Kırşehir’i koruma Platformu Başkanı Mustafa Düger, Belediye Meclis Toplantısında açıklamalarda bulundu.
Kırşehir Belediyesi’nin 5 Aralık tarihinde gerçekleşen Belediye Meclis Toplantısı’nda Mustafa Düger Kırşehir’de gerçekleşen altın madeni arama çalışmalarına dikkat çekti. Mustafa Düger yapmış olduğu konuşmada yapılan altın madeni işletmeleri ile Kırşehir’in tarımının, hayvancılığının ve doğasının yok olacağını vurguladı. Maden çıkarma işlemleri sırasında kullanılacak su oranlarının da paylaşıldığı sunumda 20 Aralık 2024 tarihinde İnceleme Değerlendirme Komisyonuna Kırşehir Belediyesi’nin, Özbağ Belediyesi’nin ve Boztepe Belediyesi’nin davet edilmediğini söyleyerek seçilmiş belediyelerin sürece dahil edilmediğini ifade etti.
DEFAŞ altın madenciliğin bakanlığa sunduğu ÇED dosyasında yer alan bilgileri paylaşan Mustafa Düger “Siz Kırşehir’in seçilmiş, seçkin insanları ile bir aradayken vahşi madenciliğin Kırşehir’e girmesi durumunda nasıl bir vebalin boynumuzda olduğunu delilleri ile izah etmeye çalışacağım, Kırşehir bugün çok büyük bir tehlikeyle karşı karşıya. Vahşi madencilik, maden sömürgeciliği, yağma-talan madenciliği adına ne derseniz deyin, Şehrimizin ormanları, yaylaları, meraları, köyleri ve şehrimizin bütün bölgeleri ihale edilmektedir. Boztepe, Çimeli, Körpınar, Karacaören, Dağ Çiftliği (köpekli dağı), Cemele Terziali (Bozçal) , şimdi Akçakent Meşe ormanları, sırada Özbağ, Kızılcaköy, Karahıdır, Çuğun , yakında her yer maden sahası olacak, çünkü doymuyorlar” dedi.
Mustafa Düger, KOÇ Holding’in ÇED belgesinde günlük su tüketimi olarak bildirdiği miktarın resmî kurumlardan alınan belgelerle 35 bin nüfuslu Kaman ilçesinin su tüketimi kadar olduğunun belgelerini sundu. Şirketin sondaj çalışmaları hakkında bilgi veren Düger, “Firma ÇED belgesinde günlük 2400 ton su kullanacağım diyor, maden sahası üzerinde 21 su sondajı yapılmış, yeterli bulunmamış, bu suyu maden sahası dışından Bozçal dağının altında, Kaman yol ayrımından Temirli bölgesinde 3 kuyu tespit ettik oradan almak için DSİ’ye başvuracağız diyor, eğer izin vermezlerse tankerle taşıyacağız diyor. Bir tanker 20 ton alsa günde 120 tanker ve bu suyu nereden alacak onu da bilmiyorlar? Sürdürülebilir değil, aşırı araç trafiğine yol açar ve yine memleketin suyu, İl özel idaresinin 252 köy için nasıl su aradığını biliyoruz, bütün köylerimiz susuz, bu şartlarda bir kaman kadar suyu kullanmalarına müsaade edilmemeli. Çevre Şehircilik Bakanlığı resmî sitesinde Kırşehir Arıtma Tesisi ÇED raporundan alınan bilgilerde Kırşehir’in yıllık 9 milyon ton Kaman’ın 1 milyon ton su kullandığı belirtiliyor, maden firmasının kullandığı su yıllık Kaman kadar yani 1 milyon ton su ediyor.” diye konuştu.
DÜGER: “ŞU AN BURADA KIRŞEHİR’E KATKI SAĞLAMAK İÇİN BU PARAYI VEREBİLİRSİNİZ”
Yıllık 15-20 milyon TL devlete katkı payı ödeyeceklerini ve bu rakamın çok düşük olduğuna dikkat çeken Düger, “563 bin TL kurumlar vergisi ödeyeceğiz diyorlar. Yani rakamlara baktığımız zaman rakam gerçekten çok düşük. O yüzden devlete katkısı var mı yok mu bunu beyan etmek adına bunu özellikle göstermek istedik. Bugün birçok arkadaşımız burada ticaret ile uğraşıyordur. Kırşehir’e bir katkı sağlayalım desek hepiniz bu parayı çıkarıp Kırşehir için verebilirsiniz. Ve birçok arkadaşta esnaftır burada. Onlarda zaten yıllık 500 bin TL kurumlar vergisi ödüyorlardır. Burada şunu ifade etmeye çalışıyorum böyle bir madenin ortaya çıkması durumunda hayvancılık bitecek, sularımız tükenecek, Seyfe Gölümüz kaybolacak. Bu para için değer mi? Size bunu sormak istiyorum.” dedi.
