Kırşehir Aile Hekimleri Derneği’nden açıklama:

 “Cari gider ödeneklerinde

iyileştirme yapılmazsa aile

hekimleri istifaları artacaktır!

 

            Kırşehir Aile Hekimleri Derneği (KAHED) Cacabey Meydanı'nda Aile hekimleri maaşlarına yönelik basın açıklaması yaptı.

         Kırşehir Aile Hekimleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve üyeleri yaptığı basın açıklamasında, daha iyi bir birinci basamak sağlık hizmeti için önerilerinden ve beklentilerinden bahsederken, yapılan yazılı açıklamada şu görüşlere yer verildi:

         "Bizler aile sağlığı merkezinde görev yapan aile hekimleri, ebe, hemşire ve diğer sağlık personelleriyiz. Aile sağlığı merkezleri bir sağlık hizmeti merkezi olmakla birlikte Aile hekimleri tarafından yönetilen 25 üzeri kalem halinde sabit gideri bulunan bir işletmedir aynı zamanda. Son 5 yıl içerisinde bu giderler enflasyon nedeniyle devasa artmış bunun yanında, ASM giderleri için devlet tarafından Aile hekimlerine ödenen cari gider ödemesi artışı çok geride kalmıştır. Birçok aile hekimi, ebe, hemşire Aile sağlığı merkezindeki görevinden istifa edip asli kadrosuna dönmüştür. Birçok Aile Sağlığı Merkezi kira, elektrik faturasını ödeyememekte, standart sağlık hizmeti verilecek tıbbi ve hijyen malzemesini almakta zorlanmaktadır. Aile Sağlığı Merkezleri resmi olarak, "Ticarethane" kabul edildiği için, hem %25'ten çok fazla kira artışı olmakta hem elektrik ve doğalgaz faturaları normal konutlara göre enflasyondan daha fazla etkilenmektedir. Personel giderleri sebebiyle birçok ASM personel işten çıkarmakta ve grup düşmektedir, bunun halka karşılığı vatandaşın aldığı sağlık hizmeti kalitesinin düşmesidir. Son 5 yıl içerisinde; Resmi TÜFE artışı %331, asgari ücret artışı %611, Kira artışı %400 olmuşken ASM giderleri için yapılan artış sadece %330 olmuştur. Aradaki fark artık hekimlerin kendi hak edişlerinden sağlanır noktaya gelmiştir. 5 Temmuz 2023 tarihinde hükümetimizce açıklanan %17.55 zam oranı , aile hekimliği çalışanlarının hak edişlerine ve hizmetin yürütülmesi için gerekli ASM cari gider ödeneğine oransal artışı tam bir hayal kırıklığı olmuştur. Ayrıca tüm memurlara verilen 8017 TL'lik ek iyileştirme mevcut mevzuatlar ile Aile Sağlığı Merkezindeki çalışan Aile Hekimleri ve Aile Sağlığı Çalışanlarını kapsamamaktadır. Aile hekimleri ve Aile Sağlığı Çalışanları ödeme ve sözleşme yönetmeliğinde yapılacak düzenlemelerle hak ediş ve cari gider ödeneklerinde iyileştirme yapılmadığı takdirde istifaların artacağı ve Aile hekimliği sisteminin tıkanacağı bir gerçektir. Daha iyi bir birinci basamak sağlık hizmeti için bizim önerilerimiz ve beklentilerimiz şunlardır:

“1) 05.07.2023 tarihinde açıklanan 8077 TL ek ödeme tavan ücrete yansıtılmalı ve emekliliğe etkisi olacak şekilde yeniden düzenlenmelidir.

“2) Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliğinde yer alan hem aile hekimleri hem de Aile Sağlığı çalışanlarının 1000 puana kadar olan temel hakediş katsayısı acil olarak % 100 arttırılmalı ve böylece en düşük memur maaşından az kazanan Aile Sağlığı elemanı kalmamalı ayrıca en düşük Aile hekimi maaşı lise mezunu kamu işçisi maaşından bile az olmaktan kurtarılmalıdır.

“3) Aile Hekimleri ve Aile Sağlığı Çalışanlarının 1000 puan üzeri hak ediş kalemi katsayısı mevcut açıklanan memur zamdan bağımsız olarak %50 arttırılmalıdır.

“4) Aile Sağlığı merkezi cari gider ödeneği oranları tüm Aile Sağlığı merkezi sınıflarında yapılacak değişiklikle %50 acil olarak arttırılmalı ve böylece sınıf düşmelerinin ve binlerce gruplandırma personelinin işsiz kalmasının önüne geçilmelidir.

“5) Sosyo ekonomik gelişmişlik düzey ödemesinde bölge oranları deprem bölgesi öncelikli olarak güncellenmeli ve çarpan katsayısı %100 arttırılmalıdır. İlçe ve kasabalarda çalışmak özendirilmeli böylece en ücra köydeki vatandaşlarımızın bile kaliteli birinci basamak sağlık hizmeti alması sağlanmalıdır.

“6) Destek ve teşvik ödemesi ulaşılabilir bilimsel, gerçekçi oran ve kriterler ile yeniden düzenlenmeli, tüm aile hekimliği çalışanlarının alabilmesi sağlanmalı, destek ve Teşvik ödemesinde Aile sağlığı çalışanları için belirlenen tavan ücret oranı %3’den %21’e çıkarılmalıdır.

“7) Aile Sağlığı Çalışanları için belirlenen hak ediş ücreti üst limiti tavan ücretin 1.5 katı uygulaması 3 kata çıkartılarak hak ediş üst limiti sınırlaması genişletilmeli böylece kıymetli ebe ve hemşirelerimizinde 8017 lira ek ödeme alabilmeleri sağlanmalıdır.

Yazıcıoğlu Sigorta’dan İMM  Sigortası’nda büyük indirim Yazıcıoğlu Sigorta’dan İMM Sigortası’nda büyük indirim

“8) Aile hekimleri ve Aile Sağlığı elamanlarından alınan gelir vergisi yüzdelik dilimi sabit olmalı ve bu oran en fazla %20’yi geçmemelidir. Bu 8 önerinin ivedilikle uygulanması ile birinci basamak sağlık hizmetinde ki mevcutta yakalanan başarının artarak devam edeceği aşikardır." (HABER: İLKNUR ÖNCÜ)

 

Editör: Ayhan Ceylan