Yaşasın Cumhuriyet…
Yaşasın Demokrasi…
Yaşasın Aydınlanma...
Cumhuriyetimizi anlatan en güzel anlatan yine Atatürk’ün sözleridir:
“Cumhuriyet; fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür, nesiller ister.” (Mustafa Kemal Atatürk)
“Cumhuriyet yüksek ahlâkî değer ve niteliklere dayanan bir idaredir. Cumhuriyet fazilettir.” (Mustafa Kemal Atatürk)
“Cumhuriyet fikir serbestliği taraftarıdır. Samimi ve meşru olmak şartıyla her fikre saygı duyarız.” (Mustafa Kemal Atatürk)
Cumhuriyet fikren, ilmen, bedenen kuvvetli, ahlaklı ve seciyeli muhafızlar ister. (Mustafa Kemal Atatürk)
“Cumhuriyet, demokratik idarenin tam ve mükemmel bir ifadesidir. Bu rejim, halkın gelişimini ve yükselişini sağlayan, onlardan esirlik, soysuzluk, dalkavukluk hislerini uzaklaştıran bir yoldur.” (Mustafa Kemal Atatürk)
“Ey yükselen yeni nesil! İstikbal sizindir. Cumhuriyeti biz kurduk; onu Cumhuriyeti yükseltecek ve sürdürecek olan sizlersiniz.” (Mustafa Kemal Atatürk)
“Benim naçiz vücudum nasıl olsa bir gün toprak olacaktır; fakat Türkiye Cumhuriyeti sonsuza kadar yaşayacaktır.” (Mustafa Kemal Atatürk)
“Dünya üzerinde yaşamış ve yaşayan milletler arasında demokrat doğan yegâne millet Türklerdir. Türk milletinin karakter ve âdetlerine en uygun olan idare, cumhuriyet idaresidir.” (Mustafa Kemal Atatürk)
“Cumhuriyet rejimi demek, demokrasi sistemi ile devlet şekli demektir. Biz
Cumhuriyeti kurduk, o on yaşını doldururken demokrasinin bütün icaplarını sırası geldikçe uygulamaya koymalıdır.” (Mustafa Kemal Atatürk) 1789 Fransız Devriminin temelini oluşturan düşünceler tüm dünya ile birlikte, o yıllara da Osmanlı aydınlarını da derinden etkiler.
Mustafa Kemal, askeri lise yıllarında Montesquieu’nun ‘Yasaların Ruhu’ isimli eserini okurken CUMHURİYET FAZİLETTİR sözünün altını çizer ve bu sistemi aklının bir köşesine yazar. O yıllarda Cumhuriyet komünizm gibi tehlikeli olduğu için de hiç kullanmaz.
Bu sözü ilk defa Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atıldığı Erzurum Kongresi’nde kullanır. Mustafa Kemal Paşa, Milletimizin kurtuluş umuduyla çırpındığı en heyecanlı bir zamanda, Erzurum Kongresini toplar. Duygulu, asil bir ruh ve çok güçlü bir inançla vatan ve milletimizin kurtuluşuyla ilgili köklü kararlar alır.
- Milli sınırlar içinde vatan bölünmez bir bütündür, parçalanamaz.
- Her türlü yabancı işgal ve müdahalesine karşı millet topyekûn kendisini savunacak ve direnecektir.
- Vatanı korumayı ve istiklali elde etmeyi İstanbul Hükümeti sağlayamadığı takdirde, bu gayeyi gerçekleştirmek için geçici bir hükümet kurulacaktır. Bu hükümet üyeleri milli kongrece seçilecektir.
- Kongre toplanmamışsa bu seçimi Temsil Heyeti yapacaktır.
- Kuvayı Milliye’yi tek kuvvet tanımak ve milli iradeyi hâkim kılmak temel esastır.
- Hıristiyan azınlıklara siyasi hâkimiyet ve sosyal dengemizi bozacak ayrıcalıklar verilemez.
- “Manda ve himaye kabul edilemez”
Cumhuriyetin temellerinin atıldığı kongredeki diğer kararlar ise şu şekilde:
- Manda ve himaye kabul edilemez.
- Milli Meclisin derhal toplanmasını ve hükümet işlerinin Meclis tarafından kontrol edilmesini sağlamak için çalışılacaktır.
Ulusal egemenliğin koşulsuz olarak milletindir, gerçekleştirilmesine karar verilen ilk kongredir.
Türk milletinin varoluş mücadelesi cumhuriyetin ilanı ile taçlanmıştır. Bağımsızlık düşüncesi ile inşa edilen Türkiye Cumhuriyeti, istiklal mücadelemizi zafere ulaştıran birlik ve beraberlik ruhunun büyük eseridir.
Cumhuriyeti en güzel açıklayan Rahmetli Cumhurbaşkanlarımızdan Süleyman Demirel’in gazetecilere söylediği şu sözlerdir:
“Eğer bana ‘Cumhuriyet nedir?’ diye sorarsınız, size cevabım şudur: ‘Cumhuriyet benim işte!’ İslâmköy’den çıkmış bir köylü çocuğunu Cumhurbaşkanı yapan, Cumhuriyettir. Cumhuriyet budur. Bunu büyük Atatürk’e borçluyuz.”
Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere kahraman silah arkadaşlarını, aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet ve şükranla anıyoruz.
100. yıl yolunda Türk Milletinin Cumhuriyet Bayramı kutlu olsun.