Son yıllarda ülkemizde ard arda yaşanan depremlerin ardı arkası kesilmiyor.

Uzmanlar tarafından da yaşanılabilecek büyük depremlere karşı önlem alınması yönünde sık sık çağrılar yapılmaya devam ediyor.

         Kırşehir İl AFAD Müdürlüğü de 17 Ağustos 1999 Depremi’nin 24. yıldönümünde hayatını kaybeden vatandaşları rahmetle anarken, Kırşehirli vatandaşlar için alınması gereken önlemlerde ihmal olmaması adına uyarılarda bulundu.

Yapılan açıklamada deprem esnasında ve sonrasında yapılması gerekenler anlatılarak şu ifadelere yer verdiB

         "Bir deprem coğrafyasında yer alan ülkemiz tarih boyunca birçok kez yıkıcı depremlerle karşı karşıya kalmıştır. Özellikle Marmara Bölgesinin gerek ekonomik anlamda gerekse sosyo-kültürel açıdan coğrafyamızda merkez pozisyonunu yüzyıllardır koruması nedeniyle, bu bölgede yaşanan depremler ciddi sonuçlar doğurmuştur.

         "Cumhuriyet döneminin gerek can ve mal kaybı açısından gerekse sosyal ve ekonomik sonuçları açısından en yıkıcı depremlerinden biri 17 Ağustos 1999 tarihli Gölcük merkezli depremdir. 7,4 büyüklüğündeki bu deprem başta Marmara bölgesi olmak üzere tüm Türkiye’yi etkilemiştir. Ülkemizin ekonomik anlamda üretim ve ticaret merkezi olan ve yurdun her yerinden göç alan bir bölge olması nedeniyle bu depremin tüm yurttaşlarımızı doğrudan ya da dolaylı olarak etkilediğini söylemek mümkündür. 

         "17 Ağustos Depremi, depreme bakış açısının değişmesinde bir milat olarak kabul edilmiştir. Yalnızca deprem sonrası yapılacak müdahaleler değil depremden önce alınması gereken tedbirler de konuşulmuştur. Bu kapsamda AFAD koordinasyonunda tüm kamu kurum, kuruluşları ve STK’ların da içerisinde bulunduğu, afet öncesi, sırası ve sonrasına dair strateji ve eylem planları oluşturulmuştur.

DEPREMDEN ÖNCE NASIL HAZIRLIK YAPMALIYIZ?

- Deprem, ilkyardım ve yangın eğitim programlarına katılmalıyız.

- Kullandığımız yapının depreme ne kadar dayanıklı olduğunu araştırmalı,  dayanıklı değilse güvenli hale getirmeliyiz.

- Yaşam alanlarında tehlike avı yaparak deprem anında devrilip/düşerek zarar verebilecek veya çıkış yolunu kapatacak eşyaları sabitlemeli ya da yerlerini değiştirmeliyiz.

- Afet ve acil durum çantamızı hazırlamalı ve çıkışa yakın bir yere koymalıyız.

DEPREM SIRASINDA NE YAPMALIYIZ?

- Sakin olmalı ve paniğe kapılmamalıyız.

- Bina içinde isek hemen en yakındaki sağlam bir cismin  (koltuk, kanepe, yatak, vb.) yanında Çök-Kapan-Tutun hareketi sergilemeliyiz. Bina dışında isek devrilebilecek cisimlerden (bina, ağaç, direk, vb.) uzak, boş bir alanda çöküp beklemeliyiz.

 DEPREMDEN SONRA NE YAPMALIYIZ?

Kırşehir Valiliği'nden önemli açıklama Kırşehir Valiliği'nden önemli açıklama

- Kendimizin ve çevremizdekilerin yaralanıp yaralanmadığını kontrol etmeliyiz.

- Binadaki tesisatları (Elektrik, su ve doğal gaz) kapatmalıyız.

- Afet ve acil durum çantasını yanımıza alarak dikkatli bir şekilde dışarı çıkmalıyız.

- Artçı sarsıntılar olabileceğini unutmamalı ve dikkatli olmalıyız.

- Mümkünse etrafımızdakilere ve kurtarma ekiplerine yardımcı olmalıyız." (HABER MERKEZİ)

Editör: Çiğdem Sönmez