Kırşehir’i Koruma Platformu Başkanı Mustafa Düger, Madenlerden Devletin alacağı pay, vergi ve kazancının ne olduğunu açıkladığı konuşmasında şunları söyledi;
“En başta şu hususun altını çizmek istiyorum. Devlet, bizim devletimiz ve devletimizin büyük olması için, yapılan hiçbir şeye karşı değiliz ve Kırşehir'i Koruma Platformu olarak yeraltı kaynaklarımızın devletimizin kasasına girmesi için her şeyi yapmaya hazırız. Fakat altın çıkartılırken çevreye verdiği zararlar, su, hayvancılık, tarım ve Seyfe konusunda hassasız ve ekonomik olarak devlete hiçbir katkısı olmadığını resmi olarak ispatlayacağım. Bu veriler firmanın bakanlığa sunduğu ÇED raporundan elde edilen bilgiler ve buna göre firma Devletimize Yılda 1 Milyon 468 Bin Türk Lirası Devlet payı verecekmiş. Yıllık yine 500 bin lira vergi verecekmiş yani 10 yılda 20 milyon lira pay ve vergi verecekmiş. Neyin karşılığında? 58 bin dönüm arazide ayda 56 kez dinamit patlatıp yer altı sularına zarar verme pahasına, bölgede Anadolu'nun en büyük hayvancılık merkezlerinin 600 metre üzerinde, Seyfe gölüne 3-5 km mesafede saatte 200 ton memleketin suyunu kullanarak, tarımı hayvancılığı Seyfe'yi bitirmek... Yıllarca Irmağının akışına ölürüm Türkiye'm diyen insanların şehrinde ırmaklarından çeşit çeşit kimyasalı zehri akıtacaksın. Bunu nasıl kabul edecektik. Bizde etmedik ve etmeyeceğiz bu inançla yola koyulduk.”
Firmanın ürünü işlemeden yurtdışına göndermeyeceğini ifade ettiğini söyleyen Düger, Türkiye için yine karsız bir işlem olacağını ve Türkiye’nin işlenmiş ürünü yine dışarıdan satın alacağını ifade etti. Ayrıca şirketin ÇED raporunda bölgede istihdam yaratacağını belirttiğine dikkat çeken Düger, “İnşaat aşamasında 650 kişi çalıştırılacak. Faaliyete geçirildikten sonra ise 450 kişiye düşürüleceği yazıyor. Bunun yarıdan fazlası beyaz yakalı olacak ve dışarıdan getirilecek. Bölge halkını çalıştıracağız diyorlar ama bakıldığı zaman bu rakam 50 kişi. Bu kadar büyük bir maden sahasının bu kadar az istihdam yaratması da gerçekten sorgulanmalı” ifadelerini kullandı.
“KIRŞEHİR’İN MİLLİ KURTULUŞU OLARAK GÖRÜYORUZ”
Kırşehir’i Koruma Platformu Başkanı Mustafa Düger, “Biz Kırşehir Koruma Platformu olarak bu vahşi madenciliğe karşı duruşu Kırşehir'in bir milli kurtuluşu olarak görüyoruz. Ve gün gelecek o parmaklarınız belediye meclisinde Kırşehir'in kurtuluş günü ilan edilmesini oylamak için kalkacak. O gün yakındır ve inşallah topyekûn bir mücadeleyle bu meclise nasip olur. Öncelikle beni sabırla dinlediğiniz için hepinize çok teşekkür ediyorum. Mücadelede bizlere iyi bir örnek ve önderlik ettiği için belediye Başkanı Sayın Selahattin Ekicioğlu'na da ayrıca çok teşekkür ediyorum.” diye sözlerine son verdi.
Belediye Başkanvekili Av. Mehtap Karaburçak Tuzcu, “ÇED raporu inceleme aşamasında bakanlıkta bekliyor. ÇED raporu firma tarafından bakanlığı sunuldu. ÇED raporunun olumlu veya olumsuz görüş belirtilmesi için komisyon toplantıları yapılması gerekiyor. Bu komisyon toplantısı 20 Aralık'ta bakanlıkta gerçekleştirilecek. Az önce başkanımın da söylediği gibi komisyon toplantısına yerel belediyelerden Boztepe, Özbağ, Kırşehir hiçbiri davet edilmemiş konumda. Bizim itirazımız olduğu nokta şu, yerel halk buradan en çok maden çalışmasından en çok etkilenecek olan yerel halkın görüşleri alınmaksızın bu raporun çıkartılmaya çalışılmasına itiraz ediyoruz. Siyaset üstü bir gayretle bir çalışmamız var. Bu madenle ilgili. O konuda da hepinizin desteklerini ve yardımlarını bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.