37. Ahilik Haftası kapsamında fuarda açılan stantta Kırşehirli çocuklar arkeoloji ile tanıştı.
Kazı bilimi olarak tanımlanan arkeoloji, eskinin bilimidir. Arkeoloji, insan ve insanla ilişkili her şeyi konu almaktadır. Dolayısıyla arkeolojinin çalışma alanı 2,6 milyon yıl önce insanlar tarafından yapılan aletlerin yapılmasından itibaren başlar. Arkeoloji bilimi ile geçmiş hakkında bilgi almamızın beraberinde geçmişe bakarak geleceğe dair öngörüler sunabilir.
37. Ahilik Kutlamaları kapsamında ise uzman arkeolog Sinan Özcan, “Ahiler Diyarında Kültürel Miras ve Arkeoloji” isimli atölye düzenledi. Cacabey Meydanı’nda yer alan stantta “Ahiler Diyarında Kültürel Miras ve Arkeoloji” isimli atölye ile çocuklar farklı etkinlikler ile arkeoloji ile buluştu. Arkeolojinin geçmiş dönemlerde yaşamış insan topluluklarının yaşantılarını kültürlerini ve tarihlerini inceleyen bilim dalı olduğunu ifade eden Sinan Özcan, “Çocuklara erken yaşta eğitim verilmesi gerekmektedir. Çünkü çocuklara tarih bilinci kazandırma, kültürel mirasın değerini anlama, eleştirel düşünme ve araştırma becerisi katma, çevre ve doğa bilinci oluşturma, kültürel farkındalığı artırma gibi önemli roller yüklenmesi, geleceğimizi emanet edeceğimiz çocuklarımıza en önemli miras ve katkıdır” dedi. Çocukların bilinçlenmesinin önemine değinen Özcan, “37. Ahilik Haftası kapsamında X Design Factory Tasarım Ofisi ile birlikte stantta hem bu işi tanıtıp hem de çocuklarda ve ailelerde farkındalık yaratmak istedik” dedi.
Meraklı miniklerin hem eğlenmesini hem de öğrenmesini sağlayan bu etkinlik Kırşehir’in tarihini, önemli şahsiyetlerini, arkeolojik ve kültürel değerlerini öğretmeyi amaçlıyor. Bir farkındalık oluşturacağını ifade eden Özcan, “Yaşadıkları yerin tarihsel olarak farkına varmalarını ve bunu kendilerinden sonra gelecek olan nesillere aktarmaları sağlanacaktır” dedi. Özcan, “Kırşehir’de bu kapsamda Ahi Evran Külliyesinde yer alan X Tasarım Ofisi ile ortak yürütülen atölyelerde çocuklara arkeoloji ve kültürel miras atölyeleri yapılmaktadır. Bu kapsamda çocuklar dünya ile daha derin bağ kurarak yararlı ve duyarlı bireyler olarak mirasımızı gelecek nesillere taşıyacaktır” diye konuştu. Böylelikle minik kâşifler arkeoloji hakkında bilgileniyor, kazı çalışmalarında kullanılan aletleri tanıyor, tarihi objeleri tanırken geçmiş medeniyetler hakkında bilgi ediniyor. Etkinlik boyunca, çocuklara arkeolojinin temel prensipleri, kazı teknikleri ve buluntuların incelenmesi gibi konularda bilgi verilerek çocuklarda farkındalık oluşturuldu.