madde kullanımını destekleyen ve ona madde sağlayan kişilerle beraber olmayı tercih etmeye başlar) ve aile ilişkileri daha mesafeli, iletişimsiz ve çatışmalı hale gelebilir.

Kullanılan maddeler çok çeşitli olmakla beraber ülkemizde en çok kullanılan maddeler sigara, esrar, uçucu maddeler, eroin, kokain ve haplardır. Özellikle sigaraya başlama yaşı çok düşmüş ve genç kesimde çok yaygınlaşmıştır. Yapılan araştırmalarda sigaranın ileride diğer maddelerin kullanımında bir geçiş yolu olabileceği gösterilmiştir. Bağımlılık bir süreçtir. Madde kullanan kişi git gide kullanım sıklığını arttırmakta, eskiden etkisini hissettiği dozu yavaş yavaş az bulmakta ve arttırmakta ve madde kullanımını bıraktığı zaman ciddi yoksunluk belirtileri hissetmeye başlamaktadır. Kimi maddelerde bağımlılık zamanla geliştiği gibi kokain, eroin ya da ecstacy gibi maddeler kişinin bünyesine göre ilk seferde bile bağımlılık yapma riski taşır. Gençlikte madde kullanımının süregelme durumu gencin çevresinde veya kendisiyle ilgili problemler olduğunu ve derhal ele alınması gerekliliğine işaret eder. Bizlerde gençlerimizi bu zehir bataklığından kurtarmak için Kırşehir'de ve ilçelerimizde çalışmalarımızı tüm hızıyla devam ettirmeye çalışıyoruz" ifadelerine yer verdi.

DUMFED yönetimi, Kırşehir'de ve ilçelerinde uyuşturucu bataklığına düşmüş şahısları tespit edip tedavi yollarına başvurmaya devam ediyor.

Muhabir: AYHAN CEYLAN