Bugün Emekçi Kadınlar Günü

 

Dünya ekmekçi kadınlar günü olarak, tüm dünya devletlerinde bu gün kutlanmaktadır. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ilimizde de siyasi parti temsilcileri, meslek kuruluşlarının temsilcileri ve sendikalar bu önemli günde çarşıda pazarda karanfiller dağıtarak, mesajlar yayımlayarak emekçi kadınlar günü kutlamasını yaparlar.

Dünya Emekçi Kadınlar Günü hep hatırlanır ve kutlanır da, geniş katılımlı toplantılar düzenlenip tarihçesiyle birlikte izahatının yapıldığı pek görülmemiştir. Böylesi önemli bir günün tarihi de elbette önemli olmalıdır. Zira yapılan araştırma kaynaklarında;“1857 tarihinde ABD'nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Ancak silahlı kuvvetlerin işçilere müdahalesi ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda 120 kadın işçi can verdi” şeklinde açıklanmaktadır.

O tarihte yaşanılan bu acı olaydan sonra kadınlar günü kutlanmaya başlanılmışsa da…

1977 yılında Birleşmiş milletler almış oldukları bir kararla 8 Mart’ı dünya emekçi kadınlar günü olarak kabul etmiş ve tüm dünya da kutlanmaya başlanmıştır.

Ülkemizde bu günün anlam ve önemi yeterince anlatılmıyor. Onun içindir ki! Böylesi önemli bir gün alınan bir çiçekle, hediyelerle, küçük de olsa sözlü olarak tebrik etme ve kutlama ile geçiştirilmemelidir.

Oysa sekiz Mart’ı Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak kutlarken, tarihine de bakıp canları pahasına da olsa 1857 yılında yılmadan, dimdik, onurluca emek mücadelesi veren emekçi kadınları da anmak gerekir.

Ülkemizde sadece senede bir gün anmak yetmez, Kadınlara iş hayatında yeteri kadar yer verilmeli ve hatta teşvik de edilmelidir.

Seçme seçilme haklarına saygı gösterilirken konulan kotalar kaldırılmalı, hayatın her koşulunda ve her yerde kadının var olması gerektiği unutulmamalıdır.

Meslek seçme hakkına asla müdahale edilmemeli, ayrıca vahşice işlenen ve sonu gelmeyen kadın cinayetlerine son verilmesi için gerekli tüm hukuki önlemler alınmalıdır.

Kadın güçsüz ve korunmaya muhtaç olarak görülmek yerine, kadının güçlü olduğu ve kendi başına bir birey olduğu benimsenmelidir.

Yine evinde çalışan kadınlara yönelik yapılacak yasal düzenleme ile sosyal güvencesi de sağlanmalıdır.

Sekiz Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü sözde kalmamalı, özde haklar verilerek kadınların onurlandırılmaları sağlanmalıdır. Bugün ülkemizde ve tüm dünya da emekçi kadınlar günü olarak kutlanmaktadır.

Emeği ile geçimini sağlayan, evinin yükünü omuzlarında taşıyan kadınlarımızın günü kutlu olsun.