Gündem

Dr. Mustafa Mısır uyku apnesini anlattı!

Uyku apnesi nedir? Kimlerde görülür ve belirtileri nelerdir? Konularını Kırşehir’de görev yapan Kulak Burun Boğaz Hastalıkları uzmanı Dr. Mustafa Mısır açıkladı.

Uyku apnesi, uyurken kısa süreliğine nefes almayı durduran bir bozukluktur diyen Dr. Mısır uyku apnesinin hangi yaş aralığında görüldüğünü şu şekilde açıkladı: ‘’ Uyku apnesi her yaşta görülebilen, özellikle 40 be 70 yaş aralığındaki kişilerde fazla görülmektedir. Özellikle erkeklerde daha fazla görülmekte kadınlarda ise menopoz sonrası görülme sıklığı artmaktadır. ‘’

Uyku apnesi belirtileri ise şunlar…

Uyku apnesi belirtileri gece uyurken sık sık uyanmak, uykudan uyanıldığında dinlenmiş hissedememek, gündüz hissedilen uyuşukluk hissi, mutsuzluk olabilir diyen Dr. Mısır: ‘’ Uyku apnesi belirtileri olarak depresyon, baş ağrısı ile uyanmak, kurumuş bir boğaz ve boğaz ağrısı ile uyanmak, yoğun ruh hali sayılabilir. Bunların yanı sıra uyku apnesi olan kişilerin aile üyeleri veya eşleri uyurken horladıkları, soluduğu, boğulduğu ve nefes almadığı gibi şeyleri gözlemler. ‘’ şeklinde konuştu. Fazla kiloluysanız, bademcikleriniz şiştiyse veya yatmadan önce sakinleştirici alıyorsanız uyku apnesi olma olasılığınız daha yüksek olduğunu belirtti.

Uyku apnesi testi nedir ve nasıl yapılır?

Uyku apnesi testi, hastalığın tespiti ve tedavisi sürecinde en önemli aşama olduğunu söyleyen Dr. Mustafa Mısır uyku apnesinin ne olduğunu şu sözlerle açıkladı : ‘’ "Polisomnografi" denilen uyku apnesi testi tüm gece boyunca beyin aktivitesinin ve solunumsal olayların kaydedildiği bir testtir. Uyku apnesi testi olan Polisomnografi yani uyku testi, uyku sırasında beyin dalgaları, göz hareketleri, ağız ve burundan hava akımı, horlama, kalp hızı, bacak hareketleri ve oksijen seviyelerinin ölçümü esasına dayanır. Uyku apnesi testini yaptırabilmek için hastaların bir gece uyku odasında kalmaları gerekir. Test sırasında vücudun çeşitli noktalarına bağlanan kablolarla alınan sinyaller odanın dışındaki bilgisayara aktarılır. Sabaha kadar alınan bu kayıtların incelenmesiyle, uyku süresince solunumun kaç defa durduğu, ne kadar süre ile durduğu, durduğunda oksijen değerlerinin ve kalp hızının nasıl etkilendiği ve derin uykuya dalınıp dalınmadığı gibi birçok parametreye bakılabilir.’’

Uyku apnesi nasıl tedavi edilir?

Uyku apnesi tedavi seçenekleri apnenin türüne, şiddetine ve hastanın solunum yollarının yapısına bağlı olarak değişiklik gösterir. En yaygın tedavi yöntemlerinden biri CPAP (Sürekli Pozitif Hava Yolu Basıncı) cihazıdır diyen Dr. Mustafa Mısır : ‘’ Bu cihaz, bir maske aracılığıyla hastaya doktorun belirlediği seviyede basınçlı hava verir. CPAP cihazı, gece boyunca kullanılır ve basınçlı hava sayesinde solunum yollarının kapanmasını engelleyerek hastanın nefes almasını sağlar. Bu yöntem, uyku sırasında solunum durmalarını önleyerek uyku kalitesini artırır. Bunun dışında, uyku apnesi hastalarına yaşam tarzlarında da bazı değişiklikler yapmaları önerilmektedir. Sigara ve alkol kullanımı, uyku apnesi semptomlarını kötüleştirebilir; bu nedenle bırakılması tavsiye edilir. Ayrıca, kilonun kontrol altında tutulması, düzenli egzersiz yapılması, yatmadan hemen önce ağır yemeklerden kaçınılması ve yan pozisyonda uyuma gibi basit değişiklikler, horlama ve uyku apnesi semptomlarının hafifletilmesine yardımcı olabilir. ‘’ diyerek tedavi yöntemlerini açıkladı.